Unelmien Talo&Koti

Ihania joulupuuhia koko kuukausi! Marin perhe valmistautuu vuoden rakkaimpaan juhlaan puutalokodissaan Turun Portsassa

Ihania joulupuuhia koko kuukausi! Marin perhe valmistautuu vuoden rakkaimpaan juhlaan puutalokodissaan Turun Portsassa
Mari oli menettänyt sydämensä Turun puukaupunginosalle jo nuorena, joten ei ihme, että hän päätyi asumaan sinne perheellisenä. Yli satavuotias talo on kuin luotu joulun näyttämöksi.
Julkaistu 6.12.2019

Marista on ihana valmistella vuoden suurinta juhlaa vanhassa talossa Turussa. Vuonna 1905 rakennetussa puutalossa on useita asuntoja. Marin kanssa asuvat puoliso Janne Sinn, lapset Sylvia, 5, ja Eero, 3, sekä Sanelma-kissa.

Joululaulut soivat taustalla lokakuusta lähtien. Lapset tosin tanssahtelivat Ti-Ti Nallen jouluveisujen tahtiin jo kesälomalla!

Marin äiti solmi puolukanvarvuista kranssin keittiönoveen.
Kirjastohuoneen ja ruokailutilan välinen seinä jätettiin hirrelle. Se jynssättiin puhtaaksi juuriharjalla. Sohva on Marin lapsuudenkodista, lipaston hän osti jo teininä. Talon 150 neliötä pitävät sisällään viisi huonetta, keittiön ja kellarikerroksen.
Mari pitää yksinkertaisista ja kierrätettävistä joulukoristeista. Neilikoilla koristellut appelsiinit ovat kuuluneet joulunaikaan jo lapsuudesta.
Kattokruunu oli Marin ja Jannen ensimmäinen hankinta tähän kotiin. Se sai kuitenkin odotella pari vuotta paketissa remonttitöiden valmistumista.
Mari haluaisi lisätä joulunalusaikaan lisää päiviä, sillä hän nauttii kaikesta mukavasta joulupuuhasta.

"Alan laitella kotia pikkuhiljaa juhlakuntoon. Kohtapuolin nostan kyntteliköt ikkunoille ja viritän valot pihapiiriin. Valmistelut huipentuvat siihen, että käymme hakemassa kunnon maalaiskuusen vapaa-ajan torpaltamme. Poimin samalla havuja ja varpuja kotiin. Niistä tulee ihana tuoksu.

Viime vuosina olen tarjonnut joulupöydässä omaa, torpalla kasvattamaani satoa. Porkkana- ja punajuurilaatikot teen omista juureksista.

Kun aloimme etsiä Turusta isompaa asuntoa mieheni Jannen kanssa, puutaloistaan tunnettu Portsa oli meille itsestään selvä valinta. Olin menettänyt sydämeni kaupunginosalle asuessani siellä aikaisemmin.

Vanhat puutaloasunnot ovat kuitenkin usein pieniä, joten alueelta ei ole helppo löytää isompaa perhekotia. Oma asuntomme on aiemmin yhdistetty kahdesta pienemmästä.

Mari pakkaa joululahjat mielellään kierrätysmateriaaleihin. Hän kerää nätteja papereita ja nauhoja talteen pitkin vuotta.
Peilipiironki ostettiin netin osto- ja myyntisivulta. Matto on peräisin Marin lapsuudenkodista.
Komea kirjoituspöytä on ollut aikoinaan käytössä Rajavartijalaitoksen virkamiehellä. Perinnemuurari muurasi pönttöuunin vanhan kuoren sisään.
Marilla on tapana viettää äitinsä ja siskonsa kanssa karkkitalkoita ennen joulua. Myös pipareita paistetaan porukalla. Kotiin hankitaan aina yksi näyttävä kukka-asetelma.
Sanelma-kissa seuraa kodin jouluvalmisteluja silmät suurena.
Mari ei seuraa trendejä, hänen makunsa on pysynyt samana jo vuosia.
Ryhdyimme reippaasti remonttiin ilman kokemusta. Työ opettaa, ja lopputulos on sitä mitä haluaa.

Remontoimme yläkertaan makuuhuoneet ja teimme kellarikerrokseen kodinhoitotilat. Myös keskikerroksessa melkein kaikki muuttui, koska edellinen remontti oli 1970–80-luvuilta.

Saimme asunnosta entistä toimivamman, kun puhkaisimme uuden oviaukon kirjaston ja ruokailuhuoneen välille ja suljimme tarpeettomia ovia eteiseen. Sisäpiha oli ainoa asia, josta jouduimme talokaupoilla tinkimään, sillä sitä ei ole tässä talossa.

Makuuhuoneen parisänkynä toimii vanha sivustavedettävä puusohva, johon Janne rakensi pohjasäleikön. Päiväpeitto on Virosta.
Lasten kalustesetti on ostettu Turun vankilan entisestä myymälästä, Mari vain maalasi sen vaaleanpunaiseksi.
Sylvian sänky löytyi netin osto- ja myyntipalstan kautta. Tyttö tykkää kirjoista. Yksi suosikeista on Risto Räppääjä.
Yläkerran vessan komuutti oli aikaisemmin koiraperheessä. Siitä ovat muistona hampaanjäljet kulmissa.
Jannen isä nikkaroi nukkekodin Sylvialle. Lipasto löytyi kaatopaikalta. Mari kuori sen sinapinruskeasta maalista.

En juuri seuraa trendejä, vaan makuni on pysynyt samanlaisena jo vuosia. Monet huonekalumme on hankittu Tori.fistä. Olemme kuskanneet kalusteita peräkärryllä kauempaakin.

Karkkitalkoot ovat mainio joulutunnelman nostattaja. Meillä on äidin ja siskon kanssa tapana keittää yhdessä kinuskia lahjoiksi ja omalle väelle. Paketoimme herkut aina nätisti.

Alakerran vessan sisustus rakennettiin sattumalta löytyneen sinisen komuutin ympärille.

Tunnelma syntyy myös luonnonmateriaaleista ja vanhoista, tunnearvoltaan tärkeistä joulukoristeista. En juuri hanki uusia koristeita.

Jos saisin muuttaa joulussa yhden asian, lisäisin joulunalusaikaan lisää päiviä. Joulun alla on niin paljon kaikkea kivaa tekemistä, että aika loppuu aina kesken.”

Marin kierrätysvinkit

  • Metsästä tarinoita. Kierrätyskalusteet on kiva käydä itse hakemassa niiden aikaisemmilta omistajilta. Hakureissut ovat hauskoja, koska edelliset omistajat osaavat yleensä kertoa tarinoita tavaroista.
  • Etsi ja löydä. Meillä on puolison kanssa yhteinen harrastus. Janne on yhtä sinnikäs kuin minä etsimään kaluste-ehdokkaita nettikirpparilta. Yhdessä vertailemme vaihtoehtoja ja valitsemme mieluisimmat.
  • Korjaa ja uudista. Moni kaluste on saanut uuden elämän maalilla ja uusilla vetimillä. Keittiökaappien ovet olivat aikaisemmin ruskeaa puuta. Nyt ne ovat valkoiset, eikä keittiötä tunne entiseksi.
  • Keksi uutta käyttöä. Meillä on joulukuusenjalkana vanha maitotonkka. Janne kiinnitti kuusen tukevasti paikoilleen kahden yhteen ruuvatun laudan avulla.

Lue lisää Marin blogista: Mrssinn.blogspot.fi.

Kommentoi »