1. Suojaa hormi
Kiinteällä piipunhatulla estät kosteutta pääsemästä hormiin. Voit hätätilassa tehdä sellaisen itsekin vaikka vesivanerista. Älä kuitenkaan tuki piipun ilmanvaihtoa täysin, vaan nosta levy piipun yläreunasta muutaman tiilen avulla. Laita myös levyn päälle painoa, jotta puhurit eivät vie suojaa mennessään.
2. Varmista ilmanvaihto
Jätä piipun ilmanvaihtohormi, tuhkaluukku ja mahdolliset ilmanvaihtoräppänät auki, jotta kosteus haihtuu mökistä.
3. Tarkista katto
Yläpohjan ryömintätilasta saatat huomata mahdolliset vuotojäljet. Samalla kun harjaat katolta havut ja roskat, tarkista, että katto ja tiivistykset ovat kunnossa. Näin sulava jää ja lumi eivät tee keväällä tuhojaan.
4. Pidä peruslämpö
Pienellä lämmityksellä torjut kosteutta varsinkin silloin, kun lämpö sahaa nollan tuntumassa. Kuivanapitolämmityksellä pidät sisälämmön hieman korkeampana kuin ulkolämmön. Voit myös jättää pienen patterin tai kaksi päälle. Korkea 5–10 asteen peruslämpö on turvallisin, mutta myös kallein vaihtoehto. Hirsirakenteet sietävät kylmyyttä parhaiten, kun taas mineraalivillat höyrynsulkuineen ovat herkimpiä, jos lämpö sahaa edestakaisin.
5. Säädä ilmanvaihtokone
Uusien kakkoskotien ilmanvaihtokoneet on lähes aina varustettu lämmön talteenotolla. Muista virittää laite uudelleen kesäkauden loputtua. Laitteessa olevat, taitettavat metallilevyt asennetaan kennostoa vasten kesän ajaksi ja syksyllä ne taitetaan pois kennoston päältä. Näin järjestelmä pääsee lämmittämään tuloilmaa ja pienentämään merkittävästi energiankulutusta. Puhdista säädön yhteydessä suodattimet ja laite mahdollisesta pölystä ja hyönteisistä.
6. Tyhjennä putket
Estä jäätyvän veden aiheuttamat vahingot, jos jätät mökin kylmilleen tai käytät kuivanapitolämmitystä, joka päästää mökin välillä miinukselle. Tyhjennä vesi viemäreistä, vesijohdoista, boilerista, hajulukoista, hanoista sekä pihamaalla pihaletkuista, pumpuista, ämpäreistä, muuripadoista ja laitteista, kuten painepesurista.
7. Puhdista rännit
Tyhjennä vesikourut roskista ja lehdistä. Muuten ne saattavat muuttua yhdessä jäätyvän veden kanssa painaviksi ja vääntyä tai irrota. Lisäksi tukkeutuneet rännit voivat keväällä alkaa sylkeä vettä sokkeliin tai jopa seinille.
8. Varjele juomavettä
Tarkista, että maa viettää rengaskaivosta poispäin. Näin pintavedet eivät pääse kaivoon keväällä. Jos pelkäät kaivon jäätyvän talvella, voit tehdä sinne kylmää eristävän levyn styroksista. Varmista, että kaivon tuuletusputki ei jää lumen alle talvella. Voit jatkaa sitä tarvittaessa.
9. Torju varkaat
Vie arvoesineet, alkoholi ja mahdolliset aseet mökiltä pois. Jätä verhot auki, jotta varkaat näkevät, että vietävää ei ole. Kameravalvonnalla voit ehkäistä murron tai ainakin lisävahingot, sillä kylmä ja kosteus pääsevät sisälle rikotusta ikkunasta tai ovesta. Silloin myös lämmitin paahtaa täysillä kylmällä täyttyvässä rakennuksessa ja voi aiheuttaa palon.
10. Estä eläimet
Pakkaa mökille jäävät elintarvikkeet kannellisiin säilytysrasioihin ja lasipurkkeihin, jotta hiiret eivät pääse niihin käsiksi. Voit jättää siimahännille loukkujakin, jos joku käy silloin tällöin tarkistamassa ansat. Myrkyt ovat huonoja, koska hiiret voivat kuolla seinärakenteisiin ja alkaa haista siellä. Verkota pihan arvokkaat puut ja pensaat, jotta jänikset ja myyrät eivät syö niitä. Tee suojista riittävän korkeat, että eläimet eivät ylety niihin kinoksen päältä.
11. Vedä vesiltä
Vedä veneet, ponttonilaiturit ja kaupalliset pylväslaiturit turvaan, jotta jäät eivät riko niitä. Voit hankkia vedenpitävät kalastushousut, jos työ vaatii kylmään veteen menoa. Käännä lasikuituvene nurinpäin. Puuveneen voit säilyttää kevytpeitteen alla, kunhan ilma pääsee kiertämään. Puhdista ja tyhjennä veneen moottori ja siirrä se lukittuun varastoon. Siirrä myös grillit, pihakalusteet sekä pihan koneet kosteudelta turvaan talvivarastoon.