Meidän talo

Asenna siirtonurmikko itse! Katso selkeät kuvaohjeet

Asenna siirtonurmikko itse! Katso selkeät kuvaohjeet

Siirtonurmikko on hyvä vaihtoehto, jos haluat pihalle tuuhean ja rikkaruohottoman vihermaton helposti ja nopeasti. Sopiva aika siirtonurmen asentamiseen on kasvukauden käynnistyessä tai elo-syyskuussa ilman kosteuden lisääntyessä.
Teksti Johanna Vireaho
Kuvat Sari Tammikari
Mainos

Siirtonurmikko on hyvä valinta, kun piha ja nurmialue halutaan hetkessä kuntoon. Sopivan ajankohdan valintaan kannattaa kuitenkin kiinnittää huomiota: siirtonurmikko ei kestä varastointia, mutta pohjatyöt tulee silti hoitaa huolellisesti.

Kunnosta maapohja huolellisesti ennen siirtonurmikon asentamista. Poista maasta monivuotiset rikkakasvit, juurenpalat ja kivet. Jos maaperä on kovin savinen, paranna sitä hiekalla ja turpeella, hapan maa-alusta puolestaan kannattaa kalkita. Riko tiivis maaperä ja möyhennä sitä pystyleikkurin tai jyrsimen avulla, jolloin myös maanparannuksessa käytettävät aineet sekoittuvat tasaisesti maaperään.

Huolehdi siirtonurmikon kastelusta asennuksen jälkeen parin viikon ajan niin, että nurmikon alla oleva pohjamaa on koko ajan kauttaaltaan märkä. Juurtumisvaiheessa siirtonurmikkoa kannattaa kastella hellepäivinä kaksi–kolme kertaa vuorokaudessa, pilvisinä päivinä kerran tai kahdesti. Kastele siirtonurmikko aamuisin ja iltaisin, jolloin haihtuminen on vähäisempää.

Siirtonurmikko kestää asentamisen jälkeen kevyttä kävelemistä, mutta kovempaan käyttöön se käy noin kahden viikon kuluttua. Leikkaa siirtonurmi ensimmäisen kerran, kun ruoho on kasvanut noin kymmenen sentin mittaan.

Näin siirtonurmikko asennetaan

1. Laske alueen menekki ja tilaa siirtonurmirullien toimitus sellaiseksi päiväksi, kun ehdit ne asentaa. Nurmirullat eivät kestä varastoimista, joten ne on paras asentaa toimituspäivänä tai viimeistään vuorokauden sisällä. 2. Tee pohjatyöt huolellisesti etukäteen ja levitä pohjamaan päälle hyvää, rikkaruohotonta, hiekkapitoista ja kalkittua multaa 15 sentin paksuinen kerros. Tasoita multa haravalla ja tiivistä se jyräämällä tai polkemalla. 3. Kastele alue kunnolla muutamana päivänä ennen asentamista. Silloin vesi imeytyy reilusti maahan eikä jää vain pinnalle. Aloita siirtonurmikkorullien asentaminen alueen perältä lomittain, jotta rullien päätysaumat eivät ole kohdakkain. 4. Rullaa nurmirulla auki ja aseta se aivan kiinni edelliseen, jotta väliin ei jää rakoa. 5. Voit asentaa siirtonurmikon myös loivasti kaartuviin paikkoihin, sillä nurmimatto joustaa hieman. 6. Tiivistä nurmikaistaleiden saumat käsin yhteen nipistämällä. Rullan reunojen on oltava tiivisti kiinni viereisissä kaistaleissa, sillä aukinainen reuna kuivahtaa helposti. 7. Aseta lauta sauman päälle ja astele kevyesti laudan päällä, jolloin saumakohta tiivistyy entisestään ja painuu tiiviinä maahan juurtumisen edesauttamiseksi. 8. Käytä apuna muoviletkua istutusalueiden ja nurmireunan muodon hahmottamisessa. Muotoile nurmirullan reunat puukon tai mattoveitsen avulla. 9. Huolittele siirtonurmikko ja istutusalueiden reunat esimerkiksi kanttaamalla tai tee rajalle siisti reuna betonikivillä. Aseta kivet maan tasalle, jolloin ruohonleikkuukoneen pyörä kulkee vaivatta betonikiven päällä.

Lue lisää:

Haaveissa kaunis nurmi? Näin nurmikon hoito onnistuu

Miten päästä eroon lumihomeesta, voikukista tai ratamosta? 12 ratkaisua nurmikon ongelmiin

Ruohonleikkurin valintaopas: huomioi nämä ennen ostopäätöstä!

Julkaistu: 15.5.2015
Katso myös nämä