Kodin keltainen sydän! Puusepän valmistama retrohenkinen keittiö maalattiin rohkeasti Elisan lempivärillä
Rakenna ja remontoi
Kodin keltainen sydän! Puusepän valmistama retrohenkinen keittiö maalattiin rohkeasti Elisan lempivärillä
Elisa Luomaranta eli Instagramista tuttu Elluyellow halusi lempivärinsä myös keittiöön. Puusepän tekemät kalusteet sopivat täydellisesti yhteen retroastioiden ja vanhan talon hengen kanssa.
4.4.2023
 |
Meidän Talo

Joskus minulla vielä on keittiö, johon tuo kaunokainen mahtuu, Elisa Luomaranta ajatteli vuosia sitten nähtyään keltaisen jääkaapin Smegin kivijalkaliikkeen ikkunassa.

Keltainen on ollut Instagramissa @ellu­yellow-tiliä pitävän Elisan lempiväri lapsesta saakka. Teinivuosina syttyi rakkaus retroesineisiin. Molemmat näkyvät vahvasti Elisan perheen nykyisessä kodissa: on keltaista tapettia, keltaisia vintagevalaisimia ja värikkäitä retroastioita. Kun vanhan keittiön kodinkoneet alkoivat tulla tiensä päähän, oli remontin aika.

– Halusimme myös keittiöstä meidän näköisen ja entistä toimivamman, Elisa kertoo.

Tältä keittiössä näytti ennen remonttia.
Tiskikone on integroitu puusepän tekemään kaappiin. Putkivetojen vuoksi keittiöön ei olisi mahtunut sekä normaali­kokoista tiskikonetta että Elisan toivomaa Smeg-jääkaappia. Elisa valitsi kapeamman tiskikoneen, joka on riittänyt nelihenkiselle perheelle hyvin. Allasseinän taso ja kaapit ovat 70 senttiä syvät, mikä tuo rutkasti lisää tilan tuntua niin kaappeihin kuin työ­tasollekin.

Yksi suunnittelun lähtökohdista oli keltainen Smeg, jonka Elisa ehdottomasti halusi saada. Jääkaapin paikka siirrettiin ikkunan vierestä allasseinän toiseen nurkkaan. Näin keittiöön saatiin lisää valoa, kun jääkaappi ei blokkaa sitä.

Vuonna 1936 rakennetun talon keittiössä oli paljon yläkaappeja. Elisa toivoi enemmän avaruutta.

– Keittiömme on koomisen pieni näin suureen, 175-neliöiseen taloon. Laajentamistakin pohdittiin, mutta silloin remontti olisi muuttunut valtavaksi.

Toiminnallisuus parani lisäämällä tasoa ja kaappeja ikkunan alle. Elisa ja hänen puolisonsa toivoivat yksilöllisesti räätälöityä keittiötä ja halusivat suosia omien arvojensa mukaisesti pienyrittäjää.

– Instagramissa olin ihastunut puuseppä Tapio Tiaisen tekemien kalusteiden pyöreään, 50-lukuhenkiseen muotokieleen. Hänen kanssaan löysimme nopeasti yhteisen sävelen, Elisa kertoo.

Elisan energistä arkea ja keltaisen keittiön tarinaa voi seurata Instagramissa @elluyellow ja elluyellow.com-blogissa.
Koveran yläkulmakaapin oveen on kiinnitetty puinen karuselli mukeille. Ovi pyörii ympäri molempiin suuntiin. Myös alakulmakaappi on kovera, ja siellä on karuselli kattiloille. Tasot, vetimet ja hyllyt on tehty jalavasta, joka sointuu hyvin kattohirsien sävyyn. Pintakäsittely on tehty Osmo Colorin kirkkaalla puuöljyllä.
Kaapit, tasot ja hyllyt on tehnyt puuseppä Tapio Tiainen. 50-lukua henkivän keittiön ilmeen viimeistelevät ajalle tyypilliset vetimet, jotka on valmistettu jalavasta.

Vaikeinta remontissa oli juuri oikean keltaisen sävyn löytäminen kaappeihin.

– Halusin, että keittiössä on monia, kauniisti toisiinsa sointuvia keltaisen sävyjä.

Elisa mallaili sopivaa sävyä maalatuista koepaloista.

– Mietimme, pitäisikö valita turvallinen kermanvaalea siltä varalta, jos koti joskus myydään. Se ei kuitenkaan ole suunnitelmissa. Onneksi uskalsimme valita vahvan keltaisen.

Keittiön tapetti on Pihlgren ja Ritolan Lukko. Elisa valitsi sen, koska kuvio sopii hyvin yhteen kalusteiden ja jääkaapin pyöreän muotokielen kanssa. Franken liesituuletin istuu hyvin kaapistojen 50-luvun henkeen. Uuni ja liesi ovat Ikeasta.
Elisa keräilee värikkäitä Aarikan peltipurkkeja, jotka tuovat väriä keittiöön.

Mitä remontti maksoi?

  • Puusepän tekemät kaapistot ja tasot noin 15  000 €
  • Smeg-jääkaappi 1 800 €
  • Muut kodinkoneet 2000 €
  • Välitilan laatat 80 €
  • Muut tarvikkeet 1 000 €
  • Asennustyö 4 000 €

Yhteensä 23 880 euroa.

2 kommenttia