Viherpiha

Jopa sadoittain pieniä marjoja! Näillä ohjeilla sujuu ananaskirsikan kasvatus – ja myös herkullisten sukulaisten tomatillon ja mansikkakoison

Jopa sadoittain pieniä marjoja! Näillä ohjeilla sujuu ananaskirsikan kasvatus – ja myös herkullisten sukulaisten tomatillon ja mansikkakoison
Syötävät lyhtykoisot tunnetaan maukkaista ja koristeellisista marjoistaan. Karviaiskoison eli ananaskirsikan sekä mansikkakoison ja tomatillon kasvatus onnistuu yhtä lailla ulkona ruukussa kuin kasvihuoneessa. Lämpimällä kasvupaikalla oikein hoidettuna lyhtykoison taimi kypsyttää mahtisadon.
Julkaistu 24.2.2023

Ananaskirsikan ja muiden lyhtykoisojen kylvö ja kasvatus

Esikasvata taimia 10–13 viikkoa tai osta keväällä valmiit taimet. Painele siemenet kostean kylvömullan pinnalle ja suojaa kylvös ilmavasti lasilla tai kirkkaalla muovilla. Idätä valoisassa paikassa mieluiten 22–25 asteessa, jossa taimettumiseen kuluu 2–4 viikkoa.

Kouli taimet omiin ruukkuihinsa, kun niissä on sirkkalehtien lisäksi yksi lehtipari. Kastele tarkasti koulinnan jälkeen, multa ei saa olla liian märkää. Edistä haaroittumista katkaisemalla taimen latva.

Tomatillo kasvattaa isot hedelmät, jotka sopivat keitettyinä muun muassa kastikkeisiin ja hilloihin.
Karviaiskoisoa kutsutaan myös ananaskirsikaksi ja kapinkarviaiseksi. Hedelmät ovat herkullisia sellaisenaan tai hilloiksi keitettyinä.

Karaise taimia pitämällä ikkunaa auki ja nostamalla kasvit ulos lämpimänä päivänä. Lievennä olosuhteiden muutoksia kasvuharsolla. Pehmeälehtiset ananaskirsikat ja muut koisot ovat erittäin hallanarkoja, joten varo kylmän puraisua myös istuttamisen jälkeen.

Valitse ruukkukoko lajikkeen mukaan. Istuta 40–60-senttiseksi kasvava lajike vähintään 10–20 litran ruukkuun. Yli metrin korkuiset kasvit hyötyvät halkaisijaltaan 40-senttisestä astiasta.

Lannoita tainta kasteluravinteella. Voit myös istuttaa taimen lannalla tai bokashimullalla parannettuun maahan tai jemmata taimen sivuille pitkävaikutteista ravinnetta varastolannoitukseksi. Taimet kasvavat aluksi hitaasti. Varo silloin liiallista kastelua ja lannoitusta alussa, kun taimet kasvavat hitaasti.

Tue kasvusto esimerkiksi tukikepillä. Kasvihuoneessa isokokoisten lajikkeiden leikkaaminen ja versojen sitominen tukinaruihin pitävät kasvuston aisoissa.

Huom! Isolyhtykoiso eli juutalaiskirsikka (P. alkekengi) on koristekasvi, joka sopii leikko- ja kuivakukaksi. Hitusenkaan raa’at marjat sisältävät myrkyllistä solaniinia.

Ananaskirsikan ja muiden lyhtykoisojen sadonkorjuu

Poimi satoa usein, sillä marjat karisevat kypsyttyään maahan ja voivat muuttua tympeän makuisiksi. Tunnistat makeaksi kypsyneen marjan paperimaisesta, kellastuneesta tai vaaleanruskeasta verhiöstä, joka irtoaa helposti kasvin varresta.

Syö satoa tuoreena, keitä hilloksi ja koristele marjoilla jälkiruokia ja leivonnaisia. Sato säilyy jääkaapissa viikon tai pari ja sopii pakastettavaksi sellaisenaan.

Jälkikypsytä syksyn tullen täysikokoisiksi ehtineitä marjoja huoneenlämmössä. Ota talteen kylvösiemeniä, niin ananaskirsikan kasvatus sujuu seuraavana vuonna omilla siemenillä!

Tomatillo 'Purplen' hedelmät muuttuvat vihreästä purppuranväriseksi, kun ne alkavat kypsyä.
Kylvä ananaskirsikat ja muut lyhtykoisot helmikuun lopulta huhtikuun puoliväliin. Sadonkorjuu alkaa heinäkuun puolivälissä.

Syötäviä lajeja

Kiinnitä lajikevalinnassa huomiota kasvutapaan ja korkeuteen. Kasvata ananaskirsikkaa ja muita koisoja kasvihuoneessa tai lämpimässä paikassa ruukussa, kohopenkissä tai lavassa.

Karviaiskoiso eli ’’ananaskirsikka’’ (Physalis peruviana). Myydään usein ilman lajikenimeä. Karviaiskoiso voi kasvaa kasvihuoneessa parimetriseksi. Lajike ’Little Lantern’ jää noin 40-senttiseksi.

Mansikkakoiso (P. pruinosa). Muistuttaa ananaskirsikkaa, kasvusto on matala ja voi tuottaa aikaisin satoa.

Meksikon­tomatillo (P. grisea). Myydään myös mansikkakoison ja ananaskirsikan nimillä. Lajike ’Preciosa’ kasvaa noin 60 sentin korkuiseksi.

Tomatillo (P. phila­delphica). Iso hedelmä sopii säilykkeisiin ja kypsennettäviin ruokiin. Kookas ja rehevä. Lajike 'Purple' kasvattaa purppuraan vivahtavat koristeelliset hedelmät.

Huom! Isolyhtykoiso eli juutalaiskirsikka (P. alkekengi) on koristekasvi, joka sopii leikko- ja kuivakukaksi. Hitusenkaan raa’at marjat sisältävät myrkyllistä solaniinia.

Kommentoi »