Anni Hautala rentoutuu mökillään vastaremontoidussa saunassa – kiukaalle heitetty oluttilkka ja naku-uinnit kruunaavat löylyttelyn
Sisustus
Anni Hautala rentoutuu mökillään vastaremontoidussa saunassa – kiukaalle heitetty oluttilkka ja naku-uinnit kruunaavat löylyttelyn
Oman mökin puusauna sai tv- ja radiojuontaja Anni Hautalan rakastumaan uudelleen löylyihin. Löylyhuoneen isosta ikkunasta aukeaa levollinen näkymä järvelle. Anni pitää kiinni yhdestä perinteestä: mökillä ei kuulu käyttää uimapukua.
15.3.2019
 |
Meidän Mökki
Kun Anni hankki 1960-luvun mökkinsä, sen sauna oli huonossa kunnossa.

Niin sitä ihminen muuttuu: minustakin tuli mökkeilijä, ihmettelee ääneen tv- ja radiojuontaja Anni Hautala, 36, ja kastaa varpaankärjen järveen. Peilityynen veden pintaan piirtyy renkaita. Aurinko lämmittää lekottelijaa vielä laiturilla, mutta mökin piipusta tupruttava savu enteilee seuraavaa ohjelmanumeroa.

– Enää hetki ja päästään saunaan, Anni arvioi.

Löylyhuone lämpenee nopeasti, sillä kiuaspesässä on ollut tuli edellisenäkin päivänä. Mökillä ollessaan Anni lämmittää saunaansa päivittäin.

– En olisi ikinä uskonut, että voin innostua tästä puuhasta uudelleen. Monta vuotta meni niin, ettei saunominen merkinnyt minulle oikein mitään.

Kaikki muuttui, kun Anni osti Uudeltamaalta kesämökin. 1960-luvulla rakennetun puutalon alakerrassa sijaitseva sauna vaati kuitenkin päivitystä. Lauteet olivat huonossa kunnossa ja katto mustunut.

– Saunan ikkuna oli niin pieni, että koko tila oli aika pimeä. Ja lauteilla istuessa tuntui, ettei ilma kiertänyt kunnolla. Ainoa tuuletusaukko löytyi oven alareunan raosta, Anni muistelee.

Anni on remontoinut kesämökkiään hiljalleen, huone kerrallaan. Kiuaspesä sijaitsee saunan ulkopuolella, oleskeluhuoneessa. ”Puiden lisääminen on huomattavasti kätevämpää täältä”, Anni sanoo.
Anni on remontoinut kesämökkiään hiljalleen, huone kerrallaan.

Ennen remonttia Annilla oli vain muutama toive. Hän halusi tilaan lisää valoa ja saunajakkaran, jolle uskaltaa astua ilman, että täytyy pelätä sen keikahtamista.

– Muodikkaat mustaksi ja valkoiseksi maalatut saunat ovat kauniita kaupunkikodissa. Mökille halusin kuitenkin perinteisen ja aikaa kestävän saunan, jota ei tarvitse remontoida heti uudestaan.

Sauna muuttui valoisammaksi, kun kaksi umpinaista seinää korvattiin lasiseinillä. Leveät lauteet rakennettiin lämpökäsitellystä männystä ja seinät tervalepästä. Kiikkerä saunajakkara vaihtui tukevaan ja isoon porrasaskelmaan.

– Parasta on istua lauteilla kaikessa hiljaisuudessa ja ihailla isosta ikkunasta avautuvaa järvimaisemaa. Silloin aika menettää merkityksensä, Anni sanoo ja käy lisäämässä saunaan pari koivuklapia.

Kirkkaalla lasiovella varusteltu tulipesä on saunan ulkopuolella oleskeluhuoneessa, jonne elävä tuli tuo tunnelmaa takan tavoin.

– Enää saunan lattia ei ole täynnä kaarnaa ja muuta puuroskaa, joka tarttui aina jalkapohjiin ja sotki paikat.

Pesuvedet saunaan tulevat porakaivosta ja lämpenevät säiliössä kiukaan yllä. Anni valuttaa tulikuumaa vettä vatiin, kumoaa joukkoon kylmää vettä ja hämmentää seosta kuin keittoa.

– Vielä lapsena vaahdotimme sampoot päähän rannalla ja huuhtelimme ne suoraan järveen. Enää sellaista ei voi tehdä.

Prinssi Harri lähtee mielellään seuraksi lauteille ja vilvoittelemaan.
Lasitetulla kuistilla vilvoitellaan saunan jälkeen. Rottinkipenkki Parolan Rottingilta, tekstiilit Balmuirilta.
Ei mökillä kuulu mitään uimapukua käyttää.
Saunasta on vain muutama askel omaan rantaan.

Yhdestä perinteestä Anni haluaa pitää kiinni. Järveen hän pulahtaa aina ilkosillaan.

– Ei mökillä kuulu mitään uimapukua käyttää. Ei koskaan.

Lapsuudenkesinä Anni muistaa juosseensa saunan ja järven välillä tuntikausia. Perheellä ei ollut omaa mökkiä, mutta Anni nautti löylyistä tätinsä saunassa Lappeenrannassa.

– Saunan katosta roikkui puinen orsi, jonka päällä lepuutettiin jalkoja. Oli juhlallinen hetki, kun omat jalat ensimmäisen kerran ylsivät sen päälle. Saunan jälkeen täti antoi Muumi-limsaa.

Myöhemmin Anni siirtyi saunomaan kavereidensa mökeille. Silloin tuli tavaksi heittää kiukaalle tujaus olutta. Samaa perinnettä hän on jatkanut omassa saunassaankin.

– Joka kerta, kun olut sihahtaa kiukaalle ja täyttää saunan tuoksullaan, mieleeni tulee muistoja nuoruuden mökkikesistä. Koivu-uutekin sopii ihanasti löylyveteen.

Anni ei lähde löylyistä ensimmäisenä vaan saattaa viskoa kiukaalle kauhallisen toisensa perään. Vilukissa haluaa varata lämpöä sisuskaluihin saakka.

– Tykkään välillä ottaa niin kovat löylyt, että tulee vilunväreet ja iho menee kananlihalle.

Anni halusi saunajakkaran, jolle uskaltaa astua keikahtamatta. Lämpökäsitellystä männystä rakennetut lauteet ja porrasaskelmat ovat tukevat. Harvian kiukaan yläpuolella on kuumavesisäiliö. Saunan suunnitteli Jani Kylmälahti.

Lauteilla Anni tekee usein myös kauneushoitoja. Hän hemmottelee ihoa kuorinnoilla ja kasvonaamioilla. Saunan jäljiltä iho on pehmeä.

Anni viihtyy kesämökillään enimmäkseen perheensä ja kahden koiransa kanssa. Innokkaimpia löylyttelijöitä ovat chihuahuat Tipu ja Prinssi Harri.

– Molemmat tulevat joka kerta lauteille makoilemaan, mutta uimaan niitä ei saa millään ilveellä, Anni sanoo ja nauraa.

Tulevana kesänä hän haluaisi kutsua löylyihin ison ystäväporukan.

– Pitäähän meidän saunatupaantuliaiset järjestää. Istumme lauteilla pitkän kaavan mukaan ja puljaamme järvessä niin kuin lapsena. Sen jälkeen syödään ja juodaan hyvin.

Kun auringonlasku värjää järvenpinnan punertavaksi ja vastarannalla laulaa kuikka, muuta ei tarvita.

Annin mökki on mukana Huvila & Huussi -ohjelmassa Nelosella 18.3.2019.

3 kommenttia