6 syytä, joiden vuoksi säilytämme tarpeetonta tavaraa (ja syyt, joiden takia se on turhaa)
Sisustus
6 syytä, joiden vuoksi säilytämme tarpeetonta tavaraa (ja syyt, joiden takia se on turhaa)
Meillä kaikilla on hupsuja syitä takertua tavaraan. Ammattijärjestäjä Laura Holmström on törmännyt niihin kaikkiin ja kyseenalaistaa yleisimmät selitykset.
Julkaistu 20.11.2018
Meillä kotona

1. Haaveilu (paremmasta minästä)

Väite: Kyllä minä vielä jatkan kutimien sekä ompelukoneen äärellä, kunhan aikaa liikenee. Sitten kysäisen, kuinka paljon serkun lapset ovat kasvaneet kymmenen vuoden aikana. Siihen asti säilytän sataa lankakerää ja kangaskasoja.

Laura: "Montako joulua ja kesää meinaat haaveilla keskeneräisten käsitöiden ja tarvikkeiden keskellä? Taitavat sukulaislapset olla jo siinä iässä, että harjoittelevat itse ompelemista käsityötunneilla. Ja osuvatkohan lankojen värit ja kankaiden kuosit ihan heidän makuunsa?"

Väite: Kesävaatteet 90-luvulta! Vielä kerran lähden sinne Kreikan saaristoon ja näytän näissä yhtä upealta kuin viimeksi.

Laura: "Kuinka monta vuotta olet jo kuvitellut pukevasi vaatteet yllesi? Entä montako vuotta ajattelit vielä haaveilla matkasta? Tavoitteita on hyvä olla, mutta tavoitevaatteet voi unohtaa. Matkan varattuasi tuskin kipuat hakemaan juuri näitä nostalgiavaatteita vaan pakkaat mukaan jotakin sopivampaa ja käytönnöllisempää."

2. Muistojen vaaliminen

Väite: En koskaan käytä näitä kahvikuppeja, mutten voi luopua niistä, koska sain ne rakkaalta mummoltani.

Laura: "Kaikki se rakkaus, ajatukset ja opit, joita sait mummoltasi ovat tärkeämpiä kuin yksikään eloton kuppi tai muu tuote. Mummoa voi muistella ilman kahvikuppejakin, ellet koe niistä iloa."

3. Tappiokammo

Väite: Keräsin tätä astiasarjaa lukioikäisestä lähtien. Makuni on nyt muuttunut, mutta en voi luopua astioista, koska ne ovat maksaneet minulle pitkän pennin jo opiskeluaikana.

Laura: "Raha, jonka olet käyttänyt astioihin on mennyt ajat sitten, ja astioiden hinta on pudonnut puoleen jo ostohetkellä. Todennäköisesti voit saada niistä kirpputorilla pienen summan. Kaapissa astiat vievät turhaan tilaa ja muistuttavat sinua menetetyistä roposista harva se päivä."

Väite: Ruokapöytämme on aivan liian suuri ruokailutilaamme. Tiedän, että pöytä on kuitenkin arvokas enkä halua luopua siitä pikkurahalla.

Laura: "Jos liian suuri pöytä haittaa arkea jatkuvasti, luovu siitä jo, vaikka sitten vähän halvemmalla. Miksi tuhlaat aikaasi asian miettimiseen ja rahojen laskemiseen? Saisit nopeammin tilalle pöydän, joka sopisi tilaan ja jota olisi ilo katsella."

4. Takertuminen menneisiin elämänvaiheisiin

Väite: Lapseni äitiyspakkausvaatteet vievät koko kaapin yläosan, mutten raaski hävittää niitä. Tunnen, että hävitän muistot lapseni vauva-ajasta, jos en säilytä niitä.

Laura: "Valitse 2–3 rakkainta vaatetta ja säästä vain ne. Vapautat samalla tilaa omille vaatteillesi, jotka ehkä lojuvat lattialla tai tuolilla. Tunnet sisäistä rauhaa välittömästi, kun menneisyys ei hallitse tätä hetkeä."

Väite: Suutelin tämä paita päällä Eiffeltornissa ex-mieheni kanssa. En raaski heittää paitaa pois, kun se ilta oli niin ihana.

Laura: Muistat tunnelman kyllä ilman paitaakin, usko pois.

5. Ylimitoitettu varautuminen

Väite: Kuusi astiastoa takaa sen, ettei vierailta pääse lautaset loppumaan.

Laura: "Koska olet viimeksi järjestänyt juhlat, joissa astiastot ovat tulleet käyttöön? Oletko itse asiassa lainkaan kiinnostunut juhlien järjestämisestä? Sen sijaan, että juhla-astiastoja säilyttäisi tyhjänpanttina, niitä voi yksittäisiä juhlia varten lainata tai vuokrata."

6. Päätöksenteon lykkääminen

Väite: Äh, eipä ole tullut leipäkoneella tehtyä leipää pitkään aikaan. Pitäisi miettiä, mitä härvelille tekee. Jos kuitenkin säästän sen vielä tovin...

Laura: "Mikäli leipäkone (tai vaikka jäätelökone) on ollut vain pari kertaa käytössä, ei sen käyttö todennäköisesti tule lisääntymään jatkossakaan. Ja jos ikävä yllättää, voit helposti löytää tilalle uuden kierrätyskeskuksesta tai kirpputorilta. Onneksi leipää voi valmistaa uunissa (ja ostaa jätskit kaupan pakastealtaasta).

Väite: Lapsenlapset saattavat joskus kiinnostua tästä vanhasta pannusta tai vihannessilppurista. Vien ne ullakolle odottelemaan.

Laura: Turha odottaa. Keittiöt ja liedet muuttuvat. Lahjoita pannut ja laitteet sellaisille, jotka niitä tällä hetkellä tarvitsevat.

5 kommenttia