Viherpiha

Ruusurinne, pionialue & perennojen varastopenkki! Annen 8000 neliön puutarhaan mahtuu teemaryhmä jos toinenkin

Ruusurinne, pionialue & perennojen varastopenkki! Annen 8000 neliön puutarhaan mahtuu teemaryhmä jos toinenkin
Anne Liljeqvist hoitaa cottage garden -tyylin puutarhaansa rempseällä meiningillä. "Ronskisti uusiksi" on hänen mottonsa rikkaruohottuneiden tai muuten ränsistyneiden perennaryhmien hoidossa.
Julkaistu: 30.6.2021

Ehdotus kaikkien pihapolkujen kiertämisestä saa Anne Liljeqvstin naurahtamaan.

– Meillä menisi täällä iltaan saakka. Tontti on 8 000 neliötä, hän tokaisee ja johdattaa ensimmäiseksi pionien luokse.

– Nämä ovat lempikasvejani. Ne ovat niin näyttäviä ja kaiken lisäksi helppohoitoisia ja pitkäikäisiä.

Pernajalaisen puutarhan ”pikakierroksella” selviää nopeasti, että Anne on intohimoinen kasvikeräilijä. Cottage garden -tyylistä tarha-, kiinan- ja itoh-pensaspionien aluetta seuraavat lukemattomat kasviryhmät eri teemoineen. Reitin varrelle asettuu puuvartisia erikoisuuksia, ruusurinne, marja- ja hedelmäkasveja, valtavasti liljoja ja päivänliljoja, kurjenmiekkojen alue sekä kirjavalehtisiä perennoja, muiden muassa.

Pionit ovat Annen lempikasveja, mutta niiden lajikenimet eivät ole hänelle tärkeitä. Tämä rotevakasvuinen puolikerrannainen pioni jaksaa kannatella kukkansa pystypäin.
Annella on niin paljon pioneja, että hän poimii niitä myös kimppuihin. Pionit kukkivat runsaasti läpäisevässä hiekkamaassa, jota on parannettu kompostimullalla.
"Pionit ovat lempikasvejani, niin näyttäviä ja helppohoitoisia."

Viimein istutusten takaa häämöttää pihan takalaita ja vanha kivijalka sekä hiekkakuoppa.

– Tänne oli aikoinaan tarkoitus rakentaa betonilaattoja valmistava tehdas, mutta hiekka olikin vääränlaista, Anne kertoo.

Lähistöllä seisoo puutarhatraktori, jolla Anne tämän tästä kärrää istutusten katteeksi muutaman sentin hiekkakerroksen – huolimatta tontin jo valmiiksi hiekkaisesta maaperästä.

– Hiekka pitää rikkaruohot kurissa.

Laajat kasviryhmät ympäröivät taloa. Tarhakurtturuusu ’Louise Bugnet’ pärjää vähällä hoidolla ja kukkii runsaasti. Sinikukkainen safiirikiurunkannus ’Craigton Blue’ hehkuu nimensä veroisesti. Lajike kasvaa noin 40-senttiseksi.
Sormustinkukat tuovat Annen toivomaa cottage garden -tyylin tunnelmaa perennaryhmään. Raudoitusverkko tukee ’Primevere’-kiinanpionin ryhdikkääksi.
Yli metrin korkuiseksi kasvava ukonkello on ahkera kylväytyjä, joten Anne leikkaa sen kukkavarret ennen siementen kypsymistä.

"Ronskisti uusiksi" on Annen motto rikkaruohottuneiden tai muuten ränsistyneiden perennaryhmien hoidossa.

– Pääsen helpoimmalla, kun tyhjennän uudistamista vaativan penkin täysin ja siirrän taimet uuteen paikkaan. En ala näperrellä, vaan teen reilulla kädellä.

Ronskisti uusiksi on Annen motto ränsistyneiden ryhmien hoidossa.

Monet perennat ovat ehtineet rehahtaa valtaviksi vuosien mittaan, mutta vain pienelle osalle niiden jakotaimista on puutarhassa käyttöä. Esimerkiksi muhkeasta päivänliljakasvustosta saa helposti kymmeniä uusia alkuja. Anne lahjoittaakin taimia autolasteittain tutuille.

Iso osa perennapehkoista päätyy kuitenkin täytemaaksi rinteeseen.

– Kun kasvista on napattu uudet alut, viskelen sen talikolla juuripaakkuineen ja rikkaruohoineen rinteeseen.

Vähitellen perennat maatuvat ja kasa vajoaa alemmas. Sen jälkeen se on valmis kunnostettavaksi uudeksi istutuspaikaksi.

Anne siirtää jakotaimia uuteen penkkiin aina yhden kerrallaan. Jos kasvi osoittautuu ulkonäöltään tai kasvutavaltaan ryhmään sopimattomaksi, se päätyy varastopenkkiin odottamaan parempaa paikkaa. Näin on käynyt muun muassa kaikille kirjavalehtisille perennoille, jotka ovat nyt saaneet oman ison ryhmänsä.

"Vähempikin rehotus riittäisi."

Kymmenien neliöiden istutusalueiden uusimisessa Annea auttaa työn jaksottaminen.

– Tuon penkin alkupään laitoin viime syksynä, loppuosan keväällä, hän viittilöi kohti vuokkojen, päivänliljojen ja pionien kasvittamaa penkkiä.

Usein uusi istutuspaikka syntyy nurmikkoon tai peltoon, jonka pinnan Anne kuorii lapion terän syvyydeltä. Hiekkaista maata hän parantaa puhdistamolietteestä tehdyllä mullalla.

– Usein kasvit kasvavat lähes liian hyvin, vähempikin rehotus riittäisi.

Noin 30 metrin mittaiseen ryhmään mahtuu kymmenittäin pioneja ja muita perennoja. Tontilla sijaitsee myös vanha kesämökkinä toimiva puutalo.
Romanttinen ruusurinne on varattu pelkästään vaaleanpunaisille ja valkoisille ruusupensaille sekä kärhöille.
”Varastoryhmässä’’ kasvaa liikaa leviäviä ja vähemmän mieluisia perennoja. Etualla kukkii jalopähkämö.
’Jadwiga’-kiinanpionin erikoisuutena ovat terälehtien vaaleat kärjet.

Lämmin tontti ja läpäisevä maa ovat kasveille ilmiselvästi mieleen. Eksoottinen tulppaanipuu on kasvanut kolmimetriseksi, keltakukkainen kerria-pensas avannut sadoittain keltaisia pieniä ja palleromaisia kukkia.

Ihan kaikki perennat eivät ole puutarhassa pärjänneet. Esimerkiksi sinivaleunikosta on jäljellä vain pari sinikukkaista kasvia. Valkokukkaiset taimet kituivat ja hävisivät parissa vuodessa. Myöskään sinietelänherne ei ole viihtynyt kovin hyvin, vaikka lajin kerrotaan menestyvän kuivissakin kasvualustoissa.

Pionit sen sijaan lukeutuvat menestyjien runsaslajiseen katraaseen. Ne kukoistavat kompostimullalla parannetussa maassa, joka ei lammikoidu kovillakaan sateilla. Itoh-pioneista – puuvartisten ja ruohovartisten pionien risteymistä – on tullut Annelle vuosi vuodelta rakkaampia.

– Ne pärjäävät istutuksen jälkeen 10–20 vuotta lähes ilman hoitoa.

Persiankeltaruusu, idän­unikko ja kiinanpionit hehkuvat värikylläisinä.
Verikurjenpolvi levittäytyy pihajasmikkeen alla.
Siperiankurjenmiekat ovat helppohoitoisia. Lajike on luultavasti ’Snow Queen’.
Sinietelänherne kasvattaa vain yhden hennon kukinnon.

Annen vinkit hiekkamaan perennaryhmiin

Istuta kurjenpolvia pionien rinnalle

Kuivuutta sietävät kurjenpolvet, kuten tarha- ja verikurjenpolvi sekä jalokurjenpolvet, sopivat pionien seuralaiskasveiksi. Leikkaa niiden varret poikki kukinnan jälkeen, jos kasvusto rehottaa liiaksi tai ränsistyy.

Varo pionin juuria

Hiekkamaassa pionien juuret levittäytyvät laajalle ja joskus jopa puolen metrin päähän kasvista. Varo juurien viottumista, kun hoidat kasveja tai istutat uusia taimia.

Jätä tilaa laidalle

Jätä istutusryhmän reunaan reilu tyhjä tila. Se helpottaa ruohikon leikkaamista ja trimmaamista, hidastaa heinien ujuttautumista perennojen lomaan ja pidentää kanttausvälejä. Jätä myös reilut hoitokäytävät ryhmän sisälle. Istutushetkellä ne näyttävät leveiltä, mutta voivat pullistella kasveja jo 2–3 vuoden kuluttua.

Estä kylväytyminen

Perennojen siemenet itävät hyvin hiekkaisessa maassa. Leikkaa kylväytyvien lajien kukinnot niiden kuihtumisen jälkeen.

Näkyykö muurahaisia?

Muurahaiset pitävät kuohkeasta ja hiekkaisesta maasta. Kata paikka hakkeella ja kastele, jotta olosuhteista tulee muurahaisille vähemmän suotuisat. Opettele kuitenkin myös elämään murkkujen kanssa.”Hiekka pitää rikkaruohot kurissa.”

1 kommentti