Arvoituksellisen hyvä lihis
Ruoka
Arvoituksellisen hyvä lihis
Rasvassa keittämällä kypsennetyt makeat leivonnaiset, munkit ja tippaleivät, kuuluivat läntisen Suomen kartano- ja kaupunkikulttuuriin jo 1700-luvulla.
Julkaistu 29.8.2006
Maku

Erilaisia munkkiohjeita löytyy tuon ajan herrasväen reseptivihoista mielin määrin. Arvoitus puolestaan on, milloin suomalaiset omaksuivat uppopaistettujen, mutta suolaisten lihapiirakoiden syönnin.

Kaikenmoiset piirakat ovat pääsääntöisesti rantautuneet meille idästä, mutta kuinka on vanhan kunnon lihapiirakan laita? Jokaiselta grilliltä, snagarilta ja nakkikopilta löytyvän kansallisen pikaruokamme historiaa tuntuu olevan hämmästyttävän vaikea selvittää. Joissakin lähteissä lihapiirakka mainitaan erityisesti uusmaalaisena toriruokana, mutta varmuutta asialle ei tunnu löytyvän.

Salapoliisintyön voisi aloittaa Lappeenrannan niin kutsutuilta kahvikioskeilta, mistä ovat kotoisin kaksi suurinta lihapiirakkainnovaatiotamme, vety ja atomi. Nämä täytetyt lihapiirakat sisältävät paistettua munaa ja kinkkua: atomi jompaakumpaa ja vety molempia.

Kai Linnilän kirjassa Isoäidin kermakakku – Oman äidin lihapullat kerrotaan tarinaa Lappeenrannan torivalvoja Koistisesta. Tämän mukaan hänen isoäitinsä Eeva Sokuran ansioksi voi lukea, että kaupungissa syödään lihapiirakoita. Jos kertomukseen on uskominen, Eeva Sokura toi aikoinaan Lappeenrantaan pietarilaisen piirakan, joka oli puolestaan matkannut itänaapuriin Keski-Euroopasta.

Tämänkaltainen, alkuperäiseksi luonnehdittu lihapiirakka sisälsi kaksi kolmannesta lihaa ja vain yhden kolmanneksen muuta, kuten riisiä ja kuorta. Lihaisa piirakka muuttui kuitenkin vähitellen paksukuorisemmaksi, ja samalla kalliin lihan osuutta vähennettiin.

Lihapiirakka on saanut erilaisia muotoja ja nimityksiä ympäri Suomen. Savonlinnan seudulla on paisteltu liha- tai hillotäytteisiä lörtsy-piiraita tiettävästi 1950-luvuilta lähtien. Hämeenlinnan seudulla puolestaan haukkaillaan hotseja, jotka ovat lihapiirakasta ja suomi-makkarasta koottuja kotimaisia hot dog -versioita. Isoa ja paksua lihapiirakkaa kutsutaan yleisesti Möttöseksi.

Levisikö lihapiirakka muualle Suomeen juuri Lappeenrannan kautta? Olipa piiraan tarkka syntyhistoria mikä tahansa, maku on mainio yhtä kaikki. Jos et ole koskaan saanut haukata kotitekoista lihapiirakkaa, kannattaa se tehdä nyt. Uppopaistamisesta syntyvä rasvan kärykään ei haittaa, jos piirakat voi paistaa syyskesän kunniaksi ulkoilmassa.

Mikä puolestaan on vedyn ja atomin tarina? Lappeenrantalainen legenda kertoo, että paikkakunnan raavaat työmiehet olisivat 50-luvulla kyllästyneet vähälihaisiin piirakoihin, ja vaatineet purtavaansa lisää makua ja kaloreita. Atomille ja vedylle oli tilausta.

Ensimmäisiä 50-luvun täytettyjä lihapiirakoita ei tunnettu näillä nimillä. Herkkupommit saivat kaiketi nimensä asiakkailta. Oletettavasti nimiin vaikuttivat sodan tapahtumat, erityisesti atomi- ja vetypommit. Pian täytettyjä lihapiirakoita myytiin torin jokaisessa kioskissa, mistä ne levisivät myös muualle Suomeen.

Nopea kurkkusalaatti

Mausteliemi 1 dl vettä 1 dl etikkaa 1 dl sokeria 1/2 tl suolaa 1/4 tl mustapippuria Lisäksi 500g avomaankurkkuja 2 maustekurkkua 1 dl tilliä silputtuna 1 dl sipulinvarsia tai ruohosipulia silputtuna

Kiehauta mausteliemen aineet.

Pese avomaankurkut ja leikkaa ne kuutioiksi. Kuutioi myös maustekurkut. Sekoita kaikki aineet mausteliemeen ja anna kurkkusalaatin tekeytyä jääkaapissa vähintään tunnin ajan.

Kasvislihikset

noin 16 kpl Taikina 6 dl maitoa 50 g hiivaa 2 rkl öljyä 2 rkl sokeria 1 rkl suolaa noin 14 dl hiivaleipäjauhoja Täyte 2 1/2 dl tummaa soijarouhetta 2 1/2 dl kiehuvaa vettä 1 1/2 dl puuroriisiä 300 g sipulia (noin 2 kpl) 300 g porkkanaa 2 rkl öljyä 1 rkl soijakastiketta 1 rkl viinietikkaa 1 rkl sinapinsiemeniä 1 1/2 tl sokeria 1 tl maustepippuria noin 1 tl suolaa noin 1/2 tl valkopippuria Paistamiseen noin 1 l öljyä, esim. rypsi

Liuota kädenlämpöiseen maitoon hiiva. Lisää öljy, sokeri ja suola sekä jauhot vähitellen. Alusta kimmoisa taikina.

Peitä kulho liinalla ja jätä taikina kohoamaan 40 minuutiksi. Tee taikinan kohotessa täyte. Laita soijarouhe turpoamaan kuumaan veteen.

Huuhtele riisiä, kunnes vesi on kirkasta. Keitä riisiä kannen alla, runsaassa vedessä, noin 20 minuuttia. Valuta ylimääräinen vesi pois.

Riisin kiehuessa kuori ja silppua sipulit. Kuori ja raasta porkkanat karkeaksi raasteeksi. Kumoa sipulit, porkkanat ja soijarouhe pannulle ja kuullota, kunnes vihannekset ovat pehmeitä. Lisää mausteet. Kääntele joukkoon riisi ja nosta täyte sivuun jäähtymään. Tarkista täytteen maku.

Kumoa taikina jauhotetulle leivinpöydälle ja jaa se kahtia. Leikkaa kumpikin taikinapala kahdeksaan osaan. Pyöritä taikinapalat palloiksi ja kauli ne halkaisijaltaan noin 15 sentin soikeiksi letuiksi. Letut kauliutuvat helpommin, kun annat niiden levätä kaulimiskertojen välissä.

Jaa täyte tasan letuille. Sivele lettujen reunat vedellä ja käännä ne kaksin kerroin puolikuiksi. Paina reuna tiiviisti kiinni ja rypytä reuna haarukalla.

Nostele piirakat esim. pellille leivinpaperin päälle kohoamaan öljyn kuumennuksen ajaksi. Peitä piirakat liinalla.

Kuumenna öljy paksupohjaisessa kattilassa 180-asteiseksi. Jos käytössäsi ei ole mittaria, tiedät, että öljy on riittävän kuumaa, kun siihen pudottamasi taikinanokare alkaa heti poreilla ja nousee pintaan.

Pistele piirakat haarukalla. Laske piirakka kerrallaan öljyyn, esim. reikäkauhan avulla. Paista kattilan koosta riippuen noin kaksi piirakkaa kerrallaan molemmin puolin kauniin ruskeiksi.

Nauti piirakat sellaisenaan tai mausteiden, kuten ketsupin, sinapin ja kurkkusalaatin kanssa.

4 kommenttia