Maku

Erikoishedelmien eksotiikkaa

Erikoishedelmien eksotiikkaa

Eksoottiset hedelmät tuovat mukavaa piristystä talviseen ruokapöytäämme. Kauppojen hyllyille ilmestyy koko ajan uusia hedelmiä, joita monet pysähtyvät vain ihmettelemään. Tee eksoottisiin hedelmiin rohkeasti tuttavuutta, maistele ensin sellaisenaan, kypsänä ja jääkaappikylmänä. Kokeile myös niistä syntyviä jännittäviä ruokia.
Teksti Marita Joutjärvi
Kuvat Tuomas Kolehmainen
Mainos

Eksoottiset hedelmät tuovat mukavaa piristystä talviseen ruokapöytäämme. Kauppojen hyllyille ilmestyy koko ajan uusia hedelmiä, joita monet pysähtyvät vain ihmettelemään. Tee eksoottisiin hedelmiin rohkeasti tuttavuutta, maistele ensin sellaisenaan, kypsänä ja jääkaappikylmänä. Kokeile myös niistä syntyviä jännittäviä ruokia.

Ananaskirsikka
Ananaskirsirsikka eli kapkarvianen (alun perin Hyväntoivonniemellä viljelty) on koristeellisten, kuivien verholehtien peitossa. Nimestään huolimatta sillä ei ole muuta yhteistä ananaksen, kirsikan tai karviaisen kanssa kuin raikas maku. Ananaskirsikka on perunan sukuinen koisokasvi, jota viljellään muun muassa Keniassa ja Madagaskarilla. Poista verholehdet vasta ennen käyttöä. Kypsä ananaskirsikka on keltainen ja siitä voi nauttia sellaisenaan, erilaisissa jälkiruoissa, leivonnaisissa tai panna vaikkapa juustotarjottimen silmänruoaksi.

Kaki
Kaki-hedelmää kutsutaan kakiksi, persimoniksi tai sharoniksi, lajikkeesta ja kasvumaasta riippuen.
Kaki on suurta tomaattia muistuttava oranssin punertava hedelmä. Isot verholehdet koristavat kakin kantaa. Tavallisesti ohut, kiiltävä ja sitkeä kuori poistetaan ennen syömistä, sillä kuoressa on usein kitkerä maku. Kuori irtoaa helposti, kun kastat hedelmän hetkeksi kuumaan veteen. Kypsän kakin hedelmäliha on pehmeää, läpikuultavaa jopa hyytelömäistä. Maku muistuttaa makeaa luumua ja persikkaa.
Kaki on kätevä syödä kiivin tapaan jääkaappikylmänä halkaistuna, lusikalla herkutellen. Se sopii paloiteltuna alku- sekä jälkiruokasalaatteihin tai pääruokaa maustamaan. Soseutettuna kakista syntyy herkullinen pirtelö, leivonnaisten täyte tai jälkiruokakastike. Säilytä kypsät hedelmät jääkaapissa.

Salaki
Salaki on jännittävän näköinen, palmunsukuinen kasvi, jota viljellään muun muassa Thaimaassa ja Indonesiassa.
Salakin kuori on kova, suomumainen ja ruskean kiiltävä. Kuori hedelmä veitsellä vetäen tyvestä suomujen suuntaan. Vaalea hedelmäliha on koostumukseltaan kookospähkinämäistä, mutta maultaan ananasmainen. Ruskeaa siementä ei saa syödä. Salaki maistuu sellaisenaan tai osana jälkiruoissa. Raaat hedelmät voi keittää sokerivedessä.

Granaattiomena
Granaattiomena eli Karthagon omena on sipulimaisen pyöreä, keltapunarusehtavan paksukuorinen hedelmä. Sisu muodostuu kellertävien kalvojen jakamista lohkoista, jotka ovat täynnä punaisen hedelmälihan ympäröimiä siemeniä. Hedelmä on parhaimmillaan, kun sen kuori on kiiltävä.
Mehukkaat, makean happoiset siemenet syödään sellaisenaan tai niitä voi marinoida esim. viinissä, konjakissa tai sitruunamehussa. Siemenet sopivat höystämään myös liha- ja kalaruokia tai koristamaan niin makeita kuin suolaisiakin ruokia. Granaattiomenasta voidaan käyttää vain mehukin, siivilöimällä siemenet pois.

Guava
Guava on päärynänmuotoinen, joko kelta-, puna- tai vihertäväkuorinen eksoottisuus. Hedelmäliha on vaaleaa tai punertava ja siemenet ovat syötäviä. Kypsä guava tuntuu painettaessa pehmeältä, tuoksuu aromaattisesti ja maistuu parhaimmalta kylmänä. Anna raaan hedelmän kypsyä huoneenlämmössä. Se on erittäin C-vitamiinipitoinen: 100 grammassa guavaa on yli 200 mg C-vitamiinia (appelsiinissa 50 mg!).
Se sopii syötäväksi sellaisenaan; aamu-, väli- tai iltapalana, juustopöydässä, salaateissa, leivonnaisissa omenan tapaan tai soseutettuna kastikkeissa ja juomissa.

Karambola
Karambola eli tähtihedelmä on keltainen ja noin 10 sentin pituinen. Hedelmän kauneus piilee sen poikkileikatussa viipaleessa, joka on viisisakarainen tähti. Maultaan mehukas karambola on sitrushedelmäisen raikkaan happoinen. Säilytä karambolat jääkaappilämpötilassa. Karambolaa ei tarvitse kuoria ja siemenet voi syödä. Upean ulkonäkönsä ansiosta viipaleet sopivat erityisesti koristelemaan ruoka-annoksia, jälkiruokia, leivonnaisia ja juomia.

Kiwano
Kiwano eli sarvimeloni on kurkun ja melonin sukulainen. Kiwanon keltaisen oranssi kuori on nystyräinen ja mehevä hedelmämalto vihreä ja hyytelömäinen.
Tavallisesti hedelmä halkaistaan pituussuuntaan ja hedelmäliha herkutellaan lusikoiden. Hedelmälihan voi myös kaivaa kuoresta ja käyttää makeiden tai suolaisten salaattien ja juomien joukossa tai jäätelön kastikkeena. Koristeellista kuorta kannattaa käyttää esim. salaatin annosastiana.

Rambutani
Rambutani on sukua litsille sekä longanille, jotka kaikki ovat samantyyppisiä hedelmiä. Karvaisen näköinen rambutaani on luumun kokoinen ja väriltään ruskea. Hedelmämalto on läpikuultavan valkoinen, maultaan litsiä muistuttava, joskaan ei yhtä makea. Mantelimaista siementä ei syödä.
Rambutania syödään sellaisenaan kuorittuna, hedelmäsalaattiin sekoitettuna tai eksoottisena lisänä ruokalautasella. Rambutania, kuten litsiä ja longaniakin, saa ostaa myös sokeriliemeen säilöttynä.

Tamarillo
Tamarillo tunnetaan myös puutomaattina. Tamarillo on tomaatin ja perunan sukulainen. Kananmunan kokoisessa hedelmässä on paksuhko oranssinen, kitkerän makuinen kuori, joka irtoaa helposti kaltaten.
Pieniä siemeniä (on syötäviä) täynnä oleva sisus on hyytelömäinen, joten se on kätevä syödä lusikalla, kahtia halkaistuna. Soseutettuna malto on hyvää esim. jälkiruokien kastikkeena ja paloiteltuna salaattien joukossa. Tamarilloa voidaan myös kypsentää tomaattien tapaan uunissa.

Mangostani
Omenan kokoisella mangostanilla on paksu, puumainen, punaruskea kuori. Kannassa hedelmällä on lehtiruusuke.
Kuori halkaistaan varovasti. Sisältä paljastuu valkoiset, valkosipulinkynsimäiset ja aromikkaat hedelmämaltolohkot. Jos siemeniä löytyy, ovat nekin syötäviä. Mangostania voi syödä sellaisenaan, salaateissa tai käyttää koristeena juomissa ja jälkiruoissa.

Feijoa
Feijoa on ulkomuodoltaan avokadomainen hedelmä. Voimakkaasti tuoksuva, vihreäkuorinen hedelmä kätkee sisälleen vaalean, joskus punertavankin, mallon. Hedelmälihan maku muistuttaa ananasta ja ehkä aavistuksen metsämansikkaa.
Feijosta voi nauttia sellaisenaan, hedelmäsalaateissa tai leivonnaisissa.

Kaktusviikuna
Kaktusviikuna on viikunakaktuksen vihertäväkuorinen ja piikikäs hedelmä. Kypsän kaktusviikunan kuori on joko punainen tai keltainen. Hedelmää ei saa käsitellä paljain käsin ennen kuin lähes näkymättömät piikit on pesty huolella harjaten pois.
Raikkaan happoinen ja mehukas hedelmäliha syödään tavallisesti lusikalla suoraa kuorestaan. Kuorittu hedelmä voidaan myös paloitella salaatteihin, jälkiruokiin ja leivonnaisten täytteeksi tai soseuttaa kastikkeeksi.

Sapodilla
Vihertävän ruskeakuorista erikoisuutta, sapodillaa pidetään yhtenä tropiikin herkullisimmista hedelmistä.
Hedelmämaltoa käytetään edellisten hedelmien tapaan, siemeniä ei syödä. Kypsänä sen hedelmäliha on tummahkoa ja maultaan fariinisokerimainen. Raaka hedelmä tekee suuhun vastenmielisen, kuivan maun.

Pepino
Pepino eli päärynämeloni on nimeltään harhauttava, sillä se ei kuulu melonien, vaan perunoiden sukuun. Pepinon kuori on ohut ja vaaleata perusväriä koristaa lilat raidat. Hedelmäliha on kellertävää, mehukasta ja pehmeää. Maku muistuttaa sekä melonia että päärynää.
Pepino on raikasta syötävää sellaisenaan, paloiteltuna makeissa tai suolaisissa salaateissa tai soseutettuna juomissa.

Muutamia ohjeita kotikokkaajalle:

Granaattiomenarisotto
4 annosta
2 rkl öljyä
1 1/2 dl pitkäjyväistä riisiä
1 sipuli
4 dl vettä
1 lihaliemikuutio
1/2 tl pippurisekoitusta
1 laakerinlehti
150 g keittokinkkua
pala purjoa
1 dl ruokakermaa
1 granaattiomena
(suolaa)
Kuumenna öljy. Lisää riisi sekä hienonnettu sipuli ja kääntele niitä hetki kuumassa öljyssä. Kaada joukkoon vesi ja mausta seos lihaliemikuutiolla, pippurisekoituksella ja laakerinlehdellä. Anna seoksen kiehua hiljalleen noin 15 minuuttia eli kunnes riisit ovat imeneet nesteen itseensä.
Lisää suikaleiksi leikattu kinkku, purjorenkaat ja kerma Tarkista maku ja lisää suolaa tarvittaessa. Sekoita viimeiseksi joukkoon granaattiomenan siemenet ja anna ruoan kuumentua.

 

Pepino-äyriäissalaatti
4 annosta
80 g simpukoita
pieni tlk parsapaloja
1 pepino
100 g katkarapuja
1 ruukkusalaatti
Kastike
1 muna
2 rkl sitruunamehua
1/2 tl yrttisuolaa
ripaus sokeria
rakuunaa
sitruunapippuria
(valkosipulia)
3/4 dl öljyä
pari tippaa tabascoa

Valuta simpukat ja parsat liemestään. Kuori pepino ja leikkaa paloiksi. Revi salaatti. Sekoita salaattiainekset keskenään tai asettele ne omiksi ryhmikseen. Voit leikata salaattiin lisäksi yhden kakin. Valmista lisäksi kastiketta.
Vaahdota muna, sitruunamehu ja mausteet. Lisää öljy vähitellen seosta koko ajan sekoittaen. Mausta seosta halutessasi valkosipulilla ja muutamalla tabascotipalla. Tarjoa salaatti alku- tai iltapalana.

Kivanomarenki
2 annosta
1 kiwano
1 valkuainen
2 rkl tomusokeria
1/2 tl vanilliinisokeria
mantelilastuja
Halkaise kiwano ja koverra hedelmäsiemenet irti. Vaahdota valkuainen ja lisää joukkoon sokerit. Pursota valkuaisvaahto koverrettuihin kuorenpuolikkaisiin kauniisti reunoille ja vähän keskellekin ja pistele marenkiin mantelilastuja. Pane puolikkaat uuniin 225 asteeseen, kunnes marenki on saanut kauniin värin. Lusikoi hedelmäsiemenet marengin keskelle ja tarjoile heti jälkiruokana.

Karambolakiisseli
4 annosta
6 dl vettä
1 1/2 dl sokeria
1/2 sitruunan mehu
2 karambolaa
2–3 rkl perunajauhoja
(1–2 rkl sitruslikööriä)
Kuumenna vesi-sokeri-sitruunamehuseos kiehuvaksi. Leikkaa huolella pestyt karambolat viipaleiksi. Keitä viipaleita vedessä muutama minuutti ja nosta ne reikäkauhalla tarjoiluastiaan. Liuota perunajauhot vesitilkkaan ja suurusta liemi. Mausta kiisseli halutessasi sitrusliköörillä. Kaada kiisseli kiehautettujen karambolaviipaleiden päälle. Ripottele pinnalle hieman sokeria. Tarjoa jäähtynyt kiisseli kermavaahdon tai vaahdotetun vaniljakastikkeen kera.

Julkaistu: 10.11.2004
Katso myös nämä