Avotakka

7 vinkkiä kesäkeittiön suunnitteluun

7 vinkkiä kesäkeittiön suunnitteluun
Kesäkeittiön suunnittelussa on hyvä huomioida erilaiset käyttötarpeet, vaihteleva sää ja valaistus. Viihtyisän tilan suunnittelu onnistuu kuitenkin helpommin kuin uskoisit.
Julkaistu: 1.4.2016
1. Tyylikäs kesäkeittiö terassilla on sisätilan jatke. Valitse mahdollisimman suojaisa seinusta mieluiten räystään alta. Kun jatkat julkisivun väritystä ja laudoitusta, kokkailupiste istuu kokonaisuuteen. Samalla värikikalla upotat erillisen roskasäiliön.
2. Ulkotiloissa voi käyttää reilusti rouheita materiaaleja. Kaapit ja hyllyt syntyvät karheista laudoista, ja paksun työtason voi valaa betonista. Tai miten olisi käytännöllinen ruostumaton teräs? Olennaista on sään- ja pakkasenkestävyys. Irtonaiset osat voi tarvittaessa siirtää talveksi suojaan.
3. Mieti tarpeesi: Kuinka suuri tasotila riittää? Tarvitaanko kaasu- tai sähköliesi? Sijoita hiili- tai kaasugrilli turvallisen etäisyyden päähän julkisivusta. Jos mahdollista, kesäkeittiö kannattaa rakentaa vesipisteen äärelle. Pesuallas on tosin kätevä ilman juoksevaa vettäkin, sillä poistoveden voi johtaa esimerkiksi sammioon.
4. Järjestä kunnon valaistus pimeitä syysiltoja varten. Harkitse, tarvitsetko ulkovalaisimiin sähkövetoja vai riittävätkö ulkojatkojohdot? Muista myös lyhdyt ja valosarjat tunnelman tekijöinä.
5. Mieti käyttöä erilaisissa tilanteissa ja sääoloissa. Sade yllättää helposti, joten purjemainen katos tai suuri auringonvarjo on järkihankinta. Terassilämmitin pidentää käyttökautta. Varaa viereen penkkejä, niin kokkailija saa helpommin seuraa.
6. Avohyllyt sopivat myös kesäkeittiöön. Astioita ja pikkutavaraa voi säilyttää koreissa ja tyyliin sopivissa vanhoissa puulaatikoissa. Kiinnitä koukkuja pyyhkeiden ja välineiden ripustamiseen.
7. Viherrä viihtyisäksi. Tuo yrttiruukkuja hyödyksi ja somisteeksi. Säleikköä vasten kipuava köynnös muodostaa vehreän tilanjakajan ja näkösuojan.

Kesäkeittiön suunnittelun olennaiset opit

  • Jos mahdollista, suunnittele kesäkeittiö jo, kun rakennat tai remontoit mökkiä tai kotia. Samalla saat teetettyä sähkö- ja lvi-työt.
  • Luonteva sijainti on terassilla oleskelualueen tuntumassa. Silloin ulkokeittiössä on miellyttävintä olla ja se pysyy todennäköisemmin siistinä.
  • Moderni kivitalo vai rintamamiestalo? Varminta on valita materiaalit ja värit ympäröivien arkkitehtuurin, tyylin ja puutarhan mukaan. Silloin kokonaisuudesta tulee eheä.
  • Mieti, millaista varustelua tarvitset kesäkeittiössä. Järjestä välineet omille paikoilleen, niin et joudu hakemaan välillä mitään sisältä. Kannet tai liinat laatikoiden päällä suojaavat pölyltä ja pörriäisiltä. Kantokorit auttavat kattamisessa.

Lue lisää:

Kommentoi »