9 tuttua asiaa, jotka uusissa kodeissa näkee yhä harvemmin – suomalaisten ylpeydenaihekin on vaipumassa unholaan
Nostalgia
9 tuttua asiaa, jotka uusissa kodeissa näkee yhä harvemmin – suomalaisten ylpeydenaihekin on vaipumassa unholaan
Ensin vähenivät seinät, sitten katosivat keittiöiden yläkaapit ja nyt perinteiset vessanpöntötkin ovat jo matkalla sukupuuttoon. Listasimme ratkaisut, jotka loistavat poissaolollaan uudiskodeissa. Ikävöitkö jotakin näistä vai tykkäätkö enemmän nykyisestä rakennustyylistä?
Julkaistu 13.7.2023
Meillä kotona

1. Tuulikaappi ja kuisti

Nykykotien eron entiseen huomaa jo sisään astuessa: missä on kuisti tai edes tuulikaappi? Viime vuosina trendinä on ennemmin ollut purkaa tuulikaappi pois tai ainakin jättää kulku siitä peremmälle kotiin avoimeksi. Monesti ulko-ovesta avautuu suoraan varsinainen eteinen tai jopa olohuone tai keittiö. Puolilämpimässä kuistissa oli kuitenkin puolensa: mikä olisikaan ihanampi paikka talvettaa pelargonit ja monet muut kasvit!

Tuulikaappi alkaa olla katoavaa kansanperinnettä.

2. Pannuhuone

Ennen pannu- eli kattilahuone kuului talojen vakiokalustoon. Isoille lämmityskattiloille varatuista tiloista on kuitenkin tullut turhia, kun rakentamisessa on alettu suosia sellaisia lämmitysjärjestelmiä kuin vaikkapa ilma-vesilämpöpumppu. Tämän päivän näkyvät lämmityslaitteet sijoitetaan usein kodinhoitohuoneeseen – tai vaikka olohuoneen katonrajaan.

Pannuhuone meni, lämpöpumppu tuli.
Milloin viimeksi kävit uudessa talossa, jossa on erillinen ruokasali?

3. Takkahuone

Mitä enemmän vuosia kuluu, sitä vähemmän kodeissamme tuntuu olevan seiniä. Ennen joka toiminnolle oli hulppeimmillaan oma, erillinen tilansa. Enää harvaan kotiin kuitenkaan rakennetaan huonetta yksinomaan vaikkapa takkatulen äärellä tunnelmointia varten.

Lisää vain takkatuli, niin lämmin tunnelma on taattu!

4. Ruokailuhuone

Jos on katsonut yhtään tv:n sisustusohjelmaa tai lukenut remonttijuttua, tietää, että monen ykköstoiveena on mahdollisimman avoin koti. Etenkin keittiön, ruokailu- ja oleskeluhuoneen halutaan olevan yhtä, yhtenäistä tilaa. Vai milloin viimeksi kävit uudessa talossa, jossa on erillinen ruokasali? Vaikka pandemiakurimuksessa uumoiltiin erillisten huoneiden paluuta, ei moisesta ilmiöstä ainakaan toistaiseksi ole näkyvissä vahvoja merkkejä.

Vanhan talon erillisessä ruokasalissa on juhlava tunnelma. Nykyisin moni kuitenkin toivoo, että vieraiden tai perheenjäsenten kanssa voi seurustella ruoanlaiton lomassa.

5. Astiankuivauskaappi

Edes kansallinen ylpeydenaiheemme, suomalaisen Maiju Gebhardin keksimä astiankuivauskaappi ei ole immuuni muutoksen tuulille. Sitä mukaan, kun yläkaapit ovat saaneet väistyä keittiöistä, ovat myös kuivauskaapit kadonneet monesta kodista. Vaikka suurimman osan astioista ja muista keittiötarvikkeista voi nykyisin työntää kätevästi tiskikoneeseen, kuivauskaapin olemassaolo tai puuttuminen tuntuu yhä jakavan kansaa vahvasti.

Hei hei yläkaapit, hei hei astiankuivauskaappi.

6. Vetolaatikkoon piilotettu leivinlauta

Aiemmin keittiön vakiovarusteisiin kuului myös laatikostoon piilotettu leivin- ja leikkuulauta. Ei muuta kuin vetimestä kiinni, laatikko esiin ja etulevyn taitto näppärästi alas, niin leivonta tai leivän leikkuu saattoi alkaa. Nykykeittiöissä puolestaan on kaikenlaista kätevää fiksuista kierrätysjärjestelmistä yhä suosittuihin aamiaiskaappeihin, mutta ei piiloleivinlautoja.

7. Perinteinen vessanpönttö

Wc-istuimen paikka oli pitkään selvä: se kuului lattialle. Kun seinävessanpytyt ilmestyivät markkinoille, niitä kummasteltiin alkuun, mutta nyt ne tuntuvat olevan uusissa kodeissa jo enemmän sääntö kuin poikkeus. Ja eipä nuppivetimiäkään ole nähty pöntöissä enää aikoihin!

Todellinen harvinaisuus uudistaloissa: vessanpönttö lattialla ja vieläpä vedinnupin kera.

8. Lattialistat

Sitä luulisi, että edes jokin asia rakentamisessa olisi itsestäänselvyys, vaan ei. Edes lattialistat eivät ole mikään välttämättömyys – päinvastoin listattomuus vaikuttaa olevan nouseva trendi. Vaikka listojen pois jättäminen siististi pois on yhä teknisesti melko vaativaa, se onnistuu ja tuntuu olevan monen makuun.

Leveät listat voivat toimia upeana sisustuselementtinä. Uudisrakennuksissa niin harvemmin on.

9. Näkyvät räystäät

Seuraavaksi kodeistamme katoavat kenties perinteiset räystäät. Räystäät kun on nykyisin mahdollista piilottaa talon rakenteisiin. Noinkohan piiloräystäistä tulee seuraava suuri rakennustrendi?

Loviisan asuntomessuilla 2023 Villa Havun räystäät on piilotettu katseilta.

Puuttuuko listalta jotain? Kerro kommenteissa!

38 kommenttia