Näin sujuu chilin kasvatus
1. Kylvä siemenet helmi–maaliskuussa ja aseta pienet taimet mahdollisimman valoisalle paikalle. Siemeniä saa puutarhamyymälästä tai netistä. Kokeile myös taimikasvatusta tuoreesta chilistä talteen otetuista siemenistä. Taimia saa keväisin puutarhamyymälöistä ja taimistoista. Tarkista ostaessasi lajin tulisuusaste, jottei myöhemmin tule yllätyksiä.
2. Kouli taimet isompaan ruukkuun ja anna taimien kehittyä valoisassa paikassa. Jos kasvatat taimia kesällä ulkona, karaise niitä ensin viikon, parin ajan. Vie chilejä ulos ensin puoleksi tunniksi ja lisää ulkonaoloaikaa asteittain. Valitse aurinkoinen ja lämmin paikka.
3. Kastele tasaisesti, mutta anna mullan välillä kuivahtaa. Yleisin virhe on kastella liikaa.
4. Syksyn saapuessa tuo ruukut sisälle valoisalle ikkunalaudalle. Tarkista kasvit tuholaisten ja tautien varalta. Poista vahingoittuneet osat. Jos huomaat tuholaisia, käytä esimerkiksi multaan työnnettävää torjuntapuikkoa.
5. Käytä talvella lisävaloa. Talveta chilit huoneenlämpöä hieman viileämmässä paikassa. Ikkunalaudalla lämpötila on yleensä muutaman asteen matalampi.
5× tulinen chili
• Hungarian Wax 3 • Cayenne Golden 5 • Aji Cristal 6–7 • Habanero 10 • Naga Morich 10 +++
Tulisuusaste vaihtelee
• Polttavan tunteen aiheuttavat kapsaisiinit, joita muodostuu hedelmän seinämän siemensäikeissä.
• Tulisuusaste mitataan scovillen asteikolla. Mitä suurempi luku, sitä tulisempi chili. Maailman tulisin chili ’Trinidad Moruga Scorpion’ on noin kaksi miljoonaa scovillea.
• Kaupallisesti käytetään helpompaa asteikkoa 0–10, jossa paprika on 0 ja tulisimpien joukossa oleva ’Habanero’ on 10. Tätä tulisemmat chilit, kuten ’Naga Morich’ ja ’Trinidad Moruga Scorpion’ merkitään 10+++.
• Ei kannata heti kokeilla tulisimpia chilejä, vaan totuta makuaistia ensin miedommilla lajeilla ja anna maun vietellä. kasvukaudella veteen luomulannoitetta. Kerää satoa kypsymisen mukaan. Käytä tuoreena, kuivaa, pakasta tai säilö chilejä etikkaliemeen.
Lue lisää: Jukka Kilpinen, Tommi Hietavuo ja Teija Aaltonen, Chilikirja (Minerva 2015). Innostava luku on esimerkiksi chilin kasvattamisesta bonsaina. Chili + bonsai = bonchi.