
Nykyään on tavallista, että omakotitalon putkiremontin tekijä törmää homevaurioon remonttia tehdessään, ellei vahinko sitten ollut jo antanut kimmoketta remontille. Putkiliitokset ovat voineet tihkua tai kosteus on päässyt nakertamaan putkea ulkopuolelta.
Vanhoissa rakenteissa voi piillä myös asbestieristeitä, jotka on purettava asbestin purkuohjeen mukaan. Purkamisen hoitaa sertifioitu ammattilainen.
– Asbestin kanssa osataan nykyään toimia aikalailla oikein. Ongelmaa voidaan verrata radonin tunnettuuteen, joten se otetaan vakavasti, sanoo Aila Laine-Sarkkinen Sisäilmayhdistyksestä.
Kosteusvaurioihin ja sisäilmaan liittyviä kysymyksiä tulee Sisäilmayhdistykselle usein.
Laine-Sarkkinen kehottaa kosteusvaurioon törmätessä kutsumaan paikalle rakennusterveysasiantuntijan, tavarantarkastajan tai sertifioidun kuntotutkijan. Kunnan rakennus- tai terveystarkastajakin voi tulla apuun. Kannattaa tarkistaa, että hänellä on tietoa kosteusvaurion aiheuttamasta terveysriskistä, mikrobivaurioituneen rakenteen korjaamisesta ja asunnon jälkihoidosta.
Suositeltavaa on, että kaikista tutkimuksista, korjaustoimenpiteistä ja homepesusta tehdään kirjalliset sopimukset ja raportit.
Homekorjaus alipaineistetussa tilassa
– Kosteusvaurioihin suhtaudutaan monella tapaa. Jotkut ovat niistä vähän huolissaan, jotkut eivät välitä tippaakaan ja toiset pelkäävät kuollakseen. Yhteistä kaikille saattaa olla se, että kyseisissä tiloissa oireillaan, Aila Laine-Sarkkinen sanoo.
Kosteusvaurioitunut materiaali on poistettava kokonaan ja betonivalut kuivattava. Työ pitää tehdä eristetyssä ja alipaineistetussa tilassa. Poistettava materiaali kuljetetaan suljetuissa säkeissä ulos.
Korjauksen jälkeen kaikki pinnat ja materiaalit talossa pitää puhdistaa, mahdolliset suodattimet vaihtaa ja hormit nuohota. Tärkeää on, että korvausilmaa tulee sisälle riittävästi.
– Kahdeksassa kymmenestä 1970- ja 80-luvulla rakennetusta peruskorjaamattomassa talossa on puutteellinen korvausilma tai kokonaan puuttuvat korvausilman saanti, Laine-Sarkkinen toteaa.