Viihtyisin ja toimivin kesäkeittiö on kokkiensa näköinen – näin suunnittelet täydellisen tilan rentoon ruoanlaittoon
Rakenna ja remontoi
Viihtyisin ja toimivin kesäkeittiö on kokkiensa näköinen – näin suunnittelet täydellisen tilan rentoon ruoanlaittoon
Kesäkeittiön suunnittelussa on hyvä huomioida erilaiset käyttötarpeet, vaihteleva sää ja valaistus. Viihtyisän ja toimivan tilan suunnittelu onnistuu ammattilaisen vinkeillä.

1. Budjetoi aika ja raha

Kuten rakentamisessa yleensä, kesäkeittiöönkin saa helposti upotettua yllättävän paljon aikaa ja rahaa. Määritä etukäteen, kuinka paljon olet kumpaankin valmis panostamaan. Näppärä suunnittelee ja rakentaa itse, toinen hankkii valmispaketin.

2. Mieti oikea paikka

Sijoita kesäkeittiö valoisalle paikalle, kätevästi päärakennuksen lähistölle. Mieti, mihin aikaan päivästä kyökin käyttöaste on korkeimmillaan ja haluatko nauttia siellä esimerkiksi ilta-auringosta? Entä maisema: mitä näkymää olisi mukava katsella ruokapöydässä istuskellessa?

3. Listaa tärkeimmät ominaisuudet

Kesäkeittiö kannattaa aina rakentaa omia tarpeita vastaavaksi. Ota huomioon käyttäjien määrä ja kaikki kaipaamasi toiminnot. Tarvitaanko kaasu- tai sähköliesi? Sijoita hiili- tai kaasugrilli turvallisen etäisyyden päähän julkisivusta. Jos mahdollista, kesäkeittiö kannattaa rakentaa vesipisteen äärelle. Pesuallas on tosin kätevä ilman juoksevaa vettäkin, sillä poistoveden voi johtaa esimerkiksi sammioon.

Mieti ruoanlaiton lisäksi tiskaamista, ruokien säilyttämistä, kierrättämistä ja oleilua. Halutaanko kesäkeittiössä istua suojassa tuulelta ja hyttysiltä?

4. Varaa tarpeeksi tilaa

Tyypillisin jälkiviisays koskee lasku- ja säilytystilan vähyyttä sekä sähköjen puuttumista. Oleskelualueet ovat äärimmäisen harvoin liian isoja, useimmiten ne ovat liian pieniä. Tila kannattaakin suunnitella sopivan kokoiseksi toimintojen ja kalusteiden mukaan, eikä toisinpäin.

Vinkki!

Avohyllyjä kannattaa hyödyntää myös kesäkeittiössä. Astioita ja pikkutavaraa voi säilyttää koreissa ja tyyliin sopivissa vanhoissa puulaatikoissa. Kiinnitä koukkuja pyyhkeiden ja välineiden ripustamiseen.

5. Ota materiaalit uusiokäyttöön

Ulkotiloissa voi käyttää reilusti rouheita materiaaleja. Kaapit ja hyllyt syntyvät karheista laudoista, ja paksun työtason voi valaa betonista. Tai miten olisi käytännöllinen ruostumaton teräs? Olennaista on sään- ja pakkasenkestävyys. Irtonaiset osat voi tarvittaessa siirtää talveksi suojaan.

Esimerkiksi mökin raksalta kasautuu usein ylijäämämateriaalia, joka sopii oivallisesti kesäkeittiön rakentamiseen. Kierrättämisessä vain mielikuvitus on rajana. Jos hakusessa on rouhea tyyli, heinäseipäistä tai vanhoista ikkunaruudukoista saa kivoja yksityiskohtia.

6. Huomioi valaistus ja vaihtelevat sääolot

Järjestä kunnon valaistus pimeitä syysiltoja varten. Harkitse, tarvitsetko ulkovalaisimiin sähkövetoja vai riittävätkö ulkojatkojohdot? Muista myös lyhdyt ja valosarjat tunnelman tekijöinä.

Mieti kesäkeittiön käyttöä erilaisissa tilanteissa ja sääoloissa. Sade yllättää helposti, joten purjemainen katos tai suuri auringonvarjo on järkihankinta. Terassilämmitin pidentää käyttökautta. Varaa viereen penkkejä, niin kokkailija saa helpommin seuraa.

7. Luvat kuntoon

Kesäkeittiön lupakäytänteet vaihtelevat kunnittain ja kaava-alueittain. Parhaiten asia selviää oman kunnan rakennusvalvonnasta. Esimerkiksi tontin rajalle saa harvoin rakentaa mitään. Jos kesäkeittiössä on katto, tarvitaan lähes aina asiointia rakennusvalvonnan kanssa.

Näin onnistut kesäkeittiön suunnittelussa

  • Jos mahdollista, suunnittele kesäkeittiö jo, kun rakennat tai remontoit mökkiä tai kotia. Samalla saat teetettyä sähkö- ja lvi-työt.
  • Luonteva sijainti on terassilla oleskelualueen tuntumassa. Silloin ulkokeittiössä on miellyttävintä olla ja se pysyy todennäköisemmin siistinä.
  • Moderni kivitalo vai rintamamiestalo? Varminta on valita materiaalit ja värit ympäröivien arkkitehtuurin, tyylin ja puutarhan mukaan. Silloin kokonaisuudesta tulee eheä.
  • Mieti, millaista varustelua tarvitset kesäkeittiössä. Järjestä välineet omille paikoilleen, niin et joudu hakemaan välillä mitään sisältä. Kannet tai liinat laatikoiden päällä suojaavat pölyltä ja pörriäisiltä. Kantokorit auttavat kattamisessa.

Asiantuntija: pihasuunnittelija Kati Jukarainen

1 kommentti