
Spritz, seltzer, sour..? Pieni drinkkisanasto auttaa, kun törmäät tuntemattomaan juomatermiin
Mitä tarkoittaa shrub? Entä RTD? Kokosimme trendidrinkeistä, juomasekoituksista ja pidentäjistä kätevän drinkkisanaston. Näillä tiedoilla teet vaikutuksen seuraavissa illanistujaisissasi!
Alkoholiton tisle
Alkoholiton tislattu viina, jonka tarkoituksena on jäljitellä esikuvalleen olen naista makumaailmaa ja napakkuutta esimerkiksi happamia, katkeria ja mausteisia makuja yhdistelemällä. Näin juomasekoituksiin saadaan samankaltainen makupohja kuin vastaavassa alkoholillisessa juomassa on.
Breezer
Makea, matala-alkoholinen juomasekoitus. Breezer on perinteisesti makeutettu sokerilla, mutta osassa on myös makeutusaineita.
Cocktail
Alkoholia sisältävä juomasekoitus eli drinkki.

Cold brew -coffee
Kylmäuutettu kahvi. Valmistetaan uuttamalla kahvia kylmässä vedessä useiden tuntien ajan, jolloin kahvista tulee pehmeää, matalahappoista ja luontaisesti makeaa.
Ginger ale/beer
Inkiväärillä maustettu, sokerivärillä ruskeasävyiseksi värjätty ja hiilihapotettu alkoholiton virvoitusjuoma. Sopii juotavaksi sellaisenaan tai mikseriksi drinkkeihin.
Hard seltzer
Matala-alkoholinen hiilihapotettu juoma, jossa on hyvin vähän tai ei lainkaan sokeria. Mahdollisimman luonnollisista raaka-aineista valmistetussa juomassa ei käytetä makeutusaineita.
Kivennäisvesi
Kivennäisaineita eli mineraaleja joko luontaisesti tai lisättynä sisältävä vesi. Kivennäisaineet vaikuttavat hieman juoman makuun.
Kombucha
Volgansienestä (teesienestä) eli scoby-nimellä tunnetusta hiiva- ja bakteerikasvustosta valmistettua juomaa. Scoby saa teen, sokerin ja veden käymään ja muuttaa sen kombuchaksi.
Long drink eli lonkero
Alun perin greippilimonadista ja ginistä valmistettu matala-alkoholinen juomasekoitus. Nykyisin lonkeroa tehdään myös muista virvoitusjuomista.
Makusiirappi
Maustettu siirappi, joka sekä makeuttaa että maustaa juoman. Makusiirappeja saa valmiina tai niitä voi tehdä itse. Makusiirappi syntyy sokerisiirapin ohjeella, kun vaihdat veden mehuun tai lisäät liemeen marjoja, hedelmiä ja/tai mausteita. Siivilöi makuaineet pois jäähtyneestä siirapista.

Mocktail
Alkoholiton juomasekoitus tai versio klassikkococktailista.

Ready to drink eli RTD
Matala-alkoholinen, usein makea juomasekoitus, jossa on etanolipohjaisen alkoholin kuten vodkan, viskin, ginin tai rommin lisäksi pidentäjänä hiilihapollinen juoma.
Sangria
Espanjalainen perinteisesti punaviiniin tehty booli, jossa on kivennäisvettä, sitrushedelmiä ja muita hedelmiä sekä joskus myös brandya.

Shotti
Pieni annos väkevää alkoholijuomaa tai juomasekoitusta, joka juodaan tyypillisesti nopeasti yhdellä kulauksella.
Shrub
Shrub tarkoittaa hämmentävästi sekä etikkasiirappia että siitä tehtyä juomaa. Hedelmistä tai marjoista sokerin ja etikan kanssa tehty makusiirappimainen sekoitus, jota pidentämällä valmistetaan erilaisia juomia.
Simple syrup eli sokerisiirappi
Baarimestarit käyttävät siirappia cocktaileihin makeutusaineeksi ja tasapainottamaan makuja. Nimi tulee yksin kertaisesta valmistusmenetelmästä: valkoista sokeria liuotetaan yhtä suureen määrään vettä (1:1) keittämällä.
Soodavesi
Hiilihapotettua puhdasta vettä, johon ei ole lisätty muita makuun vaikuttavia ainesosia.
Sour
Juomasekoitus, jossa on alkoholia, jotain makeaa ja jotain kirpeää. Drinkkiin tulee usein munanvalkuaista, josta syntyy juoman pinnalle kuohkea vaahto ravistettaessa. Huom! Sour tarkoittaa myös hapanolutta.
Spritz
Tulee sanasta spritzer, joka on alun perin tarkoittanut viiniä, jota on pidennetty kivennäisvedellä. Juomassa voi olla myös kuohuviiniä. Spritzit sisältävät nykyisin usein muutakin alkoholia, kuten vodkaa, sekä makuaineita.

Tisle
Tislaamalla valmistettua väkevää alkoholia, kuten giniä, viskiä tai vodkaa. Alkoholiton tisle on tislattu alkoholiton juoma, jonka maku imitoi viinoja.
Tonic-vesi
Kiniinillä ja yleensä sitruunalla tai kalkilla sekä sokerilla maustettu vesi. Kiniini on ainesosa, joka antaa tonicille ominaisen, hieman katkeran maun. Käytetään perinteisesti gin tonicin valmistukseen.
Vichy
Hiilihapotettua vettä, jossa on sekä kivennäisaineita että suolaa. Kivennäisvettä korkeampi hiilihappopitoisuus.