Avotakka

5 sisustusvinkkiä lemmikkikotiin

5 sisustusvinkkiä lemmikkikotiin

Lemmikkikodin sisustuksessa kannattaa kiinnittää erityishuomiota materiaalivalintoihin. Eläväsävyinen lattia ja napakat, likaa hylkivät matot helpottavat koiran tai kissan omistajan elämää. 
Teksti Virpi Kanto
Kuvat valmistajat
Mainos

1. Kestävä lattia

Lattiat ovat lemmikkikodissa kovilla. Koiran tai kissan kynnet naarmuttavat herkästi parkettia. Laminaatti on kestävämpää mutta liukasta, ja monet laminaatit kopisevat tassujen alla. Lankkulattia on parkettia toimivampi vaihtoehto, sillä sen voi hioa lukuisia kertoja. Laattalattia ja vinyylipintaiset lattiapäällysteet kestävät kulutusta, kuraa ja kosteutta. Kimmoisa vinyylikorkkilattia myös vaimentaa tassuttelun ääntä.

2. Sallivat sävyt

Jos lattian sävy on lähellä koiran tai kissan väritystä, irtokarvat eivät erotu helposti. Useimmissa eläinkodeissa toimivat parhaiten harmaan ja ruskean sävyt. Eläväsävyinen lattia on tasasävyistä parempi kuran ja lian piilottaja. Vältä täysin mustia ja lasisia pintoja, joissa pöly ja karvat näkyvät helposti.

3. Suojaava matto

Jos lattiaan ei ole mahdollisuutta vaikuttaa, suojaa se matolla. Suosi sileitä, tasaisia ja vesipestäviä mattoja, jotka on vaivaton imuroida. Villa on hyvä valinta, sillä kestävä ja likaa hylkivä materiaali on helppo pitää puhtaana. Vältä keinokuituisia mattoja, joista voi olla vaikea saada irti etenkin lyhyitä karvoja. Hanki suuria ja napakoita mattoja, sillä vauhdikkaat tassuttelijat saavat pienet matot hetkessä rullalle. Jos matossa ei ole kumipohjaa, käytä alla liukuestettä.

4. Pyyhittävät seinäpinnat

Seinät etenkin eteisessä ja läpikulkutiloissa on hyvä maalata likaa hylkivällä, pesuaineita ja jopa hankausta kestävällä akrylaattimaalilla. Vinyylipintainen tapetti kestää pyyhkimistä ja pysyy siistinä pitkään. Kohokuvioiset ja tekstiilitapetit voivat innostaa kissoja raapimaan.

5.  Jämäkät tekstiilit

Suosi verhoilukankaissa ja sisustustekstiileissä sileäpintaisia, tiukkasidoksisia kankaita, jotka voi pestä pesukoneessa. Nahka on hyvä materiaali, mutta vaatii hieman hoitoa. Suoja-aine tekee tekstiileistä paremmin likaa hylkiviä.

Muista myös:


  • Pidä kodin tavaramäärä maltillisena ja huolehdi, että tassuttelijat pääsevät sujuvasti siirtymään paikasta toiseen. Etenkin suurikokoinen koira tai hyllyille hyppivä kissa huiskaisee helposti tieltään niin maljakot kuin valaisimet.

  • Pyyhi tassut heti lenkin jälkeen ja hanki eteiseen kuramatto, joka kerää suurimmat hiekanjyvät jo ovella. Puhdista kodin pintoja mahdollisimman usein, jotta lika ei ehdi pinttyä. Tehokas imuri on lemmikin omistajan paras ystävä. Käytä mietoja pesuaineita, joista ei ole eläimille vaaraa.

  • Irtopäälliset, viltit ja torkkupeitot auttavat pidentämään eläinperheen huonekalujen käyttöikää.

Kuva: Hakola

Lue lisää:

Näin siivoat kodin helposti - testaa nämä siivousvinkit

10 vinkkiä: keittiötarvikkeiden säilytys

5 tapaa sisustaa ympäristöystävällisesti

Julkaistu: 20.2.2017