Meidän Talo

Skandinaavista kodikkuutta ja harvinaiset näkymät joelle: tämä talo säväyttää ilman turhia kikkailuja!

Skandinaavista kodikkuutta ja harvinaiset näkymät joelle: tämä talo säväyttää ilman turhia kikkailuja!
Fiskarhedenvillanin Pohjanvalo Porin asuntomessualueella ottaa kaiken ilon irti sijainnistaan jokirannassa. Kaksikerroksinen omakotitalo edustaa skandinaavista, avaraa ja ilmavaa suunnittelua.
Julkaistu: 12.7.2018

Myynti-ilmoitus ei ehtinyt olla montaa päivää netissä, kun talo oli myyty. Eikä ihme, sen verran komea Fiskarhedenvillanin Pohjanvalo (kohde 4) Porin asuntomessualueella on. Kaikessa yksinkertaisuudessaan se on näyttävä koti rantabulevardin vieressä.

– Talo edustaa skandinaavista, avaraa ja ilmavaa suunnittelua. Ja vaikka talo on iso, tila on käytetty niin, ettei se tunnu hallimaiselta tai kolkolta. Lämminhenkinen talo on kodikas ja tyylikäs samaan aikaan, kehuu talovalmistajan edustaja Anne Eino.

Talo on rakennettu 562 neliön tontille mittaan sahatusta puutavarasta. Mäntylautaverhoilu on käsitelty Teknoksen kolmiosaisella suoja-aineella. Sen sävy löytyy Teknoksen koodilla WEK-TM-10438/17 Nordlys.
Sisään astuessa eteen avautuu ruokailutila ja oleskelunurkkaus. Kattauksen astiat Raaka Rå, viinilasit Muubs.

Mittaan sahatusta puutavarasta tehdyn talon rakenne on perinteinen levyvillalla eristetty ja höyrynsululla suojattu. Se on räätälöity tontille yhtiön Nordlys-talomallistosta.

Pohjoismaista, modernia muotokieltä edustavaan mallistoon kuuluu pelkistettyjä, pystylaudoitettuja ja harmaansävyisiä taloja, joista osassa on viherkatto. Pohjanvalon katto on huopaa.

Jokimaisema on Porissa harvinaista herkkua

Kun 199-neliöisen talon pariovista astuu sisään, silmien eteen avautuu jokimaisema. Lokki lentää joentörmällä, ja vastarannalla komeilee melontaseura Melamajavien vaja.

Kodin lähes kaikkien tilojen päänäkymät ovat joelle.

– Jokimaisemaahan ei ole Porissa kaikille tarjolla, se on pulatavara, Anne Eino sanoo.

Yläkerran aulasta voi tulla helposti pelkkä läpikulkupaikka, mutta täällä iso kulmasohva tekee siitä aidosti viihtyisän oleskelutilan. Arkiolohuoneen Air-sohva HT Collection ja Notre Monde -sohvapöydät Home4you. Parketti on Tarkettin ja matto Cobellon. Samettityynyt Anno ja Muubs, betonipenkki sekä kumikori Muubs.

Kun taloa suunniteltiin, sen tulevat omistajat eivät olleet vielä tiedossa. Suunnittelua ohjasivat eniten ilmansuunnat ja sijainti. Talo on aivan joen ja kadun kulmassa, vain puoli metriä tontin rajasta.

Talon edustalla on kivetty piha autopaikkoineen, mutta varsinainen oleskelupiha nurmikkoineen ja pergoloineen on joen puolella. Aurinko paistaa sinne lähes läpi päivän.

Valolla on merkitystä myös talon lämmityksessä, sillä katolla on 32 aurinkopaneelia. Talo on suunniteltu hyvin energiatehokkaaksi.

Ruokapöydästä saa ihailla jokimaisemia. Kuvaushetkellä parkettia ei oltu vielä asennettu. Pöytä on betonikalusteita valmistavan 16 Juin -yrityksen ja tuolit Muubsin. Valaisimet Markslöjd, matto Cobello.
Keittiön ikkunoista on näkymä kadulle ja joelle. Laattalattialla on Beija Florin vinyylimatto, Home4you.

Saunaosastossa on kylpylämäistä tunnelmaa

Avaran mutta kodikkaan tilanjaon salaisuus on toimintojen rytmittäminen hienovaraisilla keinoilla. Iso saareke jakaa keittiön ja ruokatilan tehokkaasti.

Kerrosten välillä tilat jakautuvat niin, että yläkerta on suunniteltu yksityiseksi tilaksi, yhdessäoloon oman perheen kesken. Makuuhuoneiden lisäksi yläkerrassa on valoisa arkiolohuone ja kylpylämäinen saunaosasto. Makuuhuoneita talossa on yhteensä kolme.

Alakerran pääsisäänkäynnin ratkaisut vaikuttavat yläkerran kylpyhuoneeseenkin. Kylpyhuoneen iso taso tekee kuitenkin kylpytilasta persoonallisen. Tason jatkeena on amme. Pyyhkeet ja pien-tavara HR-Living.
Ammetta vastapäätä ovat suihkut. Marmorimaiset laatat ovat espanjalaisen Apen mallistoa ja suihkut Moran.

– Alakerrassa on mahdollisuus yhteiseen oleskeluun niin oman perheen kuin ystävienkin kanssa vaikka yhdessä ruokaa valmistaen. Siellä voi kestitä edustavasti asiakkaitakin, jos on tarpeen, Anne Eino sanoo.

Talo on suunniteltu muunneltavaksi. Alakerran pieni huone käy työhuoneeksi tai tarjoaa tarvittaessa yhden makuuhuoneen lisää.

Annarina Yöntilän suunnittelema sisustus ja värimaailma tukevat Pohjanvalon kodinomaista tunnelmaa. Yöntilä tavoitteli sisustukseen pehmeyden ja lämmön lisäksi selkeyttä ja vähän miehekkyyttäkin.

– Pidän tietynlaisesta ylellisyydestä. Esimerkiksi istuinryhmien pitää olla tosi mukavia. Sellaisia, että niissä haluaisi istua ison ystäväjoukon kanssa, eikä tarvitse pelätä, mihin suuntaan kiikkerä designtuoli kaatuu.

Muhkeaa, ylellistä nahkaa. Air-sohva ja rahit HT Collection, sohvapöytä 16 Juin ja matto Cobello. Taljat Perkkiön tila, tyynyt Anno ja taideprintit Anna Bülow. Seinässä on Eskaron maalisävy D-10-c.
Vanhempien makuuhuone sijaitsee yläkerran terassin vieressä.
Akustoiva Gran RU Pori -teos on Innofusorin mallistosta, ja sen on suunnitellut Wilhelmiina Koso-nen. Sen ympärillä on Markslöjdin lattiavalaisimet.
Portaiden alle jäävä tila on käytetty hyödyksi. Lepakkotuoli Cuero Design, talja Perkkiön tila ja villamatto MA-design. Hylly ja pienesineet Muubs, puulaatikot Laatikkokauppa. Lämpimät ruskeat sävyt sopivat hyvin seinän maalisävyyn D-10-e, Eskaro.
Makuuhuoneiden katot on maalattu samalla sävyllä kuin seinät, mikä rauhoittaa tilaa. Matto An-no Collection, pikkupöydät Cobello.
Oleskelutilassa on Conturan elementtitakka i51AN Artstone Naturell, jonka materiaali on sileäksi hiottua ja käsittelemätöntä betonia.
Lattiaan asti ulottuvat ikkunat maksimoivat jokinäkymät yläkerran olohuoneesta. Parvekkeen lasikaiteet Alu-Railing ja kasvien suojaruukut Muubs.
Seinävalaisin on 16 Juinin prototyyppi.
Kommentoi »