Älykäs lämminvesivaraaja säästää puolestasi – seuraa kotisi veden- ja sähkönkulutusta netin välityksellä
Mainos: Kaukora
Älykäs lämminvesivaraaja säästää puolestasi – seuraa kotisi veden- ja sähkönkulutusta netin välityksellä
Älykäs lämminvesivaraaja auttaa säästämään sähköä ihan huomaamatta. Älyvaraaja tuo myös turvaa, sillä se ilmoittaa mahdollisesta viasta tai vesivuodosta. Veden- ja sähkönkulutusta voi seurata reaaliaikaisesti kännykällä vaikka autosta tai lomamatkalta.

Isotalojen omakotitalo Kaarinassa on juuri sellainen perinteinen puutalo, jossa me suomalaiset viihdymme. Nelihenkinen perhe rakensi kodin vuosituhannen alussa.

Perinteisen näköisen talon sisällä piilee kuitenkin paljon uutta tekniikkaa. Työhuoneessa on rivi tietokoneita, ja teknisessä tilassa uusimpana tulokkaana on internetin kautta ohjattava älykäs lämminvesivaraaja.

Jäspi-älyvaraaja on ollut meillä käytössä nyt reilun vuoden ajan, ja se on toiminut kuten pitääkin. Sitä on helppo käyttää, se kertoo veden ja energian kulutuksen ja samalla pienentää sähkölaskua. Perinteistä varaajaa en enää haluaisi, kertoo Ville Isotalo.

Energiansäästöön vihkiytynyt isäntä on erityisen tykästynyt älyvaraajan etäkäyttöön. Se sujuu mobiililaitteilla mistä ja milloin tahansa: työpaikalta, autosta tai matkoilta. Ja lämmintä suihkuvettä on aina riittänyt aina, vaikka kylässä olisi ollut iso joukko kylpijöitä.

Moderni laite herätti kiinnostuksen

Älykäs tekniikka on tulevaisuutta. Kodeissakin koneet ja laitteet vähitellen verkostoituvat muiden värkkien ja pilvipalveluiden kanssa. Kuuma puheenaihe on esineiden internet (IOT), eli internetin välityksellä ohjattavat älylaitteet. Maailman ensimmäinen älykäs lämminvesivaraaja on raisiolaisen Kaukoran vastaus tähän huutoon: Jäspi älyvaraaja.

Fiksu ihmelaite ja Ville Isotalo tutustuivat, kun vanha lämminvesivaraaja alkoi takkuilla. 15 vuotta uskollisesti palvelleen laitteen korjauttaminen olisi maksanut parisataa euroa. Isotalot päättivät kuitenkin korvata sen uudenaikaisella lämminvesivaraajalla, joka informoi käyttäjää reaaliaikaisesti ja hyödyntää kulloinkin edullisinta sähkönhintaa.

Etenkin internetin kautta hyödynnettävät edistykselliset ominaisuudet saivat Villen innostumaan.

– Lämminvesivaraajan toimintojen hallinta näppärästi käyttöliittymällä houkutti. Oivalsin, että se helpottaa elämää kiireiden keskellä ja tuo myös varmuutta siitä, että kodin tekniset seikat ovat kunnossa, isäntä kiteyttää.

Älykäs lämminvesivaraaja lämmittää aina edullisimmalla energianhinnalla. Käyttöliittymä näyttää muun muassa lämpimän veden määrän sekä tilastot, joista voi viikko-, kuukausi- ja vuositasolla tarkastella energian ja lämpimän veden kulutusta.

Kulutuksen tarkkailu auttaa säästämään

Kännykän tai tabletin avulla Ville Isotalo voi katsoa missä vain, mitä lämminvesivaraajalle kuuluu. Laitteen antamat tiedot on esitetty helppotajuisesti. Skaalautumisen ansiosta ne näkyvät kaikilla ruuduilla ilman suurennuslasia. Isotalo antaa järjestelmän käyttöliittymästä kiitettävän arvosanan.

Villen tavoin kuka tahansa älyvaraajan hankkiva asukas voi valita sopivimman kolmesta vaihtoehtoisesta palvelupaketista, joita ovat open, standard ja premium.

Suppein open-pakettikin on melko laaja: siihen sisältyvät etäkäytön mahdollistava käyttöliittymä, mukavuustilojen eli lämpimän veden tuoton hallinta sekä lomakalenteri poissaoloja varten. Standard-paketissa on edellisten lisäksi kulutusseuranta, vuotovahti, häiriöistä ilmoittava itsediagnostiikka sekä laajennettu takuu.

Kattavin premium-paketti edellyttää pörssisähkösopimusta. Pörssisähkön hinta vaihtelee alituisesti ylös ja alas, jolloin nerokas älyvaraaja hylkää kalliin ja hyväksyy vain edullisen sähkön hiukan lämmitysaikatauluaan siirtämällä. Laite toimii aina asukkaan hyödyksi mahdollisimman energiapihisti. Samalla laite leikkaa korkeimpia kulutuspiikkejä, mikä vähentää varavoimaloiden tarvetta ja edesauttaa aurinko- ja tuulivoimaloiden hyödyntämistä.

– Perheemme valinta on standard, koska teimme sähkösopimuksen, jossa sähkön hinta on vakio. Saatamme maksaa sähköstä hieman enemmän kuin olisi mahdollista, Isotalo sanoo.

Hän seuraa usein käyttöveden ja energian kulutusta.

– Se on hyödyttänyt meitä energiansäästössä eniten. Reaaliaikaista ja historiatietoa tarkastelemalla olemme oppineet vähentämään kulutustamme.

Älykäs lämminvesivaraaja ei lämmitä turhaan

Älykkäässä lämminvesivaraajassa on kolme vaihtoehtoista mukavuustilaa sen mukaan, paljonko perhe haluaa lämmintä vettä. Isotalojen taloudellista ajattelua on palvellut säästöasetus. Jos valintana olisi standard tai luksus, varaaja lämmittäisi runsaammin vettä nautiskeluun, mikä tietysti suurentaisi sähkölaskua.

Jos vettä ei käytetä, varaaja ei lämmitä turhaan. Valittavana on myös lämmitä heti -toiminto, jolla säiliön saa kuumaksi sähkön hinnasta riippumatta.

Lomakalenteri leikkaa energiankäyttöä, kun perhe on poissa. Matkalta kotiin palatessa asukas pääsee heti pesulle, kun varaaja lämmittää vettä tarkoin kalenterin mukaisesti.

– Veneretkillämme Airistolla ja Saaristomerellä emme ole tätä mahdollisuutta käyttäneet. Jos eteen tulee vaikka viikon matka Espanjaan, varmasti näppäilemme lähtö- ja paluuajankohdat.

Vuotovahti hälyttää mahdollisista vesivuodoista. Itsediagnostiikka puolestaan ilmoittaa, jos varaaja jäätyy, ylikuumenee tai yhteyksiin tulee ongelmia. Laajennettu takuu tuo laitteen turvaa viisi vuotta.

– Itsediagnostiikka toimii, sillä se on hälyttänyt, kun kotiverkko on joskus kaatunut. Muita hälytyksiä meillä ei ole ollut, Ville Isotalo kertoo.

Etäkäyttö sujuu näppärästi älypuhelimella. Kännykällä voi napauttaa helposti esimerkiksi lämmitä heti -painiketta tai säätää lomakalenteria.

Älyvaraaja maksaa itsensä muutamassa vuodessa

Isotalojen perheessä kuluu vuodessa hieman yli 100 kuutiota vettä. Siinä on mukana myös ympärivuotisesti käytettävän ulkoporealtaan vedet ja autojen pesut.

Sähkön kokonaiskulutus on 25 000 kWh. Tämä ei ole paljon, kun otetaan huomioon, että 2000-luvun alussa valmistuneessa yli 200 neliön talossa on kuiva sähkölämmitys, pari ilmalämpöpumppua, sähkökiuas, paljon kodinkoneita ja jatkuvasti 38 asteessa sähköllä pidettävä ulkoporeamme.

Älyvaraaja kerää tiedot kulutuksesta. Se lämmitti viime vuonna käyttövettä noin 25 kuutiota, minkä osuus sähkönkulutuksesta oli 1 800 kWh. Se tekee sähkön keskiarvohinnalla (13 snt/kWh) hieman yli 200 euroa.

Säästöä kertyy, koska uusi 270 litran älyvaraaja lämmittää vain tarpeeseen ja pitää Isotalojen säädöillä veden enintään 70-asteisena – alimmillaankin lämpö on käynyt hieman alle 60 asteessa. Vanha varaaja hehkutti veden 90-asteiseksi. Matalampi lämpötila tuottaa suuret säästöt ilman, että perhe sitä edes huomaa.

Isotalon perheessä säästöjä on syntynyt, vaikka vedenkulutus on muutenkin keskimääräistä pienempää.

Ville Isotalo ihmettelee itsekin, kuinka paljon älyvaraaja on tuottanut säästöjä, vaikka lämpimän veden kulutus on perheessä niin vähäistä.

– Realistinen säästö tapauksessamme on 100–200 euroa vuodessa. Siten laite tienaa itsensä jopa viidessä vuodessa.

Hyväntuulisen toiveikkaana hän summaa, että energialaskua olisi ehkä vieläkin mahdollista pienentää. Opastava älyvaraaja antaa siihen hyvät mahdollisuudet.

– Siinä on haastetta älyvaraajalle ja kullekin perheeseen kuuluvalle.

Isotalojen lämpimän veden kulutus, keskimäärin 17 litraa henkilöä kohti vuorokaudessa, alittaa tuntuvasti tavanomaisen kulutuksen. Keskivertoperhe kuluttaa pientalossa lämmintä vettä 40–60 litraa päivässä.

Älyvaraajan säästömahdollisuudet ovatkin sitä huomattavammat, mitä enemmän perheessä kuluu lämmintä vettä. Kylpemisestä nauttiva nelihenkinen perusperhe säästäisi älyvaraajalla helposti 200–400 euroa vuodessa elämänlaadun siitä lainkaan kärsimättä.

Kaukora Oy on Raisiossa toimiva lvi-alan laitevalmistaja. Yrityksen tunnetuimmat tuotemerkit ovat Jäspi ja Jämä. Yli 60 vuoden aikana Jäspi- ja Jämä-laitteita on valmistettu yli 2 miljoonaa kappaletta.

Lisätietoja:

Kommentoi »