Betonikurpitsat koristavat pihan ja sisäänkäynnin syksyiseksi – katso vaihekuvalliset ohjeet, joiden avulla onnistut varmasti
Tee itse
Betonikurpitsat koristavat pihan ja sisäänkäynnin syksyiseksi – katso vaihekuvalliset ohjeet, joiden avulla onnistut varmasti
Betonikurpitsat luovat satumaisen tunnelman puutarhaan, parvekkeelle tai sisäänkäyntiin. Kurpitsan muoto onnistuu helposti betonimassapallon ympärille laitetuilla kuminauhoilla.

Betonikurpitsa – tarvikkeet:

 • askartelubetonia, esim. Viva Decor TAI sementtilaastia S30
 • nylonsukkahousut tai -polvisukat
 • kuminauhalenkkejä tai nyöriä
 • käsineet
 • sekoitusastia
 • sekoituskeppi
 • mitta
 • vaaka
 • pieni muoviastia, esim. 1 litran jogurttisanko
 • oksanpätkä
 • askartelumaalia, valkoinen
 • polymeeriliimaa.
Pienet kurpitsat on valettu noin kilosta askartelubetonimassaa.
Pienet kurpitsat (1 ja 1,2 kg) tehtiin Viva Decor -askartelubetonista, jonka sekoitussuhde on 1 kg laastia ja 1,5 dl vettä. Pienet, 2 mm leveät ja 10 cm pitkät kumilenkit sopivat muodon antajiksi tämänkokoisille kurpitsoille.
Suuremmat kurpitsat (2 ja 3 kg) tehtiin Weberin Vetonit-sementtilaastista, joka sekoitettiin suhteessa 1 kg sementtilaastia ja 1,5–2 dl vettä. Suurempia valuja varten tarvitset tukevammat ja isommat kumilenkit. 2 kilon kurpitsa sidottiin 7 mm leveällä ja 12 cm pitkillä kumilenkeillä. Säädä kaikkien lenkkien pituutta solmuilla. Sido painavammat kurpitsat nyörillä.

Betonikurpitsa – ohje

1. Valmistele sukat valuja varten. Polvisukat voit käyttää valamiseen sellaisenaan, mutta kärkiosaan kannattaa tehdä tiukka solmu, jolloin keskiosa on helpompi hahmottaa. Katkaise sukkahousujen lahje noin puolivälistä. Jos molemmat päät ovat auki, vedä toinen pää tiukkaan solmuun.

Sekoita aineet huolellisesti, kunnes betonimassa on kuin paksua puuroa.

2. Sekoita betonimassa hienorakeisesta valmissementtilaastista. Käytä yhteen kurpitsaan noin 1–3 kg kuivaa sementtilaastia. Mittaa tarvittava määrä vettä käyttämäsi laastin mukaan. Kaada sekoitusastian pohjalle ensin puolet vedestä, sitten kuiva betoniaines. Lisää vettä, mutta älä kaikkea kerralla. Sekoita laasti huolellisesti, lisää loput vedestä vähitellen tarpeen mukaan. Valmis massa on kuin paksua puuroa. Anna massan levätä muutaman minuutin ajan.

Sukan toiseen päähän kannattaa tehdä tiukka solmu, toinen venytetään muovipurkin suulle betonin lisäämistä varten.

3. Aseta sukka tyhjän muovipurkin suulle, varsiosa purkin reunoille. Lapioi betonimassa sukan sisään.

4. Irrota varsiosa purkin reunoilta. Nosta sukkaa varsiosasta ilmaan niin, että massa valuu palloksi. Heiluta varovasti palloa ilmassa edestakaisin ylhäältä alas, jotta massa asettuu tasaisesti ja ilmakuplat poistuvat valun sisältä. Tee sukan varteen uusi solmu, aivan valumassapallon juureen.

Betonipallon ympärille laitetaan kuminauhoja, jotta muodosta tulisi kurpitsamainen.

5. Jos massapallo on hyvin löysää, anna pallon levätä vielä hetki astiassa.

6. Aseta neljä kumilenkkiä ristikkäin valun ympärille yksi kerrallaan. Kieputa yläosan solmu ja ylimääräinen sukanvarsi tiukaksi sykeröksi kumilenkkien alle. Katso, että lenkit asettuvat silmämääräisesti tasaisin välein. Suojaa ympäristö ja vaatteet, sillä tässä vaiheessa betonia roiskuu helposti!

Betoni asettuu kumilenkkien väliin muodostaen halutun mallin.

7. Ravista valua varovasti kämmenellä jolloin betoni pääsee pullahtamaan kuminauhojen välistä ja valu saa kurpitsamaisen muodon.

8. Jätä työ kuivumaan muovin alle. Askartelubetoni kuivuu sementtilaastia nopeammin, joten seuraava vaihe riippuu käytetystä betoniseoksesta.

9. Viva Decor -askartelubetoni alkaa kovettua välittömästi. Tarkkaile valua muutaman tunnin kuluttua. Jos pinta tuntuu jo kovalta, poista kumilenkit ja sukkahousut ja jätä työ sitten kuivumaan seuraavaan päivään muoviin kiedottuna. Sementtilaasti on hitaammin kuivuvaa. Anna valun kuivua noin 12 tuntia tai seuraavaan päivään.

Betonikurpitsan muotoiluun käytetyt sukkahousut ja kumilenkit poistetaan, kun pinta tuntuu kovalta.

10. Poista kumilenkit ja nyörit paketin ympäriltä. Kuori sukkahousut valun päältä. Aseta kurpitsa kuivumaan muovin alle tai muovipussin sisään. Kastele valua kuivumisen aikana, jotta kuivuminen olisi hitaampaa. Hidas kuivuminen vahvistaa valuja ja estää niiden halkeamisen kuivumisen aikana.

11. Sementtilaastikurpitsat ovat lopullisesti kuivia vasta useamman päivän kuivumisen jälkeen. Viimeistele kurpitsat halutessasi sipaisemalla hieman vaaleaa askartelumaalia korkeimpiin kohtiin. Katkaise oksasta sopiva pätkä ja liimaa kurpitsan kannaksi polymeeriliimalla tai tiivistemassalla.

Valmiiden betonikurpitsoiden kanta voidaan tehdä oksanpalasta. Viimeistelyyn voi käyttää myös askartelumaalia.

Kommentoi »