Viherpiha

Artisokan kasvatus maassa ja ruukussa – näin saat satoa latva-artisokasta ja kardonista! Kokeile myös talvetusta

Artisokan kasvatus maassa ja ruukussa – näin saat satoa latva-artisokasta ja kardonista! Kokeile myös talvetusta
Samaan sukuun kuuluvat latva-artisokka ja kardoni eli ruotiartisokka muistuttavat toisiaan niin hopeanhohtoiselta lehdistöltään kuin makealta maultaan. Käyttö on kuitenkin täysin erilaista: latva-artisokasta syödään kookas kukkapohjus, kardonista puolestaan mureiksi ja miedoiksi valkaistut lehtiruodit. Molempia lajeja voi kasvattaa itse siemenistä. Sadon saamisessa tärkeintä on tasainen kasvu kylvöstä loppukesään.
Julkaistu 25.1.2023

Latva-artisokan ja kardonin kylvö, ruukuttaminen ja kasvupaikka

Kylvä latva-artisokan siemenet potteihin jo helmikuun alkupuolella, jos tarjolla on hyvät olosuhteet ja lisävaloa. Jätä muussa tapauksessa kylvö maaliskuun alkupäiville. Kardonin ehdit kylvää maaliskuussa tai huhtikuun alkupuolella.

Vaihda taimi tilavaan ruukkuun, kun juuripaakku on koossa. Liian aikainen ja varsinkin myöhäinen ruukuttaminen voi pysäyttää kasvun täysin. Taimen jurominen kostautuu sadon viivästymisenä. Kiinnitä huomiota myös tasaiseen veden- ja ravinteidensaantiin, jotta taimet kasvavat tasaista tahtia ja sutjakkaasti.

Valitse aurinkoinen ja lämmin kasvatuspaikka. Istuta taimet kesäkuussa 60–80 sentin välein ravinteikkaaseen, kalkittuun maahan. Kuivassa ja laihassa maassa sato jää heikoksi ja latva-artisokan kukkapohjukset kasvavat pieniksi ja kuivakoiksi.

Latva-artisokan ja kardonin kasvatus ruukussa ja kardonin valkaisu

Jos haluat kasvattaa artisokan taimen ruukussa, valitse vähintään 30-litrainen astia. Parhaiten artisokan kasvatus luonnistuu saavissa. Vältä auringossa kuumenevia mustia astioita.

Aloita kardonin valkaisu, kun taimi on kasvattanut useita pitkiä ruoteja. Kardonin ruotien valkaiseminen on välttämätöntä, sillä valossa ruodeista kehittyy puisevia. Valkaise lehtiruoteja 3–4 viikkoa valoa läpäisemättömällä materiaalilla, kuten pahvilla (piirroskuva alla).

Sido varret suppuun narulla ja kiedo suoja ympärille. Tarkkaile tötteröä sateisella säällä, jotta kosteus ei jää muhimaan tötteröön ja pilaa ruoteja.

Latva-artisokan ja kardonin kylvöaika ja sadonkorjuu.
Kardonin ruodit leikataan, kun ne ovat miedontuneet ja vaalentuneet valoa läpäisemättömässä käärössä.

Latva-artisokan sadonkorjuu

Korjaa latva-artisokan nuppu, kun sen alimmat suomut raottuvat. Yleensä taimi ehtii kasvattaa 1–3 nuppua. Pienten alkujen karsiminen jouduttaa artisokan satoa.

Latva-artisokka korjataan, kun nupun alimmat kehtosuomut alkavat raottua.

Artisokan kasvatus – näin onnistut

  • Kiinnitä huomiota laadukkaaseen kylvö- ja ruukutusmultaan, se on artisokille ensiarvoisen tärkeää. Valitse seos, joka säilyttää kuohkeutensa koko taimikasvatuksen ajan.
  • Tarkkaile kirvoja varsinkin alku- ja keskikesällä. Runsas kirvajoukko haittaa tuntuvasti etenkin pienten artisokan taimien kasvua. Kehtosuomujen välissä lymyävät kirvat poistat ennen käyttöä pitämällä nuppuja laimeassa etikkavedessä (1:10).
  • Kokeile talvettamista. Jätä pieniksi jääneet ja satoa tuottamattomat kasvit talvehtimaan ja peittele ne pakkasten alkaessa esimerkiksi talvensuojaturpeella tai havun oksilla. Talvehtimiseen on parhaimmat edellytykset kohopenkissä Etelä- ja Keski-Suomessa leutona talvena.

Hopeanharmaat artisokat sopivat myös koristekasveiksi ja suureen ruukkuun.
Latva-artisokan (kuvassa) ja kardonin liilat kukat sopivat kuivakukiksi. Kardonilta puuttuu latva-artisokan mehukas kukkapohjus.
Sekä kardoni että latva-artisokka kasvavat 60–150-senttisiksi ja ovat upeita myös koristekasveina. Kuvassa elefanttiheinä 'Cosmopolitan', tarhakukkokannus ja takana kardoni.

Latva-artisokan ja kardonin lajikkeita

  • Kardoni ’Plein Blanc Amelioré’. Tavallisin lajike, paksuruotinen.
  • Latva-artisokka ’Green Globe’. Tunnettu aikainen ja makea perinnelajike 1860-luvulta.
  • Latva-artisokka ’Vert de Provence’. Kasvattaa suuren pyöreän nupun.
  • Latva-artisokka ’Violet de Provence’. Erikoisuutena koristeelliset punavihreät nuput.
  • Latva-artisokka ’Imperial Star’ F1. Aikainen hybridilajike, meillä siementen saatavuus huono.

MAINOS - SISÄLTÖ JATKUU MAINOKSEN JÄLKEEN
Kukoistusta puutarhaan! Tilaa leikkokukkien siemenet Meillä kotona -kaupoista
SISÄLTÖ JATKUU
Kommentoi »