Avotakka

Kultakuumetta kylppärissä! 1980-lukulainen pesutila muuttui täysremontissa ylellisen tummaksi ja metallinhohtoiseksi keitaaksi

Kultakuumetta kylppärissä! 1980-lukulainen pesutila muuttui täysremontissa ylellisen tummaksi ja metallinhohtoiseksi keitaaksi
Kun kylpyhuone ja sauna päätettiin siirtää 1980-luvulta nykyaikaan, vaikeuksia tuotti ainoastaan värimaailman valinta. Tummien värien ja hohtavan messingin lämpö veivät voiton.
Julkaistu: 3.2.2020

Kun Seyvan ja Golzar alkoivat suunnitella kotinsa kylpyhuoneen remonttia, oli päällimmäisenä toiveena luonnonvalon saaminen kylpijöiden iloksi. Koko pesutilan ainoa ikkuna oli saunassa, eikä luonnonvaloa juurikaan päässyt kylpyhuoneen puolelle. Alkuperäinen kasarihenkinen värityskään ei enää miellyttänyt. Pariskunta halusi kylpytilasta ennen kaikkea käytännöllisen ja sen ilmeestä selkeän ja levollisen.

Kolmisenkymmentä vuotta sitten rakennetun asunnon kylpytilat olivat alkuperäisessä kunnossa.
Tilat tuntuivat tyyliltään ja teknisiltä ratkaisuiltaan vanhahtavilta.
Alkuperäiskuntoisesta tilasta on helppo lähteä rakentamaan omannäköistä.

Ratkaisu: Ikkunalla koko tilaan valoa

Noin seitsemän neliön kokoisen tilan pohjaratkaisu oli toimiva, mutta kaikki muu sai mennä uusiksi. Selvin muutos oli ikkunan avaaminen saunan ja kylpyhuoneen väliin. Ratkaisu saa tilat nivoutumaan toisiinsa kauniisti, ja valo pääsee kulkemaan vapaasti.

Pariskunnan toiveissa oli jopa koko väliseinän korvaaminen lasiseinällä, mutta ilmanvaihdon putkivedot estivät haaveen toteutumisen.

Käsienpesuallas ja wc-istuin säilyvät vanhoilla paikoillaan, mutta suihku ja saunanlauteet siirtyivät ikkunan alta toiselle seinälle.

Värimaailmasta syntyi kädenvääntöä: vaalea väritys tuo kylpytilaan raikkautta, tumma puolestaan lämpöä. Lopulta tunnelma vei voiton, sillä pariskunta ihastui messinkisiin hanoihin, joille tumma, kullanhohtoinen laatta oli täydellinen kumppani.

Kullanhohtoiset laatat säväyttävät suihkutilassa ja tuovat ylellistä tunnelmaa. Laattojen sävy muuttuu valon mukaan. Suorakaiteen malliset laatat (30×60 cm) on hankittu Bauhausista. Säilytystilaa tarjoava allaskaappi on Bauhausista. Allashana on Tapwellin Birillo.
Selkeälinjaiset lauteet tehtiin paikalla lämpökäsitellystä haavasta. Kokonaisuus on seesteinen, kun sama leveys ja värimaailma jatkuu seinäpaneeleissa ja katossa. Saunatyyny on Jokipiin pellavan. Lauteisiin upotettiin laudekauluksellinen Narvin Kota Saana -kiuas, jota käytetään erillisellä ohjausyksiköllä.
Tummat sävyt luovat lämpöä ja tunnelmaa. Tila ei ole kuitenkaan pimeä, sillä väliseinään avattu ikkuna ja kokolasinen ovi lisäävät tilan tuntua ja avaruutta. Sauna on kuin taulu suorakaiteen mallisen kylpyhuoneen perällä. Pyyhe on Lapuan kankurien. Tapwellin messinkinen Evo-kattosuihku on kylpyhuoneen näyttävin elementti. Se hankittiin Blausta. Ikkunataso toimii suihkutarvikkeiden säilytyspaikkana. Ikkunalasi, lasiovi ja suihkuseinä teetettiin mittojen mukaan Virossa. Remontin toteutti Evilor.

Toteutus: Ammattilaisten avulla sujuva remontti

Seyvan ja Golzar suunnittelivat remontin itse. Suurinta päänvaivaa aiheutti sopivien laattojen valinta: metallinhohtoiset laatat näyttivätkin kylpyhuoneeseen tuotuina aivan toisenlaisilta kuin myymälässä.

Itse remontti oli asukkaille yksinkertainen ja helppo, sillä ammattilaiset hoitivat kaikki kylpyhuoneen rakennustyöt. Aikaisemmista projekteista tuttu ja hyväksi koettu remonttiporukka säästi monelta ylimääräiseltä harmilta.

Ainoa rakenteisiin tehty muutos oli lopulta suihkutilan ja saunan väliseinän purkaminen ikkunaa varten. Suihkun vesipiste vaihtoi paikkaa, ja kaikki vesieristykset uusittiin. Työt sujuivat jouhevasti ja kestivät kaikkinensa noin kuukauden.

Kommentoi »