
”Kotonani on leivontahuone piparkakuille” – Fanny käyttää syyskuusta jouluun kaiken vapaa-aikansa piparkakkuihin
Fanny Söderblom, 34, tekee amerikkalaistyylisiä koristeellisia piparkakkuja. Kotona hänellä on leivontahuone ja yli tuhat piparimuottia. ”Ystäväni sanovat, että vedän aina kaikki harrastukseni överiksi”, Fanny sanoo.
Fanny Söderblomin koristeelliset piparkakut syntyvät kotona Paraisilla, mutta ideat niihin saavat usein alkunsa Itämeren aalloilla. Laivalla baarimikkona työskentelevä Fanny seilaa joka toinen viikko m/s Viking Gracen kyydissä, ja vapaahetkinä omassa hytissä hänellä on aikaa ajatella. Hytin televisiossa pyörii usein jokin sarja tai elokuva, ja samalla Fannyn mieli askartelee siinä, millaisia muotoja voisi kokeilla piparkakkuihin seuraavaksi.


Miten innostuit piparkakkujen tekemisestä?
Olen rakastanut leipomista lapsesta asti. Leivoimme siskoni ja mummini kanssa joka joulu omat piparkakkutalot, jotka koristelimme huolella. Se oli aina koko joulun paras hetki.
Olen ollut myymässä itse tehtyä leivonnaisia pienestä tytöstä asti Paraisten Vanhan Malmin joulumarkkinoilla. Aluksi täytin myyntipöydän piparkakkutaloilla ja piparikuusilla, mutta huomasin pian, että niiden tekemisessä on valtavasti työtä. Lisäksi muiden myyjien talot olivat minusta paljon upeampia.
Kuutisen vuotta sitten aloin etsiä netistä ja somesta, mitä kaikkea muuta piparkakuista voi tehdä. Innostuin koristeellisista malleista, otin selvää raaka-aineista, opettelin tekniikoita ja huomasin pian, että olen hommassa yllättävän hyvä.


Kuinka paljon käytät aikaa leipomiseen?
Olen joka toinen viikko kotona, ja syksyllä vietän kaiken vapaa-aikani pipareiden tuoksussa. Harrastus on tehnyt minusta vähän tylsän, sillä syyskuusta jouluun asti en tee mitään muuta. Ystäväni kuitenkin tietävät, että heti pyhien jälkeen minulla on taas aikaa.
Aloitan syksyisin leipomisen joka päivä kello 7.30, kun mieheni lähtee töihin, ja lopetan keskiyöllä. Teen pipareita lahjaksi ystävilleni, tutuille, sukulaisille ja työkavereille ja myyntiin erilaisille joulumarkkinoillekin. Muina vuodenaikoina leivon pipareita sesongin mukaan, esimerkiksi pääsiäisenä ja halloweenina.


Mikä on hankalinta työskentelyssä?
Taikinan valmistaminen on mieheni vastuulla. Hän tekee sen oman reseptimme mukaan. En osaa tehdä taikinaa itse, sillä onnistun aina polttamaan sen pohjaan tai sokeri kristallisoituu. Piparkakut paistan kuitenkin aina itse.
Yhden piparin koristeluun menee vähintään 20 minuuttia. Käytän apuna hedelmäkuivuria, joka nopeuttaa työskentelyä. Värjään kuorrutuksen eri sävyillä, ja jokainen sävy pitää kuivattaa yksitellen, ennen kuin voin jatkaa seuraavaan. Leipoessa en pysty ajattelemaan mitään muuta. Jos tulee pienikin virhe, piparia ei voi enää pelastaa.

”Välillä yllätyn itsekin, miten hienoja juttuja osaan tehdä. En ole koskaan osannut piirtää tai maalata, mutta on hienoa sanoa, että nämä olen tehnyt ihan itse.”

Miten paljon rahaa harrastukseesi menee?
En ole edes uskaltanut laskea. Ystäväni sanovat, että vedän aina kaikki harrastukseni överiksi. Rakensimme juuri uuden talon, ja halusin kotiin ehdottomasti leivontahuoneen. 15 neliön huone on talon suurin, jos olohuonetta ei lasketa. Leivontahuoneessani on myös oma varasto.
Viime vuonna panostin 3D-printteriin, jolla saan tulostettua itse suunnittelemiani muotteja missä tahansa koossa. Varastossani on yli tuhat piparkakkumuottia. Elintarvikevärejä löytyy noin sadassa sävyssä. Kuorruttamiseen tarvitsen raaka-aineita, joita ei saa Suomesta, ja tilaan niitä ulkomailta. Pyydän esimerkiksi Amerikkaan matkustavia tuttujani tuomaan minulle matkalaukussaan marenkijauhetta, sillä yhtä hyvää ei saa Suomesta. Katan harrastuksen kulut pipareiden myyntituloilla.


Mikä on palkitsevinta pipareiden leipomisessa?
Koen aina suurta onnistumisen iloa, kun pipari onnistuu yli odotusten. Silloin se on noussut hienosti, kuorrute toimii täydellisesti ja on ihanan kiiltävä. Välillä yllätyn itsekin, miten hienoja juttuja osaan tehdä. En ole koskaan osannut piirtää tai maalata, mutta on hienoa sanoa, että nämä olen tehnyt ihan itse.
Ihaninta harrastuksessa on se, että saan istua omassa rauhassani ja keskittyä täysillä tekemiseen. Minulle on tärkeää, että kaikki tekemäni piparkakut ovat laadukkaita, tuoreita, hienoja ja uniikkeja.
Olen saanut paljon kehuja piparkakkujeni mausta, mutta en ole koskaan maistanut valmiita piparkakkujani itse. Pistän niihin niin paljon aikaa, etten halua tuhlata yhtään keksiä itseeni.