Grillauksen ABC
Mikko Karellin grillivinkit
- Opettele käyttämään grilliäsi. Lue käyttöohjeet ja noudata niitä.
- Pidä grillausvarusteesi kunnossa eli puhdista ritilät, parilat ja kivet säännöllisesti.
- Varaa grillaukseen tarpeeksi aikaa ja malttia.
- Anna grillin esilämmitä tai hiillostua kunnolla ennen grillauksen aloittamista.
- Selvitä ennen grillausta tuotteen kypsymisaika.
- Älä harrasta ”varman päälle” grillaamista. Ylikypsä on kuivaa ja mautonta.
- Grillaa nopeasti kypsyvät raaka-aineet sellaisinaan, mutta pitkän kypsymisajan vaativat raaka-aineet vasta esikypsennyksen jälkeen.
- Grillaa raaka-aineita, älä marinadeja. Poista liiat marinadit ennen grillauksen aloittamista.
- Noudata varovaisuutta ja varaa grillin läheisyyteen vettä sammutukseen.
- Muista, grillaaminen on myös seurustelu- ja illanviettotapa. Nauti, älä stressaa.
Grilliruoan onnistumisen avaimia
- Käytä vain laadukkaita raaka-aineita.
- ”Huoneenlämpöisillä” raaka-aineilla onnistut parhaiten.
- Grillaa porsaan ja broilerinlihat aina täysin kypsiksi. Naudanlihan taas voit kypsentää makusi mukaan vaikka puolikypsäksi.
- Keskiverto grillausaika noin puolentoista sentin lihapalalle on 7–10 minuuttia, tarkista kuitenkin aina erikseen lihan kypsyys, ennen kuin nostat sen tarjolle.