Överikeltainen lattiasta kattoon! Elisa Luomaranta eli Instagramin Elluyellow keräilee retroa ja sisustaa lempivärillään
Sisustus
Överikeltainen lattiasta kattoon! Elisa Luomaranta eli Instagramin Elluyellow keräilee retroa ja sisustaa lempivärillään
Suositun Instagram-tähden ja bloggaajan Elluyellow'n eli Elisa Luomarannan perheen kodissa pääosassa on pirteä keltainen. Tauluja ei tarvita, koska seiniä koristavat värikkäät retroastiakokoelmat. Nappaa talteen myös Elisan kirppissuositukset.
1.2.2023
 |
Unelmien Talo&Koti

Överikeltainen ympäri vuoden ja lattiasta kattoon, ­sellaiseksi Elisa Luomaranta kuvailee perheensä kodin sisustusta. Täällä keltainen hehkuu niin ­kalusteissa, valaisimissa, tekstiileissä kuin tapeteissakin. Taideteosten ­virkaa toimittavat Elisan kirpputoreilta keräilemät värikkäät ­kokoelmat.

”Keltainen väri on ollut aina osa persoo­naani. Jo lapsena sisustin huoneeni sillä. Keltainen edustaa minulle aurinkoisuutta ja iloa, joilla ­haluan ympäröidä itseni. Onneksi myös mieheni Samuli pitää väreistä.

Olen muuttunut entistä rohkeammaksi sisus­tajaksi. Monta vuotta arkailin, mutta viimein olen luopunut varman päälle -ratkaisuista. Keltaisuus saa räiskyä myös tapeteissa ja muissa pinnoissa, jotka eivät ole niin helposti muokattavissa.”

Luomarannan perheen koti on vuonna 1936 rakennetussa ja 2000-luvun alussa laajennetussa puutalossa Nokialla. Talossa on seitsemän huonetta ja keittiö, kodinhoitohuone, sauna ja kaksi kylpyhuonetta sekä vessa, yhteensä 170 neliötä.
”Muutossa kotimme neliöt lähes triplaantuivat. Ajattelin, että muutun avaraksi sisustajaksi, mutta täytän kaiken tilan, mikä minulla on. On ihanaa, kun tiedän, että kirppislöydöilleni on tilaa”, Elisa kertoo. Luomarannan perheeseen kuuluu Elisan ja hänen puolisonsa Samulin lisäksi lapset Siiri, 10, ja Minttu, 8, sekä ­jackrusselinterrieri Tilda.
Lastenhuoneen pieneksi jäänyt keltainen Niemen Tehtaiden retrosänky on nyt ­kuistilla. Viherkasvit viihtyvät valoisassa tilassa. Kukkapöytä on Elisan anopilta, ­rottinkinen peili nettikirppikseltä.
”Tyylimme sopii tänne täydellisesti. Moderniin taloon sitä olisi ollut vaikeampi sovittaa.”
Nukenvaunut löytyivät kesäreissulta Orivedeltä hurmaavalta Taiston Talolta. ”Tiesin heti, että niihin kuuluvat villasukat, onhan Orivesi Suomen villasukkapääkaupunki”, Elisa sanoo.
Keltainen on hiipinyt myös Elisan vaatteisiin ja asusteisiin.

”Innostuin retrosisustuksesta 15-vuotiaana, kun näin kirpputorilla Aarikan punaraitaisen peltipurkin. Päätin, että siinä on tulevan ­kotini sisustus­tyyli. Riemastuin, kun kuulin, että purkkeja on keltaisenakin. Retrotyylissä kiehtovat ­värit, ekologisuus ja tarinat esineiden takana. Olen aina kiinnostunut kuulemaan, jos myyjä tietää jotain tavaran historiasta.

Ostan huonekaluja kirpputorilta, enkä ole ­nöpönuuka, vaan esineissä saa olla kolhua ja tarinat saavat näkyä. Tyttäreni Siirin huoneessa on kaappi, josta on selvästi muuttoteipit repäisty irti niin, että maali on lähtenyt. Sellainen ei ole ­häirinnyt minua koskaan. Hankin huonekalut niin, että ne sopivat moneen huoneeseen, kun ­sisustushimossani muuttelen järjestystä.

Keräilen Aarikan peltipurkkeja, Finelin emaliastioita ja Arabian kahvikuppeja sekä Pomona- ja Tuttifrutti-sarjoja. Seinillämme ei ole montaa taulua, koska minulle astiakokoelmani ovat ­taidetta. Niissä on täydellinen värimaailma ja ne ovat taitavien taiteilijoiden tuotosta. Lisäksi niiden aito käyttöarvo kolahtaa. Astiat ovat käytössä arjessa ja tuottavat siten iloa monella tavalla.

Kun muutimme tänne, kotimme neliöt lähes triplaantuivat. Ajattelin, että muutun ­avaraksi sisustajaksi, mutta täytän kaiken tilan, mikä ­minulla on. Ihastuimme talossa uuden ja vanhan yhdistelmään: ikkunalaudat, hirsiparrut ja lauta­lattia luovat vanhaa henkeä, mutta talo on ­kauttaaltaan kunnostettu. Sisustustyylimme sopii tänne täydellisesti.”

”Radikaalein värinvaihdos kodissamme on syksyisestä sinapinkeltaisesta keväiseen auringonkeltaiseen. Jouluksi vaihdan tuvan ikkunaan punaiset verhot, mutta jo välipäivinä alan kaivata keltaisen tuomaa valoisuutta”, Elisa kertoo.
”Radikaalein värinvaihdos kodissamme on syksyisestä sinapinkeltaisesta keväiseen auringonkeltaiseen.”
Elisa pelasti hyllyn Tori.fin annetaan-­osiosta. Elisan keräilemät Fineli-emaliastiat ovat arkikäy­tössä: isommissa pidetään hedelmiä, ylähyllyn lypsyastiat ovat lasten karkkikulhoina ja sinikukkaisessa kattilassa keitetään perunat. ­Elisa kelpuuttaa koko­elmiinsa vain ne värit, joista pitää.
Elisa ostaa harvoin mitään esineitä vain pölyttymään hyllyyn. Finelin emalikulhot ­ovat usein täynnä hedelmiä tai marjoja.
Elisan lempipaikka kotona on pirtti­pöydän nurkka tuvassa. ”Ei mene päivääkään, etten olisi kiitollinen järvi­maisemasta ikku­nassa. Tästä nurkasta erityisen rakkaan tekee mieheni iso­vaarin tekemä pirtti­kalusto”, Elisa sanoo.
”Ajattelin muuttuvani avaraksi sisustajaksi, mutta täytän kaiken tilan, mikä minulla on.”
”Sisustustyylimme sopii tänne täydellisesti. Moderniin, vastavalmistuneeseen taloon sitä olisi ollut vaikeampi sovittaa”, Elisa sanoo. Kirppikseltä ostetut Arisin Cumulus-lamput edellinen omistaja oli maalannut keltaisiksi.
”Keltaisuus saa räiskyä myös tapeteissa ja muissa pinnoissa, jotka eivät ole niin helposti muokattavissa.”
Keittiö on pieni, joten ruuanlaitto ja leivonta siirtyvät usein tuvan puolelle. Jutun kuvaamisen jälkeen keittiössä on tehty remontti, ja se on nyt kalusteita, jääkaappia ja tapettia myöten keltainen.
Punaisen lipaston Elisa osti nettikirppikseltä. Elisa haaveilee vielä joskus maalaavansa pönttöuunin keltaiseksi.
Aarikan värikkäät peltipurkit kätkevät sisäänsä jauhot, kaakaot, siemenet, leseet, ­makaronit ja riisit. String-­tyyppiset hyllyt on tehty ­Tori.fistä löytyneestä sängyn laudoista. ­
Löhönurkkauksessa portaiden alla on kolme isoa Fatboyn säkki­tuolia. Se on perheen Tilda-koiran lempi­paikka.
”Ostan huonekaluja kirpputorilta, enkä ole ­nöpönuuka, vaan esineissä saa olla kolhua.”
Lapset tekevät vintagetäkeillä majoja olohuoneen täyteen. Pehtoori-­pannu ­palvelee kukka­maljakkona.
Elisa keräilee ­retrotäkkejä. ”Aina, kun löydän kirppikseltä sopivan sävyisen ja edes melko hyväkuntoisen, ostan sen”, hän toteaa.
Talokauppojen jälkeen Elisaan iski kirppisvillitys. Muuttoa odotellessaan hän osti nettikirppiksiltä paljon keltaisia vintagelamppuja ja räsymattoja, joita tiesi uudessa kodissa tarvitsevansa.
Käsityöpuoti Kaste­helmen keltaiset ­makrameet kannattelevat olohuoneen viherkasveja.
”Keräilen Aarikan peltipurkkeja, Finelin emaliastioita ja Arabian kahvikuppeja sekä Pomona- ja Tuttifrutti-sarjoja.”
Mintun huoneen seinää koristaa iloinen aurinko ja vaaleanpunainen piparkakkukuvio. Molemmat on maalattu Frenchicin kalkkimaaleilla. Vihreä tuoli on Elisan nettikirppislöytö – toinen samanlainen on tuvassa.
Mintun huoneen 100-­vuotias puinen sänky on Elisan mielestä yhdistelmä Disneyn prinsessa­sänkyä ja 1900-luvun talonpoikais­tyyliä. Se on ­ostettu nokialaiselta Vintiikki-­kirpputorilta. ­Ikkunaan Minttu valitsi Marimekon Lokki-verhon. Tapetti on Pihlgren ja Ritolan Atomi.
Tytöt saivat itse valita omien huoneidensa sävyt, ja molemmat päätyivät vaaleanpunaiseen. Kirppislöytölipastosta on lohjennut maalia, mutta se ei häiritse Elisaa. Elämän jäljet saavat näkyä.
Piparkakkukuvio on maalattu Frenchicin kalkkimaalilla.
Elisan ja Samulin makuuhuoneessa on keltaisen parina vihreää. Päiväpeittona toimiva retrotäkki sitoo vihreäraidallisen Lokki-verhon ja nokialaisen taiteilijan Jonna Viljasen vihreäsävyisen taulun kodin muuhun värimaailmaan.
”Keltainen väri on ollut aina osa persoonaani. Se edustaa aurinkoisuutta ja iloa, joilla haluan ympäröidä itseni.”
Talokauppaan kuuluivat laituri ja ­venepaikka ­pienen metsikön takana. Kesäisin Elisa ja Samuli ja tyttäret Siiri ja Minttu hipsivät uimaan saunatakit yllään, ja talvisin he lähtevät rannasta kävelyille tai hiihtämään. ”Olin aina salaa haaveillut järvenrantatalosta, ja tämä oli enemmän kuin olin koskaan uskonut saavani”, Elisa sanoo.
Soma leikkimökki pihan perällä on Siirin ja hänen siskonsa Mintun valtakunta. Sisustus­innostus on periytynyt Elisalta tyttärille, jotka ovat nykyään innokkaita osallistumaan kodin sisustusprojekteihin.

Elisa Luomarannan kirpputorivinkit

  1. Vintiikki, Nokia ”Vintagetaivas, jonka tuotteiden tarinat kuulet asian­tuntevalta Piialta.” @vintiikki
  2. Pirkan Kirpputorikeskus, Kangasala ”Pirkanmaan suurin kirpputori, jossa kannattaa valita ostoskorin sijaan ostoskärryt.” Pirkankirpputorikeskus.fi.
  3. Radiokirppis, Tampere ”Monipuolinen kirppis kauniilla ­sijainnilla. Ikinä en poistu tyhjin käsin.” Radiokirppis.fi.
  4. Siison, Nokia ”Selkeästi lajitel­tujen kirppistuotteiden lisäksi tarjolla herkullista lähiruokaa ja paikallisten taiteilijoiden tuotteita.” Siison.fi.
  5. Taiston talo, Orivesi ”Valtava halli täynnä upeita aarteita. Löytöjä tehdessä aistii lavatanssitunnelman!” Taistontalo.fi.
Elisa ja ­Samuli pohtivat, pitäi­sikö talo maalata ­ulkoakin keltaiseksi, mutta päättivät, että punainen tupa saa jäädä.
Talo oli ensin ­pieni, harja­kattoinen mummon­mökki, mutta aiemmat omistajat remontoivat kodin kauttaaltaan, laajensivat sitä reilusti ja muuttivat sen mansardi­kattoiseksi.
7 kommenttia