Viherpiha

Eläinopas: Pihan talvivieraat

Pihalle saattaa eksyä kutsumattomia eläinvieraita ruuan perässä. Kasvit kannattaa suojata tuhoilta verkoilla tai aidoilla.
Teksti Antti Koli
Kuvat Tanja Pellikka, Antti Koli
Mainos

Kärppä

Tuntomerkit: Turkki ruskea ja keltainen, talvella valkoinen. Hännänpää on aina musta. Pituus 18–27 senttiä.

Esiintyminen: Koko maassa pihoilta tuntureille, kaikkialla, missä on ruokaa ja suojapaikkoja. Karttaa erämaita.

Lisääntyminen: Poikasia 5–8 vuodessa, syntyvät keväällä.

Ravinto: Eniten pikkunisäkkäitä, lisäksi lintuja. Yrittää saalistaa myös paljon itseään isompia eläimiä.

Puutarhassa: Iloinen ja hyödyllinen vieras.

Hirvi

Tuntomerkit: Koiraan korkeus 2 metriä, paino 750 kg. Naaras noin puolet koiraan painosta.

Esiintyminen: Koko Suomessa tunturien paljakoita lukuun ottamatta.

Lisääntyminen: Emä synnyttää toukokuussa 1–2, joskus kolmekin vasaa.

Ravinto: Kesällä lehtipuut, vesikasvit, heinät ja vilja. Talvella mänty, erityisesti silmut ja kuori. Voi aiheuttaa vahinkoja hedelmäpuille syömällä silmuja ja oksia.

Puutarhassa: Ympäröi puut nauhoilla tai pari metriä korkealla kanaverkolla, joka kääntää hirven kulun.

Metsäkauris

Tuntomerkit: Pieni hirvieläin, säkäkorkeus 75 cm, paino 20–35 kg.

Esiintyminen: Etelä- ja Länsi-Suomessa, leviää voimakkaasti. Viihtyy sekametsissä, maatalousympäristössä ja esikaupunkialueilla.

Lisääntyminen: Täplikkäät bambit syntyvät kesän alussa. Naaras voi synnyttää jo vuoden vanhana 1–3 poikasta.

Ravinto: Kesällä versot, ruoho, viljakasvit tai sienet, talvella varvut ja oksat. Kauriita ruokitaan paljon talvella.

Puutarhassa: Suojaa kasvimaa aidalla tai nauhalla. Kokeile hajupusseja karkotukseen.

Kaniini

Tuntomerkit: Pieni ja pyylevä, paino 1,5–2 kg. Korvat ja takajalat ovat lyhyemmät kuin jäniksellä.

Esiintyminen: Villiintyneenä Turussa ja Helsingissä. Leviää keskustoista esikaupunkeihin.

Lisääntyminen: Naaraan kantoaika kuukausi, voi lisääntyä jo syntymävuotenaan. Lisääntyy jopa talvella.

Ravinto: Nuoret, mehevät kasvinosat ja silmut, talvella puiden ja pensaiden alaosien kuori ja oksat.

Puutarhassa: Suojaa puut ja pensaat talveksi aidalla, teipillä tai maahan upotetulla häkillä, sillä kani osaa kaivautua aidan ali.

Jänis ja rusakko

Tuntomerkit: Molemmat ovat kesällä ruskeita, metsäjänis on talvella valkea.

Esiintyminen: Jäniksiä on koko maassa, elää metsässä. Rusakkoa tavataan Oulun korkeudelle asti, viihtyy pelloilla ja puutarhoissa.

Lisääntyminen: 1–3 poikuetta vuodessa, rusakolla neljä. Kerralla 3–5 poikasta.

Ravinto: Kesällä ruoho, lehdet, apila ja virna sekä vihannekset. Talvella oksat ja kuoret, myös pensaat ja hedelmäpuut.

Puutarhassa: Suojaa hedelmäpuiden rungot ja ympäröi suojattavat kasvit jänisverkolla.

Kettu

Tuntomerkit: Pitkä häntä ja kuono, punaruskea turkki. Kehon pituus 70 cm, häntä 40 cm.

Esiintyminen: Koko maassa ulkosaaristosta tuntureille. Sopeutuu hyvin erilaisiin ympäristöihin.

Lisääntyminen: 4–7 poikasta, syntyvät luolaan huhti–toukokuussa.

Ravinto: Pikkunisäkkäitä sekä lintuja, sammakoita, pieniä kauriita, jäniseläimiä, kaloja, myös marjoja ja hedelmiä.

Puutarhassa: Voi napata kanan tai ankan, yhtä lailla myyrän tai kanin. Saattaa tottua ihmiseen ja penkoa komposteja. Maistelee mansikoita ja muita marjoja.

Lue lisää:

Tunnista eläinten jäljet lumessa

Tällaisia jyrsijöitä pihoille vierailee

Eläimet viihtyvät eristeissä – mitä tehdä?

Julkaistu: 28.12.2016
Katso myös nämä