10 tekniikkatärppiä Porin asuntomessuille: fiksuja ohjausjärjestelmiä, hybridilämmitystä ja hengittävä CLT-koti

10 tekniikkatärppiä Porin asuntomessuille: fiksuja ohjausjärjestelmiä, hybridilämmitystä ja hengittävä CLT-koti
Aurinkoenergia, älykkäät talotekniset ratkaisut, sähköautot latauspisteineen ja CLT-rakentaminen ovat kaikkien huulilla. Lue jutustamme, miten ne ovat edustettuina Porin asuntomessuilla.

Auringosta energiaa

Kohde 4 (Fiskarhedenvillan Pohjanvalo) on Porin messujen energiatehokkain talo. Katolla on vakuuttava patteristo aurinkopaneeleja.

Aurinkoenergia on kaikkien huulilla, mutta asuntomessukohteissa sitä nähdään yllättävän vähän.

Kohteissa 4 (Fiskarhedenvillan Pohjanvalo) ja 7 (WinNovan Tähti) aurinkosähköäjärjestelmistä on otettu hyöty irti, sillä molempien maksimituotto on noin 9 kW.

Esimerkiksi WinNovan Tähden katolla on 32 paneelia, jotka levittäytyvät kaikkiaan 76,8 neliömetrin alueelle.

Kohteisiin 10 (Porin Energia Valovoima) ja 25 (Kodin Terra -talo by Prisma) on asennettu pienemmät aurinkosähköjärjestelmät. Niiden maksimiteho on 3 kW.

Latauspisteitä ja varauksia sähköautoille

Kohteessa 25 sähköauton latauspiste sijaitsee piharakennuksen päädyssä. Talossa on myös aurinkosähköjärjestelmä.

Sähköautojen suosion kasvu näkyy myös asuntomessuilla. Latauspiste löytyy löytyy kohteista 15 (Kastelli Viva), 21 (Jokilammi) ja 25 (Kodin Terra -talo by Prisma). Kohteeseen 7 (WinNovan Tähti) latauspisteitä tulee peräti kaksi.

On hyvin todennäköistä, että lähes jokaisen Porin messutalon pihaan ilmestyy rakennuksen elinkaaren aikana täyssähköauto tai ladattava hybridi. Monessa messutalossa sähköauton tuloon onkin varauduttu jo asennusten yhteydessä. Myös taloautomaatio mahdollistaa latauspisteiden hyödyntämisen.

Koti massiivipuuelementeistä

Kohteessa 26 massiivipuu on jätetty kauniisti näkyville. Oviaukoissa CLT:n rakenne näkyy selkeästi.

CLT:stä eli ristiinliimatusta massiivipuusta tehdyt talot ovat kovassa nosteessa. Porissa sitä edustaa arkkitehti Marko Raiskin suunnittelema kohde 26 (Talo Haltiatar).

– Olemme pyrkineet minimoimaan muovin käytön ja maksimoimaan ekologisuuden ajatuksella, että talo eläisi hyvin pitkään, rakennuttaja Nina Rouhikko kertoo.

CLT-talo kootaan suurista elementeistä. Rakenne mahdollistaa esimerkiksi isot ikkunat ja poikkeavat ratkaisut. Haltiattaren eristeet ovat puukuitua.

Fiksu hirsitalo

Hirsitalokohde 23 kätkee sisäänsä paljon älykästä tekniikkaa.

Janne Vilponen halusi perheelleen hirsitalon, mutta muuten kohde 23 (Luoto) on kaikkea muuta kuin perinteinen suomalaiskoti, sillä se sisältää paljon uutta teknikkaa.

Talotekniikkaa ja monia sähkölaitteita ohjaa ABB free@home -järjestelmä. Sillä hoituvat muun muassa lämmityksen ja valaistuksen ohjaus sekä suurten ikkunoiden kaihtimien tai äänentoistojärjestelmän säätäminen. Ovikellokamera ja mikrofoni kertovat, kuka on ovella ja millä asialla. Kaikkea voi seurata ja säätää kännykällä tai seinään kiinnitetyllä pienellä näytöllä.

ABB free@home löytyy kaikkiaan kahdeksasta messukohteesta.

Ei vain suuria kivitaloja

Kohteen 21 erikoisuus on suuri toisen kerroksen terassi.

Porin kohteista noin kolmannes on muurattu kivestä. Uudet kivitalot ovat sangen kohtuullisen kokoisia.

Kivitaloista pienimmässä eli kohteessa 29 (Villa Edla) on vain 96,5 asuinneliötä. Passiivikivitalojen kohde on hyvin energiatehokas. Lopullinen ilmatiiveysmittaus tehdään vasta messujen jälkeen, mutta alustava energiatehokkuus vaihtunee B-luokasta A:ksi.

Messujen suurin uusi kivitalo on kohde 28 (Villa Poiju). Sen huoneistoala on 217 neliötä, energiatehokkuusluokka on B.

Kivitalojen keskikokoa edustaa joenvarren paraatipaikalla kohoava kohde 21 (Jokilammi). Talossa on huoneistoalaa maltilliset 148 neliötä, mutta toisen kerroksen 80-neliöinen ulko-olohuone sekä lasitetut parvekkeet tuovat huomattavan paljon lisää oleskelutilaa varsinkin kesäkaudella.

Tiilen edut, harkon nopeus

Kohde 22, Wienerberger JokiDuo, on edustava paritalo joen rannalla.

Kohde 22 (Wienerberger JokiDuo) on rakennettu Porotherm-tiiliharkosta. Se tarjoaa harkkorakentamisen nopeuden ja tiilitalon edut.

– Pientaloissa tämä on aika uutta, mutta tällaisesta tiiliharkosta on tehty jo esimerkiksi kouluja, Wienerbergin rakennustekninen johtaja Juha Karilainen kertoo.

Porotherm-harkoista muuratut seinät on pinnoitettu molemmin puolin ilman lisäeristystä. Energiatehokkuudeltaan talo on vain karvan alle A-luokan eli erinomaista B-luokkaa.

Tiiliharkko ei kutistu ja on kosteus- ja paloturvallinen. Harkon sisäiset ilmakanavat tehostavat eristystä.

Omat allasjuhlat

Kohteessa 11 uima-allas on osa talon päätyyn rakennettua terassia.

Vaikka joki on aivan Porin asuntomessualueen naapurissa, kahdessa kohteessa voi polskia omassa uima-altaassa takapihan rauhassa.

Sekä kohteessa 11 (Talo Luvia) että kohteessa 23 (Luoto) allas on upotettu osaksi reilua terassia. Luodossa terassialue on vieläpä messujen komeimpia.

Molemmat altaat lämpiävät energiatehokkaasti ilma-vesilämpöpumpulla.

Anturit apuna

Anturit toimivat langattomasti.

Kohteeseen 4 (Fiskarhedenvillan Pohjanvalo) on asennettu 10 anturia, jotka tutkivat väsymättä talon olosuhteita.

Langattomat anturit mittaavat muun muassa huoneiden lämpötilaa sekä ilman suhteellista kosteutta ja hiilidioksidipitoisuutta. Järjestelmä varoittaa heti, jos kiinteistössä on ongelmia. Näin on mahdollista estää suuremmat vahingot ja säästää esimerkiksi lämmityskustannuksissa.

Antureista 9 on asennettu sisätiloihin ja yksi tuulettuvaan alapohjaan.

Aistio-järjestelmä on ollut aiemmin käytössä lähinnä suurissa kiinteistökohteissa, kuten toimistoissa ja kouluissa.

Aistio-järjestelmän anturit keräävät tarkkaa tietoa esimerkiksi sisäilman hiilidioksidipitoisuuksista.

Maapiirillä tehoa pilpille

Pihan alle asennettu maapiiri avittaa poistoilmalämpöpumppua lämmityksessä kohteessa 11.

Poistoilmalämpöpumppu on monella mittarilla mainio laite, mutta sen teho ei ole parhaasta päästä.

Mutta voisiko poistoilma- ja maalämpöpumpun parhaat puolet yhdistää? Talo Luviassa (kohde 11) näin on tehty.

Talon pihalle on asennettu maalämmöstä tuttu 100-metrinen keruupiiri. Välissä on vielä Valloxin MLV Multi 200 -lämmitysyksikkö ennen poistoilmalämpöpumppua.

Talvikaudella Vallox hyödyntää keruupiirin tuomaa energiaa lämmittäen sillä poistoilmalämpöpumpulle tulevaa ulkoilmaa. Keruupiirin energiaa hyödynnetään myös viilennyksessä.

Pilpin hyötysuhde paranee maapiirin myötä merkittävästi. Tavoitteena on yli neljän vuosihyötysuhde, kertoo rakennuttaja Pekka Rauhamaa.

Puurakenteisen Talo Luvian energialuokka on alustavien tietojen mukaan B.

Messuilla on monta muutakin hybridilämmitysjärjestelmää. Päälämmönlähdettä tuetaan pääsääntöisesti ainakin varaavalla tulisijalla tai kiertoilmatakalla.

Seniorivuosien varalle

Kohteen 7 pihasaunan yhteydessä on pikkuasunto, jossa on kiinnitetty huomiota senioriasumiseen.

Moni haluaa rakentaa omakotitalon viimeiseksi kodikseen, vaikka talon ylläpito vaatii aina vaivaa. Kohde 13 (Talo Lintula) on suunniteltu alusta asti esteettömäksi kodiksi, jossa voi viihtyä myös seniorivuosina.

Lintulan 177,4 neliötä avautuvat käytännöllisesti yhteen kerrokseen. Tilat ovat avarat, oviaukot leveät ja kynnyksettömät, eikä keittiössä ole lainkaan yläkaappeja.

Kohteessa 7 (WinNovan Tähti) asuu messujen jälkeen kolme sukupolvea. Isovanhemmalle on järjestetty asunto pihasaunan yhteyteen. Saunaosaston lisäksi piharakennuksessa on muun muassa pieni keittiö ja esteetön wc.

Julkaistu: 12.7.2018
Kommentoi »