5 sisustusvinkkiä lemmikkikotiin
Sisustus
5 sisustusvinkkiä lemmikkikotiin
Lemmikkikodin sisustuksessa kannattaa kiinnittää erityishuomiota materiaalivalintoihin. Eläväsävyinen lattia ja napakat, likaa hylkivät matot helpottavat koiran tai kissan omistajan elämää.
20.2.2017
 |
Avotakka

1. Lemmikkikodin sisustuksen keskiössä on kestävä ja helppohoitoinen lattia

Lattiat ovat lemmikkikodissa kovilla. Koiran tai kissan kynnet naarmuttavat herkästi parkettia. Laminaatti on kestävämpää mutta liukasta, ja monet laminaatit kopisevat tassujen alla. Lankkulattia on parkettia toimivampi vaihtoehto, sillä sen voi hioa lukuisia kertoja. Laattalattia ja vinyylipintaiset lattiapäällysteet kestävät kulutusta, kuraa ja kosteutta. Kimmoisa vinyylikorkkilattia myös vaimentaa tassuttelun ääntä.

Vinkki!

Pyyhi tassut heti lenkin jälkeen ja hanki eteiseen kuramatto, joka kerää suurimmat hiekanjyvät jo ovella. Puhdista kodin pintoja mahdollisimman usein, jotta lika ei ehdi pinttyä. Tehokas imuri on lemmikin omistajan paras ystävä. Käytä mietoja pesuaineita, joista ei ole eläimille vaaraa.

2. Suosi sallivia sävyjä eri pinnoilla ja tekstiileissä

Jos lattian sävy on lähellä koiran tai kissan väritystä, irtokarvat eivät erotu helposti. Useimmissa eläinkodeissa toimivat parhaiten harmaan ja ruskean sävyt. Eläväsävyinen lattia on tasasävyistä parempi kuran ja lian piilottaja. Vältä täysin mustia ja lasisia pintoja, joissa pöly ja karvat näkyvät helposti.

3. Panosta matoissa käytännöllisyyteen

Jos lattiaan ei ole mahdollisuutta vaikuttaa, suojaa se matolla. Sen lisäksi että matto säästää lattiaa, se toimii myös liukuesteenä vikkelien tassujen alla.

Suosi sileitä, tasaisia ja vesipestäviä mattoja, jotka on vaivaton imuroida. Villa on hyvä valinta, sillä kestävä ja likaa hylkivä materiaali on helppo pitää puhtaana. Vältä keinokuituisia mattoja, joista voi olla vaikea saada irti etenkin lyhyitä karvoja.

Hanki suurikokoisia ja napakoita mattoja, sillä vauhdikkaat tassuttelijat saavat pienet matot hetkessä rullalle. Jos matossa ei ole kumipohjaa, käytä alla liukuestettä.

4. Pyyhittävät seinät säästävät pintarempalta

Seinät etenkin eteisessä ja läpikulkutiloissa on hyvä maalata likaa hylkivällä, pesuaineita ja jopa hankausta kestävällä akrylaattimaalilla. Vinyylipintainen tapetti kestää pyyhkimistä ja pysyy siistinä pitkään. Kohokuvioiset ja tekstiilitapetit voivat innostaa kissoja raapimaan.

5. Valitse jämäkät ja helppohoitoiset tekstiilit

Suosi verhoilukankaissa ja sisustustekstiileissä sileäpintaisia, tiukkasidoksisia kankaita ja irtopäällisiä, jotka voi pestä pesukoneessa. Suoja-aineiden käyttöä suositellaan, sillä se tekee tekstiileistä paremmin likaa hylkiviä. Valitse lemmikkikotiin mielellään hajusteeton vaihtoehto.

Esimerkiksi sohvissa nahka on kestävä ja hyvä materiaali, sillä se on helppo pitää puhtaana. Nahkaiset huonekalut tosin vaativat hieman enemmän hoitoa kuin tekstiiliverhoillut.

Huonekalut voi pyrkiä pitämään siistimpinä suojaamalla ne vilteillä tai torkkupeitoilla. Näin esimerkiksi sohvan käyttöikä pitenee, kun verhoilu ei joudu kynsien alla yhtä kovalle rasitukselle.

Vinkki!

Jos haluat, että sohva säilyy kunnossa pitempään, salli sohvalla makoilu vain ihmisille ja hanki lemmikille oma petipaikka. Näin myös sänkysi säästyy karvoilta ja ulkoa kulkeutuvalta hiekalta.

Muista lemmikkikodissa myös nämä:

  • Pidä kodin tavaramäärä maltillisena ja huolehdi, että lemmikit pääsevät sujuvasti siirtymään paikasta toiseen. Etenkin suurikokoinen koira tai hyllyille hyppivä kissa huiskaisee helposti tieltään niin maljakot kuin valaisimet.
  • Ennaltaehkäise sotkun syntyminen. Laita ruokakippojen alle tarjotin, jolloin ruoka tai vesi ei lainehdi ympäriinsä. Kissanvessan eteen asetettu matto estää hiekan leviämisen kodin muihin tiloihin.
  • Panosta imukykyisiin pyyhkeisiin, sillä lemmikkiperheessä ei voi olla liikaa pyyhkeitä. Pyyhkeitä kannattaa varata reilusti erityisesti pesuhetkiin ja kurakelejä varten.

Jutun kuva: Hakola

Kommentoi »