Ostoskori

Ostoskorissasi ei ole tuotteita.

Jatka ostoksia
Suosittelemme
Juomat

Spritz, seltzer, sour..? Pieni drinkkisanasto auttaa, kun törmäät tuntemattomaan juomatermiin

Mitä tarkoittaa shrub? Entä RTD? Kokosimme trendidrinkeistä, juomasekoituksista ja pidentäjistä kätevän drinkkisanaston. Näillä tiedoilla teet vaikutuksen seuraavissa illanistujaisissasi!

28.7.2023

Alkoholiton tisle

Alkoholiton tislattu viina, jonka tarkoituksena on jäljitellä esikuvalleen olen naista makumaailmaa ja napakkuutta esimerkiksi happamia, katkeria ja mausteisia makuja yhdistelemällä. Näin juomasekoituksiin saadaan samankaltainen makupohja kuin vastaavassa alkoholillisessa juomassa on.

Breezer

Makea, matala-alkoholinen juomasekoitus. Breezer on perinteisesti makeutettu sokerilla, mutta osassa on myös makeutusaineita.

Cocktail

Alkoholia sisältävä juomasekoitus eli drinkki.

Moscow mule -cocktail
Moscow mule on klassikkococktail, joka on keksitty New Yorkissa 1940-luvulla. Katso ohje täältä!

Cold brew -coffee

Kylmäuutettu kahvi. Valmistetaan uuttamalla kahvia kylmässä vedessä useiden tuntien ajan, jolloin kahvista tulee pehmeää, matalahappoista ja luontaisesti makeaa.

Ginger ale/beer

Inkiväärillä maustettu, sokerivärillä ruskeasävyiseksi värjätty ja hiilihapotettu alkoholiton virvoitusjuoma. Sopii juotavaksi sellaisenaan tai mikseriksi drinkkeihin.

Hard seltzer

Matala-alkoholinen hiilihapotettu juoma, jossa on hyvin vähän tai ei lainkaan sokeria. Mahdollisimman luonnollisista raaka-aineista valmistetussa juomassa ei käytetä makeutusaineita.

Kivennäisvesi

Kivennäisaineita eli mineraaleja joko luontaisesti tai lisättynä sisältävä vesi. Kivennäisaineet vaikuttavat hieman juoman makuun.

Kombucha

Volgansienestä (teesienestä) eli scoby-nimellä tunnetusta hiiva- ja bakteerikasvustosta valmistettua juomaa. Scoby saa teen, sokerin ja veden käymään ja muuttaa sen kombuchaksi.

Long drink eli lonkero

Alun perin greippilimonadista ja ginistä valmistettu matala-alkoholinen juomasekoitus. Nykyisin lonkeroa tehdään myös muista virvoitusjuomista.

Makusiirappi

Maustettu siirappi, joka sekä makeuttaa että maustaa juoman. Makusiirappeja saa valmiina tai niitä voi tehdä itse. Makusiirappi syntyy sokerisiirapin ohjeella, kun vaihdat veden mehuun tai lisäät liemeen marjoja, hedelmiä ja/tai mausteita. Siivilöi makuaineet pois jäähtyneestä siirapista.

Makusiirapeista valmistetut limonadit
Makusiirapeilla voi helposti maustaa kotitekoisen limonadin. Lime-mustikka-, yrtti-vadelma- ja inkivääri-sitruunalimonadit valmistuvat tällä ohjeella.

Mocktail

Alkoholiton juomasekoitus tai versio klassikkococktailista.

Keltainen ananasmocktail kannussa
Sitruksinen ananasmocktail on raikas juoma kesäpäiviin. Ohjeen löydät täältä!

Ready to drink eli RTD

Matala-alkoholinen, usein makea juomasekoitus, jossa on etanolipohjaisen alkoholin kuten vodkan, viskin, ginin tai rommin lisäksi pidentäjänä hiilihapollinen juoma.

Sangria

Espanjalainen perinteisesti punaviiniin tehty booli, jossa on kivennäisvettä, sitrushedelmiä ja muita hedelmiä sekä joskus myös brandya.

Raparperisangriaa laseissa
Vaikka sangria tehdäänkin perinteisesti punaviiniin, tulee siitä herkullista myös valkoviiniin tehtynä. Tämä raparperisangria valmistuu raparperisiirapista, seljankukkamehusta ja valkoviinistä.

Shotti

Pieni annos väkevää alkoholijuomaa tai juomasekoitusta, joka juodaan tyypillisesti nopeasti yhdellä kulauksella.

Shrub

Shrub tarkoittaa hämmentävästi sekä etikkasiirappia että siitä tehtyä juomaa. Hedelmistä tai marjoista sokerin ja etikan kanssa tehty makusiirappimainen sekoitus, jota pidentämällä valmistetaan erilaisia juomia.

Simple syrup eli sokerisiirappi

Baarimestarit käyttävät siirappia cocktaileihin makeutusaineeksi ja tasapainottamaan makuja. Nimi tulee yksin kertaisesta valmistusmenetelmästä: valkoista sokeria liuotetaan yhtä suureen määrään vettä (1:1) keittämällä.

Soodavesi

Hiilihapotettua puhdasta vettä, johon ei ole lisätty muita makuun vaikuttavia ainesosia.

Sour

Juomasekoitus, jossa on alkoholia, jotain makeaa ja jotain kirpeää. Drinkkiin tulee usein munanvalkuaista, josta syntyy juoman pinnalle kuohkea vaahto ravistettaessa. Huom! Sour tarkoittaa myös hapanolutta.

Spritz

Tulee sanasta spritzer, joka on alun perin tarkoittanut viiniä, jota on pidennetty kivennäisvedellä. Juomassa voi olla myös kuohuviiniä. Spritzit sisältävät nykyisin usein muutakin alkoholia, kuten vodkaa, sekä makuaineita.

Hattara-spritzereitä drinkkilaseissa
Hauska hattara-spritzer sekoitetaan hattarasta, mehusta ja kuohuviinistä.

Tisle

Tislaamalla valmistettua väkevää alkoholia, kuten giniä, viskiä tai vodkaa. Alkoholiton tisle on tislattu alkoholiton juoma, jonka maku imitoi viinoja.

Tonic-vesi

Kiniinillä ja yleensä sitruunalla tai kalkilla sekä sokerilla maustettu vesi. Kiniini on ainesosa, joka antaa tonicille ominaisen, hieman katkeran maun. Käytetään perinteisesti gin tonicin valmistukseen.

Vichy

Hiilihapotettua vettä, jossa on sekä kivennäisaineita että suolaa. Kivennäisvettä korkeampi hiilihappopitoisuus.

Kommentit
Ei kommentteja vielä
Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirje tästä

Parhaat poiminnat suoraan sähköpostiisi.

terve
KäyttöehdotTietosuojaselosteEvästekäytännöt