Betonilaatta tuo ilmettä pihaan ja puutarhaan – poimi 13 ideaa betonilaattojen käyttöön

Betonilaatta tuo ilmettä pihaan ja puutarhaan – poimi 13 ideaa betonilaattojen käyttöön
Betonilaatta tekee paluuta pihoihin ja puutarhoihin! Se ei olekaan enää pihan kauhistus vaan kaunistus. Katso, mihin kaikkeen betonilaatta taipuu ja lado pihaasi käytävät, terassit tai ulkoalueet nopeasti ja helposti.
Julkaistu 13.6.2018

Betonilaatta on kokenut uuden arvonnousun etenkin modernien pihojen peruslaattana, sillä betonilaatoitus näyttää rauhalliselta ja tuo hyvin esiin kasvillisuuden. Betonilaattoja voi hyvin yhdistellä muunlaisiin betonikiviin, luonnonkiviin tai vaikka soraan.

Betonilaatoista on helppo rakentaa puutarhaan esimerkiksi erilaisia käytäviä tai laatoittaa sillä suuriakin alueita. Myös betonilaatoista kootun kiveyksen hoito on helppoa, sillä laatoituksissa on yleensä vähemmän saumoja kuin pikkukivistä tehdyssä kiveyksessä.

Betonilaatat pihalla ja puutarhassa – 13 ideaa

1. Helppokulkuinen käytävä betonilaatoista

Isot betonilaatat sopivat mitä parhaiten käytäviksi. Ne ovat riittävän painavia, joten ne eivät liiku helposti paikoiltaan. Leveämpi käytävän osa on tehty kahdesta isosta laatasta, joiden väliin ei ole jätetty saumaa. Muiden laattojen väleihin ja ympärille on levitetty koristesoraa. Näin on saatu aikaan ilmeeltään rauhallinen sisääntulo-käytävä, jota pitkin on helppo kulkea.

2. Polku pihan keskipisteeseen

Suorakaiteen muotoiset betonilaatat ohjaavat pihan perällä olevalle penkille. Laattojen väleihin ja reunaan on istutettu kangasajuruohoa, joka tuoksuu ihanasti, jos sen päälle hieman astuu ja hieraisee kasvin versoja. Pinkki kangasajuruoho sointuu hienosti harmaisiin laattoihin.

3. Leijuvat betonilaatat

Aivan kuin käytävä leijuisi luonnonkivien päällä! "Leijuvien" betonilaattojen alle on asennettu tukevat kivet, joiden päällä betonilaatoitus lepää. Ajan patinoima puupenkki sopii betonilaattojen sävyyn ja kutsuu istahtamaan. Vihreä kasvillisuus pehmentää kokonaisuutta.

4. Useasta yhdeksi

Pienistä laatoista voi koota isompia askelkiviä, jotka toimivat käytävän askellaattoina. Tässä betonilaattoja on käytetty jopa vesialtaan yli kulkevana siltana. Kasvillisuus pehmentää sopivasti isoja laatoitettuja alueita.

5. Selkeää ja siistiä ilmettä betonilaatoilla

Kahden suuren betonilaatan levyiset käytävät näyttävät selkeiltä ja siisteiltä, ja niitä pitkin on helppo kulkea. Istutukset ja käytävät sopivat hienosti piharakennuksen moderniin tyyliin.

6. Betonilaatoilla säännöllisiä muotoja

Hyvin pienessäkin pihassa laattakäytävä näyttää tyylikkäältä. Tässä laatoitus kiertää neliskanttista istutusaluetta, jonka keskelle on istutettu oliivipuu. Laatoituksen reunoille on istutettu muotoon leikattu pensasaita, joka korostaa kivasti laatoituksen säännöllistä muotoa.

7. Rohkeita yhdistelmiä

Tässä betonilaatat ovat saaneet seurakseen luonnonkiviä. Kokonaisuudesta muodostuu jännittävä sakkiruudukko, jota rikkoo villin mattomaisesti leviävä rentoakankaali. Kivien väleihin on kasvanut ajan saatossa sammalta. Se pehmentää omalta osaltaan kivien ja laattojen harmautta.

8. Muotojen kontrasteja

Kasvimaan hyötykasvit on ryhmitelty omiksi viljelyruuduikseen. Niiden väleissä on pienikokoista betonilaattaa aivan kuin mattona. Betoni kerää päivän aikana lämpöä ja luovuttaa sitä kasvimaan kasveille. Ympäröivä vihreys tuo laatoituksen hyvin esiin. Myös kasvimaan reunaan ladotut luonnonkivet toimivat hyvänä kontrastina kasvimaan säntillisille muodoille.

9. Yhdistävä tekijä

Oleskelupaikka on laatoitettu punertavilla betonilaatoilla. Liuskekivistä ladottu pihakäytävä erottuu oleskelupaikasta väritykseltään ja muodoiltaan. Oleskelupaikan laatoitukseen on tehty liuskekiven värisiä koristeita noppakivistä. Näin kaksi hyvin poikkeavaa kiveystä on saatu nivottua yhteen.

10. Vähemmän on enemmän

Betonilaatta peittää hienosti neliskanttisen vesialtaan allasmuovin. Vesiaiheen selkeä neliön muoto toimii hyvin yhdessä samanmuotoisen laatan kanssa. Vesi ja kasvillisuus ovat hyvä vastapari betonille. Yksinkertaista ja kaunista!

11. Säntillinen shakkiruudukko

Näyttävä shakkiruudukko muodostuu liuskekivisilpusta, koristehiekasta ja pinnaltaan luonnonmukaista kiveä jäljittelevästä betonilaatasta. Tämä kiveys päästää hyvin huleveden imeytymään maahan.

12. Yksityiskohtien korostaja

Oleskelupaikka saa ilmeensä punaisesta betonilaatoituksesta, jonka katseenvangitsijaksi on ladottu erivärisistä luonnonkivistä hauska puutarhakompassi. Mustat kalusteet sointuvat laatoitukseen ja kukkivat puut antavat kokonaisuuteen oman hempeän säväyksensä.

13. Käytännöllinen ja vakaa pohja betonilaatoista

Vanhoista ikkunaruuduista kasattu huvimaja on saanut lattiakseen harmaan betonilaatoituksen. Laattapinta on tasainen huvimajan kalusteiden alla, joten pöydät ja tuolit eivät keiku, koska saumapintoja on vain vähän. Huoneen reunassa on tummemmista betonikivistä ladottu kaistale.

Vinkit sopivien betonilaattojen valintaan

Valitse betonilaatan paksuus käyttötarkoituksen mukaan:

 • Alle 50 mm paksut betonilaatat: patiot, kävelytiet, polut ja oleskelualueet.
 • Yli 60 mm paksut laatat: kotipihan ajotie tai käyttöpiha (henkilöautoliikenne ja pysäköinti).
 • Yli 80 mm paksut laatat: raskas liikenne, myös julkinen käyttö.

Löydä oikeankokoiset betonilaatat

Betonilaatoista löytyy runsaasti kokovaihtoehtoja. Neliönmuotoisissa laatoissa sivujen mitat vaihtelevat 208 ja 698 millimetrin välillä. Näistä vaihteluväliä löytyy myös laattojen paksuudessa, jota valittaessa tulee huomioida betonilaatan käyttötarkoitus. Tasasivuisten, neliönmuotoisten betonilaattojen rinnalta valikoimista löytyy erilaisia suorakaiteen muotoja.

Betonilaattojen värivaihtoehtoja ja pintakuvioita:

 • harmaan eri sävyt
 • musta
 • punainen
 • punamusta
 • hiekanruskea
 • uritettu
 • profiloitu muistuttamaan luonnonkiveä
 • hienopesty pinta
 • hiekkapuhallettu pinta
 • pesubetonipinta.
1 kommentti