Kotivinkki

Christoffer Strandberg: ”Saan lohtua oman pihan intohimoisesta, ehkä hullustakin hoitamisesta” – kohta edessä ovat tuija-aidan nimijuhlat

Christoffer Strandberg: ”Saan lohtua oman pihan intohimoisesta, ehkä hullustakin hoitamisesta” – kohta edessä ovat tuija-aidan nimijuhlat
Christoffer Strandberg pitää helmikuussa tuija-aidan nimiäiset. ”Jokaisen ikivihreän etunimeksi tulee Tuija, ja siksi olen kerännyt 41 eri sukunimeä muun muassa Instagram-seuraajiltani”, Kotivinkin uusi kolumnisti kirjoittaa.
Julkaistu 25.1.2023

Epäilijöitä riitti. ”Ei teistä ole kasvattajiksi! Ne on niin herkkiä ja hankalia.” Nämä olivat yleisimmät reaktiot, kun kerroimme puolisoni Jannen kanssa elämää mullistavasta päätöksestämme: aiomme istuttaa tuija-aidan.

Tutut ja tuntemattomat osasivat kertoa, kuinka havuparat kuolevat heti kuivuuteen tai viimeistään siihen, että eläimet jyrsivät ne hengiltä. Tämä uskonpuute täytti minut kunnianhimolla, ja vedin puutarhahanskat käteen.

Alkukesällä rähjääntynyt marjaomena­pensas­aita nostettiin juuria myöten kaivurilla pois, ja seuraavana päivänä he saapuivat: 41 upeaa, noin 130-senttimetristä tuijaa.

Tietysti olin selvittänyt, että tuijat tarvitsevat oman happaman multansa. Koska suursäkkiä ei ollut tilattavissa läheltä, sai oma auto kelvata kuljetukseen. Hain sukkulana paikallisesta tavaratalosta yhteensä 108 kappaletta 40 litran säkkiä, kaikkiaan 4 320 litraa tuijamultaa Lexukseni takaluukussa. Reissuja kertyi viisi. Tämä on varmasti jonkinlainen ennätys.

Istutimme taimet sateisena kesäpäivänä. Olimme likomärkiä mutta niin onnellisia, tuijat ja me.

”Kaikki maailman lumi satoi ilmeisesti juuri meidän pihallemme Siuntioon pyrkien murskaamaan tuijat alleen.”

Sitten alkoivat haasteet. Kesä oli todella kuuma, eikä istutuksen jälkeen satanut kolmeen viikkoon. Olin kuitenkin päättänyt, ettei kukaan pääsisi sanomaan minulle, että mitäs minä sanoin. Siispä kastelin ikivihreitä vauvojani runsaasti jokaikinen ilta. Loppukesällä lannoitin ja ripottelin kuorikatteen sitomaan kosteutta ja pitämään nurmikon loitolla. Kaikki selvisivät hengissä!

Talven tullen kaikki maailman lumi satoi ilmeisesti juuri meidän pihallemme Siuntioon pyrkien murskaamaan tuijat alleen. Ennen kuin ehdimme rakentaa suojaavaa harsotelttaa taimien päälle, ravistelin hellästi lumen ja jään niiden yltä päivittäin. Tuijat ovat edelleen elossa!

”Ajatelkaa nyt miten hirveää olisi ollut huomata, että lumen paino katkaisi tuija Piepposen tai että peura söi tuija Pehkosen latvan.”

25. helmikuuta sydäntalvi taittuu, ja on Tuijan nimi­päivä. Silloin järjestämme havuille nimiäiset. Jokaisen ikivihreän etunimeksi tulee Tuija, ja siksi olen kerännyt 41 eri sukunimeä muun muassa Instagram-seuraajiltani. Kävi nimittäin ilmi, että minua seuraa yllättävän moni Tuija, jonka suku­nimeä nyt saan lainata vihreille rakkailleni.

En halunnut nimetä heitä aikaisemmin. Ajatelkaa nyt miten hirveää olisi ollut huomata, että lumen paino katkaisi tuija Piepposen tai että peura söi tuija Pehkosen latvan. Nimistä puheen ollen: Pehkosen viereen tulee tietysti tuija Ettala, ja rivin ensimmäinen havu tuo pihapiiriin kansainvälistä glamouria nimellään LaTuija Jackson.

Mutta älkää luulko, että rakkaat tuijamme ovat turvassa nimijuhlan jälkeenkään. Kevätaurinko voi paahtaa taimet kuoliaaksi, kun kasvit eivät saa vettä routaisesta maasta. Harsoteltta suojaa toki paahteelta, mutta silti voi käydä niin, ettei joku tuijista selviä ensimmäisestä vuodestaan. Silloin hautaamme hänet takapihan metsään ja pidämme iltapäivän verran suruaikaa. Seuraavana päivänä joukkoon liittyy uusi tuija, jonka kastamme runsaalla vedellä ja lannoituksella. Sillä elämä jatkuu.

Huomaan saavani paljon lohtua oman pihan into­himoisesta, ehkä vähän hullustakin hoitamisesta. Emme voi hallita maailmaa ja yksin lopettaa sotia tai estää ilmastokatastrofia. Oman pihankaan hallinta ei aina onnistu. Mutta voimme ja meidän pitääkin tehdä parhaamme, niin maailman kuin jokaisen pienen tuijan eteen.

Christoffer Strandberg istutti talonsa pihalle tuija-aidan, joka sai ymmärtämään sisukkuuden merkityksen niin suuressa kuin pienessä.

MAINOS - SISÄLTÖ JATKUU MAINOKSEN JÄLKEEN
Kukoistusta puutarhaan! Tilaa leikkokukkien siemenet Meillä kotona -kaupoista
SISÄLTÖ JATKUU
Kommentoi »