"Arkkitehdin homma on luottamustehtävä. Kelle sen uskoisi?" – Miia Kauhanen perheineen rakentaa taloa, osa 4

"Arkkitehdin homma on luottamustehtävä. Kelle sen uskoisi?" – Miia Kauhanen perheineen rakentaa taloa, osa 4
Miia Kauhanen on Avotakan ja Meidän Mökin toimituspäällikkö ja kolmen lapsen äiti, joka vastoin omiakin odotuksiaan päätyi rakentamaan taloa nikkarointia karttavan diplomi-insinöörimiehensä kanssa Koillis-Helsingissä. Tämä on sarjan neljäs osa.

Viime aikojen suurinta hupiani on ollut leikkiä arkkitehtiä ja luonnostella tulevan kotimme pohjaratkaisua. Ensin versioin valmistalomallistojen pohjia, mutta pian alkoi kiehtoa ajatus arkkitehdin varta vasten meille suunnittelemasta talosta.

Tonttimme on pieni, vain noin 300 neliötä, tiiviisti kaavoitetulla kaupunkialueella, joten mitä tahansa talomallia olisi joutunut räätälöimään. Olen kuullut monelta, että valmistalomallit ovat parhaimmillaan siellä, missä on tilaa levittäytyä. Alkoi kuulostaa siltä, että talomallin rukkaaminen olisi lisännyt kuluja mutta tuottanut silti vain kompromissiratkaisun. Moni toive pitkältä listaltamme olisi jäänyt toteuttamatta, mikä olisi vesittänyt koko talohaaveen.

Tontin pienuus pani arkailemaan arkkitehdin puoleen kääntymistä. Pläntillemme kun ei mahdu mitään wau-arkkitehtuuria. Sitten oivalsin, että nimenomaan juuri siksi! Osaava arkkitehti saa tilkustamme kaiken irti. Pienellä tontilla on haastava esimerkiksi avata näkymiä, kun vastassa on naapureiden seiniä. Arkkitehdin homma on luottamustehtävä. Kelle sen uskoisi? Nyt suunniteltavia ratkaisuja kun olisi tarkoitus katsella loppuelämä.

Tontin pienuus pani arkailemaan arkkitehdin puoleen kääntymistä. Pläntillemme kun ei mahdu mitään wau-arkkitehtuuria.

Kollegani vinkkailivat nimiä ja googlettelin. Pian meille kirkastui, että arkkitehdillämme olisi hyvä olla kokemusta CLT-massiivipuuelementtitaloista, jotta hän osaisi hyödyntää materiaalin hienoudet ja taklata haasteet. Se rajasi valikoimaa melkoisesti, sillä CLT on Suomessa vielä niin tuore ilmiö.

Soittelin ympäri Suomea ja oli ilo tavata monia osaavia tekijöitä. Vuosia sisustuslehdessä työskennellessäni mieleen on jäänyt monia arkkitehtinimiä kotiesittelyistä. Yhtenä heistä Tapani Takkunen, jonka oma koti esiteltiin Avotakassa muutama vuosi sitten. Valo ja hyvä henki huokuivat sekä talosta että asukkaista.

Kun sitten eräänä päivänä selailin kahvilassa lehteä, kuului kosminen loksahdus: siinähän oli Takkusen suunnittelema CLT-talo. Kun pirautin hänelle Ouluun, ilmeni, että luurin päässä oli CLT-pientalojen suunnittelussa tiettävästi Suomen kokenein arkkitehti! Portfoliota useimmat arkkitehdit tuntuvat olevan liian kiireisiä tekemään, mutta hänellä oli Instagram-tili. Sen kuvavirta kodikkaan moderneista puutaloista lumosi. Siinä vaiheessa yli 500 kilometrin välimatka työmaallekaan ei ollut enää este.

Uskon, että sijoitus suunnitteluun kannattaa. Kyllähän siinä yleensä reippaasti yli kymppitonni pyörähtää, mutta arkkitehdin palkkio on lopulta hyvin pieni osa kokonaiskustannuksista. Arkkitehdin työn silmin nähtävät ja arjessa tuntuvat vaikutukset ovat sen sijaan mittavat ja meidän tapauksessamme elinikäiset. Olen vakuuttunut, että asia on nyt hyvissä käsissä ja lopputuloksesta tulee upea. Valittumme aloittaa työn syksyllä. Nyt on kesä aikaa unelmoida.

Lue sarjan aiempi osa täältä. Seuraavassa osassa haaveillaan tulevasta pihasta. Lue se täältä.

Havainnekuva: arkkitehti Tapani Takkunen. Lisää kuvia projektin vaiheista Instagramissa: @miia.living.

Julkaistu: 15.5.2019
Kommentoi »