Tunnista eläinten jäljet lumessa
Piha ja puutarha
Tunnista eläinten jäljet lumessa
Tunnistatko kotipihalla vierailleen nisäkkään sen jättämistä jäljistä? Katso millaiset jäljet jäävät hirven, peuran ja tuttujen jyrsijöiden vierailusta.

Jäljet vasemmalla: Vesimyyrä

Vesimyyrä voi aiheuttaa paljon tuhoja puutarhassa ja taimistossa. Se varastoi esimerkiksi suuria määriä perunoita ja juureksia kätköihinsä. Lisäksi se kaivaa juuri maan pinnan alle käytäviä, jotka näkyvät ”multamakkaroina” keväällä. Yleensä se ravaa, raviaskeleen pituus on vajaat 20 senttimetriä. Se kulkee vastahakoisesti syvässä lumessa, jolloin se loikkii.

Jäljet keskellä: Metsähiiri

Metsähiiri tulee syksyisin ja talvisin rakennuksiin ja voi sotkea paikkoja ja tehdä käytäviä eristeisiin. Se on hyvä kiipeilijä ja voi asua talvella linnunpöntöissä. Sen takajalat ovat pitkäraajaiset ja voimakkaat, joten se loikkaa. Rauhallinen loikka-askel on noin 10 senttimetriä pitkä, pakoloikassa se tekee lähes metrin pituisia hyppyjä. Pitkulainen häntä jättää selvän viirun hankeen.

Jäljet oikealla: Peltomyyrä

Peltomyyrä vahingoittaa puita ja pensaita, varsinkin myyrävuosina. Se syö lumen alla olevien puiden kuorta. Se liikkuu pääasiassa kaivamissaan käytävissä ja maan pinnalla muutaman kymmenen metrin alueella. Lumen sulettua peltomyyrän oleskelu paljastuu heinäkäytävistä ja talvipesästä.

Hirvi

Hirvi askeltaa niin ison jäljen, ettei tekijästä voi erehtyä. Se etenee käyden, lähes parimetrisin askelin. Korkeassa lumessa askelpituus lyhenee. Hirven ravatessa askel voi olla jopa yli kolme metriä.

Metsäjänis

Metsäjänis voi vahingoittaa pihapuita ja pensaita talven aikana. Se suosii haapoja ja pajuja, mutta myös koivu ja muut lehtivesat kelpaavat. Rauhallisen loikan askelpituus on noin 40 senttimetriä, pakoloikassa askelpituus voi lähennellä jopa neljää metriä.

Valkohäntäpeura

Valkohäntäpeura voi satunnaisesti vierailla puutarhoissa mutta ei ole yleensä paha tuholainen. Se etenee käyden noin metrin mittaisin askelin. Valkohäntäpeuran ravi on nopeaa, mutta se pakenee korkein ja jopa nelimetrisin loikin.

Orava

Orava tekee joskus pesiä rakennuksiin. Niiden määrä myötäilee kuusen siemensatoa, huippu- ja pohjavuosien ero voi olla monikymmenkertainen. Se syö käpyjä, pähkinöitä, marjoja, siemeniä ja vihreitä kasvinosia kuten kuusen silmuja. Se liikkuu hyppien, loikan pituus on 40–80 senttimetriä.

Metsämyyrä

Metsämyyrä on hyvä kiipeilijä ja voi syödä taimien silmuja talvella. Se levittää ihmisiin myyräkuumetta ulkorakennuksissa. Lumella sen etenemistapoja ovat käynti, ravi ja loikka. Lyhyt häntä ei yleensä laahaa maassa. Loikan pituus jää useimmiten alle 20 senttimetriin.

Rotta

Rotta ei ole puutarhatuholainen mutta voi vahingoittaa rakenteita ja eristeitä. Lintujen runsas talviruokinta voi houkutella rottia ja hiiriä. Rotta on hyvä kiipeämään, mutta se uppoaa reilusti pehmeään lumeen. Se etenee käyden tai loikkien, pitkä häntä piirtää laahausjäljen lumeen.

Lue lisää:

Kommentoi »