"Alkusokista toivuttuamme innostus syrjäyttää kauhukuvat" – Miia Kauhanen perheineen rakentaa taloa, osa 2

"Alkusokista toivuttuamme innostus syrjäyttää kauhukuvat" – Miia Kauhanen perheineen rakentaa taloa, osa 2
Miia Kauhanen on Avotakan ja Meidän Mökin toimituspäällikkö ja kolmen lapsen äiti, joka vastoin omiakin odotuksiaan ajautui rakentamaan taloa nikkarointia karttavan diplomi-insinöörimiehensä kanssa Koillis-Helsingissä. Tämä on sarjan toinen osa.

Ensimmäiset viikot tontin varmistumisen jälkeen lipuvat haaveillessa. Alkusokista toivuttuamme innostus syrjäyttää kauhukuvat. Niin paljon kuin taloprojekti jännittääkin, tuntuu kuin olisin odottanut tätä koko elämäni. Olemme kyllä aika ulapalla. Itseltä ja muilta tipahtelee kysymyksiä, eikä meillä ole vielä ainuttakaan vastausta. Mitä pitää tehdä seuraavaksi? Talopaketti vai valmistalo, ja mitä eroa niillä olikaan? Arkkitehti vai ei? Kivi vai puu? Ja ennen kaikkea: miten me aiomme tästä selvitä?

Mitä emme tiedä, otamme selvää. Aiomme tehdä tämän vain kerran ja onnistua kertalaakista.

Osa ystävistä on avoimen järkyttyneitä, osa kannustavia. ”Iso urakka, mutta kyllä te siitä selviätte.” Hartiapankkirakentajia emme ole emmekä aio sellaisiksi tulla. Olkaamme siis rakennuttajia. Kun kaikkea ei voi osata, täytyy pelata vahvuuksilla. Meillä ne ovat suunnittelu ja organisointitaidot, jotka ovat treenautuneet töissämme. Mieheni on konkari projektipäällikkönä, ja puoliksi vitsailemme, sopisivatko ketterät, virtaviivaiset projektihallintametodit rakennushankkeeseen. Itse rakennuksella meistä voi tulla korkeintaan siivoojia, apulaisia ja maalareita. Mitä emme tiedä, otamme selvää. Aiomme tehdä tämän vain kerran ja onnistua kertalaakista.

Ympäriltä satelee viisautta. Kuten: Ottakaa talopaketti ja mahdollisimman valmis ratkaisu, niin pääsette helpoimmalla. Ja muistakaa kysyä, mitä siihen ei sisälly. Eräältä tutulta olivat jäädä portaat pois talosta, kun niistä ei ollut erikseen puhetta tilatessa. Palkatkaa kehuttu vastaava mestari ja maksakaa hänelle ylimääräisistä tunneista. Kun valvontaa on enemmän kuin laki määrää, virheiden määrä vähenee ja työmiehetkin tekevät parempaa jälkeä. Ottakaa vastaava mestari mukaan jo talovalmistajien kilpailutukseen.

Maallikon on todella vaikea vertailla tarjouksia. Tätäkään en tiennyt: arkkitehdin puoleen kääntyminen ei sulje pelistä talopaketteja. Ensin voi teettää arkkitehdilla suunnitelman ja pyytää toteutuksesta tarjouksia valmistajilta. Toki talotehtailla on omia reunaehtojaan valmistuksessa, mikä voi johtaa kompromisseihin. Enkä tätä: omakotitalojen julkisivu- ja pohjapiirrokset ovat julkista materiaalia, joten voimme tutkailla, mitä tulevat naapurimme ovat keksineet tehdä samankokoisilla tonteilla ja rakennusoikeuksilla. Ihan tuoreet tapaukset eivät näy Arska-nettipalvelussa, mutta Rakennusvalvonnan arkistosta saamme niistä tulosteita muutamalla kympillä.

Kaavakiemurat saavat lisävalotusta palaverilla kaupungin lupayksikön arkkitehdin kanssa. Haalimme upouuden palvelupiste Tellingin aulasta juuri meille tehtyjä esitteitä. Uusi raamattuni on viime kesän asuntomessuilta napattu Rakennustutkimus RTS:n Valintaopas omakotirakentajalle. Tästä se lähtee. Henkinen rakennuslaastimme tulee olemaan huumori ja kantava rakenteemme mielikuva elämästä uudessa talossamme. Jokohan pääsisimme uuteen kotiin jouluksi 2019?

Sarjan edellisen osan löydät täältä. Seuraavassa osassa kerrotaan CLT:stä materiaalina – osan pääset lukemaan täältä.

Havainnekuva: arkkitehti Tapani Takkunen. Lisää kuvia projektin vaiheista Instagramissa: @miia.living.

Julkaistu: 13.5.2019
Kommentoi »