Meidän Talo

Ekologinen rakentaminen näkyy Kuopiossa

Ekologinen rakentaminen näkyy Kuopiossa
Kuopion asuntomessuilla alkaa näkyä hyviä merkkejä: ympäristötietoisuuden kasvaminen näkyy jo talonrakennuksessa ja ekologinen rakentaminen on suosittua.
Julkaistu 16.2.2010

Asuntomessuilla alkaa näkyä hyviä merkkejä, ympäristötietoisuuden kasvaminen näkyy jo talonrakennuksessa ja ekologinen rakentaminen on suosittua.

Tämänvuotinen messualue Kuopion Saaristokaupungin Lehtoniemessä sijaitsee kuuden kilometrin päässä kalakukkokaupungin torilta. Vaikka ei olla ihan keskustassa, ollaanpahan kuitenkin ihastuttavan Kallaveden rannalla.  

Asuntomessualue Lehtoniemen Helmen näyttelysisällössä ei pahasti pihtailla: alueelle valmistuu 33 omakotitaloa, yksi paritalo ja kaksi rivitaloa. Esillä on myös rantasauna, harvinaista asuntomessuherkkua. Jos kohteisiin rakenteineen, talotekniikkoineen, sisustuksineen ja pihoineen aikoo perehtyä kunnolla, pari päivääkin hurahtaa lennossa.

Isojen asuntojen rinnalla löytyy pieniä; huoneistoalat ovat 93,5–296 neliömetriä. Rakennusmateriaaleina on käytetty monipuolisesti hirttä ja muuta puuta, kiveä, tiiltä, betonia ja harkkoja.

Valtaosin A-luokan taloja

Tapahtuma toteutetaan tiukasti ajan hengessä: avainsanoja ovat energiatehokkuus ja ekologinen kestävyys. Yksi messuteemoista onkin matalaenergiatalot. Suomen asuntomessujen toimitusjohtaja Pasi Heiskanen on tohkeissaan, eikä ihan syyttä.

– Messutaloista kaksi kolmasosaa, 27 taloa, kuuluu parhaaseen A-energialuokkaan. Siinä on tapahtunut todella suuri muutos. Jos muistatte Vaasan asuntomessut (kesällä 2008), siellä A-luokkaan kuului vain kaksi taloa.

Passiivienergiataloja on Kuopiossa esillä kaksi – miksi ei useampia? Viime kesän messuilla Valkeakoskella niitä oli kolme, joista yksi (Paroc Lupaus) nousi Paras Talo 2009 -äänestyksen kakkoseksi.

Messutalojen lämmitysratkaisuina nähdään maalämpöä, kaukolämpöä, sähköä, vesi-ilmalämpöpumppuja ja aurinkoenergiaa. Tutuilla linjoilla siis mennään. 

Pasi Heiskasta tulkiten korkeata tasoa edustavat paitsi messutalot, myös niiden pihat.

– Ne toteutetaan suunnitelmien mukaan; kaikilla pihoilla on tänä vuonna pihasuunnittelijat. Piharakentamisesta ollaan entistä enemmän kiinnostuneita.

Taloustaantuma jatkuu, mikä on Kuopion messujen kävijämäärätavoite?

– Valkeakosken messuilla oli 142 000 kävijää. Emme aseta virallisia kävijätavoitteita, mutta Kuopiossa on mahdollisuus päätyä parempaan kävijämäärään. Emme ole pitkään aikaan järjestäneet asuntomessuja Savon suunnassa, joten varmasti se herättää maakunnallista kiinnostusta.

Odotettavissa on, että messukohteista eräs vetää kuopiolaiskävijöitä puoleensa kuin magneetti. Pasi Heiskanen paljastaa, että kyseessä on kaupunginjohtajan perheelleen rakentama talo.

– Kokoluokka on 145 neliötä, siis aika maltillinen. Talo on fiksun näköinen.  

Kohteiden joukossa on myös talo, joka Pasi Heiskasen mielestä muistuttaa korua. Arkkitehti rakentaa sitä itselleen kalliotontille, huoneistoalaa on 155 neliötä.

– Erityisesti panostetaan talon pihaan, siinä on italialaista inspiraatiota. Uskon, että kohteesta tulee yksi mielenkiintoisimpia.

Tarjolla elämänlaatua

Messujen teemana on erityisesti hyvinvointi ja elämänlaatu. Kuopiossa toimiva Terveellisen ja turvallisen asumisen tutkimushanke on vahvasti esillä messuilla. 

Pasi Heiskasen ja Kuopion kaupungin projektipäällikkö Mervi Heiskasen mukaan asuntomessualueen suunnittelussa on otettu huomioon tulevien asukkaiden elämänlaatuun vaikuttavia tekijöitä. Niitä ovat laadukas asuinrakentaminen, harrastusmahdollisuudet, palvelujen helppo saatavuus ja luonnonläheisyys.

Yleisö äänesti Pasi Heiskasen internetissä vuoden 2009 asuntovaikuttajaksi; valintayhteistyössä olivat mukana Nordea, Rakennuslehti ja Suomen Asuntotietokeskus. Vuoden asuntovaikuttaja julkistettiin tammikuun lopussa Asuntomarkkinat 2010 -huippuseminaarissa.

Kommentoi »