Meidän Talo

Esteetön seniorikoti Vantaalla

Esteetön seniorikoti Vantaalla
Matinveden pariskunta rakensi Vantaan asuntomessuille käytännöllisen ja senioreille sopivan kodin.
Julkaistu 1.9.2015

Jukka ja Leena Matinvesi elivät tyytyväisenä omakotitalossaan. Sitten iski innostus rakentaa käytännöllinen ja senioreille sopiva koti Vantaan asuntomessuille.

Miten ajatus talon rakentamisesta kypsyi?

Idea käynnistyi yllättäen kolmisen vuotta sitten Omakoti-messuilla, jossa meille heitettiin vinkki hakea tonttia Vantaan asuntomessuilta.  Olimme tosin joskus kypsytelleet ajatusta rakentaa vielä kerran. Remontoiminen ja rakentaminen ovat olleet niin mieluisia harrastuksia.

Oliko suunnittelussa tai rakentamisessa hankalia rajoitteita?

Monenlaisia, mutta myös vastoinkäymiset kuuluvat rakentamisen luonteeseen. Jouduimme hakemaan rakennuslupaa yksikerroksiselle talolle kolmeen kertaan. Joka kerta piti perustella aina syvemmin haluamme rakentaa senioreille esteetön koti.

Mikä oli tärkeintä pohjaratkaisussa? Entä talon rakenteissa? 

Selkeys ja tilava olohuone, jossa on mukava viettää perhejuhlia esimerkiksi neljän lapsemme ja neljän lastenlapsemme kanssa. Arvostamme kodissa tilaa ja avaruuden tunnetta. Halusimme lisäksi saunan, jossa yhdistyvät perinteinen ja infrapunasauna.

Vuosien aikana olen nähnyt ja kokeillutkin monenlaisia talon rakenteita ja materiaaleja. Nyt päämäärämme oli ehdottomasti rakentaa perinteisellä ja kestävällä tavalla. Se tarkoitti tiilitaloa tuulettuvalla alapohjalla sekä luotettavaa urakoitsijaa.

Merkitsikö talotekniikka suurta osaa suunnittelussa?

Se ei ohjannut suunnittelua. Valitsimme lämmitysjärjestelmäksi ilma-vesilämpöpumpun, josta meillä on erinomaisia kokemuksia edellisessä talossamme. Energiakustannukset tulevat puolta halvemmiksi kuin kaukolämmöllä. Kotimme valaistaan ledeillä ja energiansäästölampuilla.

Mikä oli rakennusbudjettinne? Onko jokin osuus ylittynyt suuresti? 

Budjetti oli 400 000 euroa tontteineen ja pihatöineen. Rakennuskustannukset ovat hieman ylittyneet. Pahimmat yllätykset tulivat kaavamääräyksistä ja kunnallistekniikasta.  HSY Vesi on nostanut roimasti liittymiskustannuksia. Lasku oli 10 000 euroa. Lisäksi kaupunki haluaa meidän liittyvän jätteiden putkikeräysjärjestelmään. Sen liittymismaksu on 4 500 euroa ja käyttömaksut kalliimmat kuin astiakeräyksessä.

Jos nyt aloittaisitte rakentamisen, tekisittekö jotain toisin?

Aloittaisimme rakentamisen aina tontin ehdoilla. Kokemuksiemme mukaan koskaan ei pysty suunnittelemaan ja tekemään niin täydellisiä sopimuksia, että välttyisi yllätyksiltä. Maankäyttö- ja rakennuslakimme on häivyttänyt vastuun toisaalta rakennussuunnittelijan pöydälle ja toisaalta rakennuttajalle. Näin kenelläkään työmaalla työskentelevällä ei ole lainsäädännöllistä velvoitetta ottaa vastuuta kokonaisuudesta. Jokaisella työntekijällä pitäisi olla vähintään velvollisuus ilmoittaa havaitsemistaan virheistä.

Tiiliseinissä on käytetty Tiilerin käsinlyötyä tummanharmaan kirjavaa Ruukintiiltä. Maalatut ja rapatut seinät on sävytetty tiiliseiniin sointuviksi Tikkurilan sävyllä X486.
Asuinhuoneiden lattioissa on kaksisauvaista valkotammiparkettia. Makuuhuoneen päätyseinä päällystettiin Sandbergin tapetilla.
Ruokailuryhmän vieressä on ovi lasitetulle terassille. Kaikki kodin huonekalut ovat sisustusliike Country Whitestä.
Terassilla on mukava istua viileänäkin päivänä katselemassa asuinalueen elämää. Lasituksen keltaiset kehykset piristävät  julkisivua.
Kommentoi »