Unelmien Talo&Koti

"Talon ikiaikainen tunnelma sai sydämeni pamppailemaan" – Erkkilän perheen jyhkeä hirsitalo kätkee sisäänsä keltaisen lattian ja kiehtovia antiikkilöytöjä

"Talon ikiaikainen tunnelma sai sydämeni pamppailemaan" – Erkkilän perheen jyhkeä hirsitalo kätkee sisäänsä keltaisen lattian ja kiehtovia antiikkilöytöjä
Jenni rakastaa historiaa ja tarinoita. Ehkä hän siksi oli haaveillut koko ikänsä pohjalaistalosta maaseudun rauhassa. Haave toteutui, kun satavuotiaasta perinnetalosta tuli Erkkilän perheen koti.
Julkaistu 1.8.2022

Erkkilän suurperheen vastarakennettu omakotitalo sijaitsi kaupungissa lähellä lasten harrastuksia ja lähikauppaa. Se kaikki vaihtui hetkessä vuonna 1928 rakennettuun pohjalaistaloon ”keskellä ei-mitään”, kun Jenni Erkkilä näytti puolisolleen Janille talon myynti-ilmoituksen.

– Jani ilmoitti heti, että talo on komea. Lopulta sunnuntaiajelumme päätyi talolle, Jenni kertoo.

Jennin ja Janin yhteinen haave on ollut aina talo maaseudun rauhassa. Jenni on ihastellut pohjalaistalojen jyhkeyttä niin kauan kuin muistaa.

– Talon ikiaikainen tunnelma sai sydämeni pamppailemaan. Tuntui, että tulimme kotiin.

Erkkilän perheen koti on vuonna 1928 rakennettu hirsitalo Seinäjoella. Siinä on seitsemän huonetta ja keittiö, yhteensä 240 neliötä. Jyhkeä pohjalaistalo on totuttua korkeampi. Sen ulkoväritys myötäilee alueen taloja. Maali on perinteinen punamulta ja sävy Italianpunainen.
Saareke on hyvä paikka leipoa, sillä pesupiste helpottaa astioiden huuhtelua. Oliver ja Nuutti ovat innokkaita leivonta-apulaisia. Parasta on kermavaahtokulhon kaavinta. Pakasteesta nostettu mutakakku kermavaahdolla ja kekseillä on Jennistä helppo ja nopea vierasvara.
Facebook-kirpputorilta löytynyt puusohva on kotoisin Ruovedeltä. Se oli aikanaan Muroleen kanavassa toimineen kaupan kauppiaan sohva. Yläpuolella on Janin sukutilalta kotoisin oleva 1800-­luvun lautashylly.

Erkkilät laittoivat kaupungissa sijaitsevan uuden, mutta juurettomalta tuntuvan kotinsa nopeasti myyntiin ja allekirjoittivat kauppakirjan remonttia kaipaavasta punaisesta talosta.

Kun talosta uusittiin lattiat, levytettiin seinät ja tilkittiin hirret, perhe asui talon alakerrassa ja selvisi ilman tiskikonetta ja sähköhellaa. Myös yläkerta ja kuisti muutettiin remontissa lämpimiksi. He nimesivät kolme vuotta kestäneen remontin Kestoremontiksi.

Jennin mielestä keittiö on ihanan iso. 34 ­neliöön mahtuu suuri määrä kaappitilaa. Okrankeltainen lattiamaali on Virtasen Maalitehtaan. Kalusteet keittiöön tilattiin Ikeasta.
Ruokasali on kolme metriä korkea. Salin komea pöytä on talon alkuperäiskaluste. ­Lattia on maalattu Virtasen Maalitehtaan Porstua-­puulattiamaalilla Permon värikartan sävyllä 320X.
Paperitapetti on ruotsalaisen Lim & Handtryckin Rydeholm. Kulmakaappi on Janin kotitilalta.

Talo on saanut vaikutteita ensimmäisen omistajan ulkomaanmatkoista: neliönmuotoisessa talossa on korkeat huoneet, eikä se noudata aivan perinteistä pohjalaistalon kaavaa.

Jenni ja Jani rakastavat antiikkia. Jenni välttää sisustuksessa helppoja ratkaisuja, koska arvokkaat hirsiseinät sitä vaativat. Kodin kerrokset syntyvät esineistä, joilla on tarina. Vanhat tavarat kohtaavat luontevasti suurperheen arjen.

– Patinoituneilla pinnoilla on aina jotain kerrottavaa. Haastoin itseni ja valitsin keittiöön keltaisen lattian. Nyt se tuntuu kuuluneen siihen aina. Keittiön sohva on lempihuonekaluni, enkä väsy koskaan ihastelemaan sen kulunutta maalia.

Keittiön puuhellan ja leivinuunin yhdistelmä on alkuperäinen. Jenni kerää kesäisin sen päälle asetelmia. Talvella asetelmat korjataan pois ja tulipesään laitetaan tulet.
Kaikki antiikkihankintani kestävät käyttöä, eikä niitä tarvitse lasten varoa”, Jenni kertoo.
”Haastoin itseni ja valitsin keittiöön keltaisen lattian. Nyt se tuntuu kuuluneen siihen aina. ”
Vuonna 1928 rakennetussa hirsitalossa asuvat Jenni ja Jani Erkkilän lisäksi lapset Juho, 12, Nuutti, 10 ja Oliver, 8, sekä koirat Neiti Siiri Sukkamieli ja Herra Jehu Jekkunen ja kissat Sulo Suloinen ja Hellanmaan Elli. Perheen kaksi vanhinta poikaa asuvat jo omillaan. Sohvan yläpuolen tauluihin on kehystetty vanhan ruotsalaisen lintukirjan sivuja.
Siiri Sukkamielen lempipaikka on salin rokokoosohvalla. Sen Jenny hankki Facebook-kirpputorilta. Päällisiä ei ole tarvinnut uudistaa.

Tila on nimetty Jennyläksi sen pitkäaikaisimman emännän mukaan. Vaikka Jenni on aina rakastanut pohjalaistalojen tunnelmaa, ei hän koskaan uskonut asuvansa sellaisessa.

– Unelma tuli todeksi. Kotimme on seissyt kauan osana jylhää suomalaista maalaismaisemaa. Talolla on täällä syvät juuret, ja nyt perheemme juuret ovat syvällä tässä talossa.

Seuraa Jenni Erkkilää Instagramissa @sukkamielen_kotona.

”Olen rohkaistunut värien käytössä. Niiden mukana saimme kotiin tunnetta ja lämpöä”, Jenni kertoo.
Jenni hankki taulun Maijan Wanha Navetta -antiikkiliikkeestä. Hän kutsuu ventovierasta rouvaa Ilmajoen tädiksi. Seinämaali on Tikkurilan perinnevärikartan sävy 163X. Lankakaappi on Tori.fistä.
Keittiön taakse jää rauhallinen työhuone. Tapetti on Philgren ja Ritolan Juhannus­ruusu. Jenni on kehystänyt seinälle vanhan perhoskuvan. Naulakossa on alati muuttuva asetelma. Keinutuoli on ostettu ystävältä.
”Talo on kasvattanut ajan saatossa tänne syvät juuret. Ja nyt perheemme juuret ovat syvällä tässä talossa.”
Oven suussa lämmittää pönttöuuni. Televisio piilottelee vanhassa kaapissa.
Makuuhuoneen sänky sijoitettiin tilan puutteen takia keskelle huonetta.
Yläkerran aula muuntautuu lasten jumppasaliksi tai rauhalliseksi oleskelualueeksi. Jenni ja Jani ostavat kunnostettavia huonekaluja hetkeäkään miettimättä. ”Antiikin kanssa on usein tehtävä nopeita päätöksiä, jos mielii saada esineen itselleen. Toisaalta jotain toista hankintaa voin harkita vuodenkin."
Kuvassa keinuu Oliver. Seinät tapetoitiin Duron Teatern-tapetilla. Sävy on harmaa.
”Hikikarpalot lähensivät meitä. Yhdessä tekemisen aika oli seikkailu.”
Jenni suunnitteli porraskaiteen itse. Jani toteutti sydämelliset yksityiskohdat. Tapetiksi valittiin Pilhgren ja Ritolan Lukko.
Lapsiperheessä huoneet saavat elää sen mukaisesti. ”Olen rohkaistunut värien käytössä. Niiden mukana saimme kotiin tunnetta ja lämpöä.”
Oliverin huoneen tapetissa seikkaillee Mikki Hiiri ja vähän Minnikin.
Käytettynä hankittu talopoikaissänky sopii Sanduddin Mickey Vintage Episode 70-242 -tapetin tunnelmaan.
”Patinoituneilla pinnoilla on aina jotain kerrottavaa.”
Makuuhuoneesta on puhkaistu ovi ulos pienelle terassille. Siellä sopii juoda aurinkoiset päiväkahvit. Talon viereen olisi mahtunut isompikin kuisti, mutta se olisi kadottanut vanhasta rakennuksesta hengen.

Muokattu 4.8.2022 klo 10.30: Poistettu otsikosta maininta sinisestä keittiöstä.

2 kommenttia