10 kysymystä: yrttitarha sisällä
Piha ja puutarha
10 kysymystä: yrttitarha sisällä
Basilikaa, minttua vai persiljaa? Satoa tuottavan yrttitarhan voi perustaa kaupan ruukkuyrteistä kasvattamalla.
30.3.2017
 |
Avotakka

1. Miten voin tehdä oman yrttitarhan pienellä budjetilla?

Luovuus auttaa. Pöytäpuutarhan voit koota vaikka peltipurkeista. Et tarvitse kasvilamppuja, jos kodissasi on hyvät ikkunalaudat ja ikkunat länteen tai etelään.

2. Kenelle sopii valmis pöytäpuutarha?

Sijoitus kannattaa, jos haluat tuoreita yrttejä ympäri vuoden, sillä parhaissa malleissa on paitsi kastelujärjestelmä myös kasvivalaisin. Tyylikäs design on mukava lisä, ja uusimmat luksusmallit muistuttavat jopa hoidosta kännykkäsovelluksilla.

3. Mitkä yrtit kasvavat sisällä läpi vuoden?

Ikkunalaudalla menestyvät rosmariini, laakeripuu, laventeli ja salvia, kunhan ne saavat olla talven viileässä, enintään 17 asteessa. Kasvivalon turvin vuoden ympäri kukoistavat basilika, oregano, timjami, persilja, korianteri, viherminttu ja ruohosipuli. Ne tuottavat satoa myös pelkässä yrttiruukussa, jossa on kastelujärjestelmä, mutta vain kerran, sillä yrtit eivät jaksa tehdä pimeässä uusia lehtiä. Kesällä ne voivat kyllä innostua taas kasvuun.

4. Miten hoidan yrttejä?

Tarkista kunkin lajin omat vaatimukset. Basilika vaatii tasaisimman kastelun, ja muitakaan ei saa päästää rutikuiviksi. Kastelutiheys riippuu ruukun koosta ja huoneen lämpötilasta: mitä viileämpää, sitä harvemmin vettä. Yleissääntö on antaa pintamullan kuivahtaa kastelujen välillä. Yrttejä voi myös sumuttaa vedellä useamman kerran viikossa.

Osa lajeista, kuten korianteri, on lyhytikäisiä eikä anna jatkuvaa satoa. Toisaalta timjami, minttu, rosmariini, salvia ja oregano tekevät runsaasti uusia versoja ja vain innostuvat sadonkorjuusta eli ylimpien versojen ja suurimpien lehtien leikkuusta.

Maaliskuusta lokakuulle yrtit pärjäävät luonnonvalolla. Ohutlehtiset yrtit voivat tarvita ikkunalaudalla varjostusta raa’an kevätauringon aikaan. Yrtit rakastavat ulkoilmaa, joten jos niitä ei saa kesäksi parvekkeelle, avaa niille ikkuna.

Lokakuun ja maaliskuun välillä yrtit tarvitsevat mahdollisimman paljon valoa, mielellään viidestä kuuteen tuntia vuorokaudessa. Sijoita yrtit lähelle ikkunaa tai hanki avuksi kasvilamppu.

5. Kannattaako taimet ostaa vihermyymälästä vai jatkokasvatanko vain marketin ruukkuyrttejä?

Jos perustat yrttitarhan kaupan valmiista yrttiruukuista, valitse terhakkaimmat yrtit, joilla on elinvoimaisen valkoiset juuret. Rusehtavat juuret tai kuivat lehdet eivät ennusta yrtille pitkää ikää.

Siirrä yrtit heti uuteen ruukkuun, älä nahistuta niitä tiskipöydällä. Kohtele juuria silkkihansikkain: saksi muoviruukku varoen, jos paakku ei muuten irtoa. Mullaksi sopii parhaiten ilmava, hiekansekainen yrtti- tai kaktusmulta. Oikea istutussyvyys on sama kuin kaupan ruukussa.

Vihermyymälän taimet ovat yleensä karaistuja ja siksi tukevampia. Karaisu tarkoittaa, että niitä on pidetty viileässä ulos istuttamista ajatellen.

6. Voinko juurruttaa taimen oksasta?

Joillakin lajeilla se on oikein helppoa: minttulajikkeet, rosmariini ja salvia tekevät helposti juuria varteensa. Persiljaa, korianteria ja ruohosipulia taas ei voi lisätä pistokkaista. Leikkaa kymmenen sentin pätkä kasvista puoli senttiä lehtihangan alapuolelta. Poista alimmat lehdet ja laita pistokkaat joko vesilasiin juuria kehittämään tai suoraan hiekkapitoiseen multaan, rei’itetyn läpinäkyvän muovipussin sisään. Varresta noin puolet tulee mullan alle.

7. Mitä muuta yrttitarhassa voisi kokeilla?

Chileihin hurahtaa helposti. Niiden viljely onnistuu mainiosti vaikka ikkunalaudalla. Jos olet itämaisten makujen ystävä, voit kokeilla veripeippiä eli shisoa, jota kiinalaiset rakastavat ja japanilaisetkin käyttävät sushissa. Veripeipin siemenet itävät valossa, ja ne voi kylvää huhtikuussa. Siemeniä saa esimerkiksi Hyötykasviyhdistykseltä.

8. Miten kasvatan yrttejä siemenistä?

Basilikan viljely on helppoa ja hauskaa siemenistä. Samoin uutta korianteria kannattaa kylvää aina parin viikon välein. Ripottele siemenet joko suoraan ruukkuihin tai kylvöalustoille, joista siirrät pikkutaimet sitten kasvatusruukkuihinsa. Kannattaa käyttää kylvö- ja taimimultaa, sillä tavallinen multa on liian vahvaa. Kokeile kasvattaa siemenestä myös iisoppia, laventelia ja rosmariinia maaliskuusta alkaen. Saksankirveli ja karhunlaukka vaativat neljästä kuuteen viikkoa kylmäkäsittelyä vaikka jääkaapissa.

9. Mitkä kasvit ovat liian haastavia?

Sellaisia ei olekaan, mutta parhaat yrtit omiin oloihisi löydät kokeilemalla. Jos kotonasi ei ole talviviileää tilaa, Välimeren yrtit eivät selviä talvesta vaan kuuma huoneilma ja pimeys tappaa ne. Viileyden lisäksi ne hyötyvät lisävalosta. Kannattaa aina selvittää, mistä kasvi on kotoisin, ja yrittää tarjota vastaavanlaiset olosuhteet.

10. Mitä kotikonsteja on kasvun piristämiseksi?

Kätevintä on antaa lannoitetta kasteluveden mukana kerran viikossa. Esimerkiksi nestemäinen kananlanta sopii laimeana liuoksena. Voit käyttää myös erityistä luonnonmukaista yrttilannoitetta, kuten Bio Trissolia. Liika lannoitus tuo kuitenkin mukanaan tuhohyönteisiä ja kerryttää lehtiin helposti liikaa nitraatteja. Yrtit pitävät myös yrttiteestä, joten ylijäämät kannattaa laimentaa vedellä ja kaataa multaan.

Asiantuntijat: toiminnanjohtaja, puutarha-agronomi Taina Laaksoharju, Hyötykasviyhdistys & puutarhatoimittaja Nina Riihimaa

Kommentoi »