24 vinkkiä helppoon joulusiivoukseen
Sisustus
24 vinkkiä helppoon joulusiivoukseen
Aloita joulusiivous ajoissa ja unohda turhat uroteot, niin ehdit nauttia juhlakauden tunnelmasta.
Julkaistu 1.12.2017
Unelmien Talo&Koti
 1. Jos kotisi on suuri, kannattaa siivota huone kerrallaan. Näin työn tuloksista on mahdollisimman paljon jäljellä aaton koittaessa. Aloita vähiten käytetystä tilasta ja säästä olohuone viimeiseksi. Jälki viimeistellään aatonaattona.
 2. Älä yritä tehdä kaikkea itse vaan jaa työtä muillekin. Adventti on sopiva hetki sopia, kuka perheessä vastaa mistäkin siivouksen osa-alueesta. Lapset voivat ainakin raivata tavaransa paikoilleen ja suihkussa viihtyvät teinit siivota kylpyhuoneen.
 3. Liesituuletin joutuu koville joulun kokkaussumassa. Siksi se kannattaa puhdistaa ennen sesongin alkua. Irrota siis rasvasuodatin ja pese se käsin tai tiskikoneessa.
 4. Vaihda ulko-oven eteen jouluaiheinen kynnysmatto. Hyvä ovimatto on ryhdikäs ja pitkäharjaksinen ja pysäyttää lian matkan sisään.
 5. Älä tee turhaa työtä. Ikkunoita on turha pestä vuoden pimeimpään aikaan. Seinien ja katon pesukin saa jäädä nyt Suomi-filmeihin. Inventoi sen sijaan siivouskomerosi hyvissä ajoin ja hanki ajanmukaiset välineet.
 6. Puhtauden tunne tulee raikkaudesta, joten panosta tuuletukseen. Oikea tapa tuulettaa on ravakka ristiveto. Avaa kaikki räppänät yhtä aikaa ammolleen ja anna ilman vaihtua 5–10 minuuttia.
 7. Vaihda imuriin uusi pussi ja pese suodattimet. Nyt syksyn pölyt eivät varmasti pääse joulukotiin.
 8. Peilit ja vitriinien lasiovet heijastelevat kynttilöiden valoa kauniisti – jos ne ovat puhtaat. Nihkeä mikrokuituliina tekee ihmeitä.
 9. Pyyhi sormenjäljet rosteripinnoista mikrokuituliinalla. Et tarvitse edes pesuainetta.
 10. Imuroi oikein. Jos sohit nopeasti isoja aloja, nostat tahtomattasi pölyä ilmaan. Päätä imurointi ristivetotuuletukseen, niin ilmaan noussut pöly pääsee lentämään ulos. Vasta sitten kannattaa pyyhkiä pölyt.
 11. Joulu on pehmeän hämäryyden aikaa. Vaihda yleisvalaisimiin astetta pienemmät polttimot. Samalla koti muuttuu paljon puhtaamman näköiseksi.
 12. Osta kaunis kukkakimppu siivousurakan puolivälin merkiksi.
 13. Mikrokuitumoppi on paras lattian puhdistaja. Saat siivottua samalla pyyhkäisyllä pölyt ja tahrat. Etene taaksepäin 8-muotoista liikettä mopaten. Parketti- ja laminaattilattiat pyyhitään nihkeällä mopilla ja kivi-, muovi- ja laattalattiat kostealla. Kun työ on tehty, heitä moppipää pesukoneeseen, jotta seuraavalla kerralla et levittäisi likoja takaisin lattiaan. Huuhteluainetta ei tarvita.
 14. Siivoa jääkaappi hyvissä ajoissa ennen kinkun ostoa. Poista sieltä kaikki turha ja sohi vedenpoistoaukko auki sen omalla puhdistustikulla tai vanupuikolla.
 15. Puhdista liesi sienellä. Kostuta pinttyneet kohdat miedolla pesuainevedellä ja anna liota. Puolen tunnin päästä lika lähtee kertapyyhkäisyllä. Keraamisille liesille on omat puhdistussienensä.
 16. Vaihda kulahtanut keittiöliina uuteen tai heitä vanha, pesua kestävä koneeseen.
 17. Tuuleta matot. Jos maassa on paksusti lunta, heitä ne hangelle nukkapuoli alaspäin ja taputtele mattopiiskalla. Isot ja vankat matot puhdistuvat parhaiten, kun komennat lapsilauman hyppimään niiden päälle.
 18. Järjestys saa kaiken näyttämään siistimmältä. Tee siis lehtikasoista täsmällisiä pinoja, järjestä eteisen kenkäkasa pittoreskiksi riviksi ja kanna varastoon harrastusvälineet, joita joulun aikaan ei tarvita. Jos joillekin tavaroille ei ole kunnollista säilytyspaikkaa tai niitä ei koskaan saada laitettua sinne, osta tyylikkäitä koreja ja kerää tavarat niihin. Lattialla lojuvat tavarat näyttävät paremmilta lattialla olevassa korissa.
 19. Pese saunan lauteet juuriharjalla ja mäntysuovalla. Suihkuta ne ensin kuumalla vedellä ja anna vettyä kymmenen minuuttia, niin puun syyt avautuvat ja työsi helpottuu.
 20. Raivaa eteisen naulakko jouluvieraita varten. Kesätakit joutavat viimeistään nyt varastoon. Harrastevarusteet taas viettävät lomaa komeroissa.
 21. Poista lemmikkien karvat huonekalujen kangaspinnoilta teippirullalla. Käytetyimmät löhölinnat kannattaa vielä imuroida ja viedä irtopehmusteet tuultumaan.
 22. Kanna peitteet, tyynyt ja sijauspatjat koko päiväksi ulos tuultumaan raikkaaseen pakkasilmaan. Vaihda illalla vuoteisiin uudet, puhtaalta tuoksuvat lakanat.
 23. Pölyhuiska käteen! Huiskuttaminen on hauskaa, tavaroita ei tarvitse siirrellä eikä pesuaineita tarvita. Työn kepeydestä huolimatta jälki on näkyvää, kun tasot ja koriste-esineet vapautuvat pölypeitteestä. Muista käydä läpi myös tv ja muu elektroniikka.
 24. Siisteys ja puhtaus säilyvät pienillä teoilla. Pyyhkäise roiskeet hellalta heti. Ryhmittele lahjojen röykkiöt hallituiksi asetelmiksi. Hoida joulukukkia, jotta ne säilyvät kauniina.

Kommentoi »