1. Mikä on työvälineiden merkitys puutarhatöissä?
Hyvien puutarhatyövälineiden merkitystä ei voi liikaa korostaa. Kun tuote on tarkoitukseensa sopiva ja toimiva, sen käyttö on terveellistä ja tuottaa iloa. Kyllähän kioskille pääsee ruosteisella romulla, mutta hyvällä pyörällä matkan taittaa iloisesti. Käyttömukavuus on tärkeää, koska puutarhatyössä on runsaasti toistuvia liikkeitä, jotka voivat altistaa rasitusvammoille.
2. Miten ergonomiaa voi huomioida puutarhasaksissa?
Oleellista on lihasrasituksen pienentäminen. Erilaiset voimantuotto- ja hammaspyörämekanismit tuovat leikkaukseen voimaa. Oksien leikkauksessa saksen terien ja oksan väliin muodostuu voimakas kitka. Sitä pienentämällä työ kevenee.
3. Miten valitsen puutarhasakset?
Tietysti täytyy tietää, mihin käyttöön saksia on hankkimassa. Ruohosaksilla ei voi leikata puiden ja pensaiden oksia, vaan ruohoa.
Oksasakset sopivat pieniin ja raivaussakset isoihin töihin, pensasleikkurit taas pensasaitojen ja pensaiden muotoiluun. Oksasaksissa on hyvä miettiä, minkä paksuisia oksia leikkaa. Leikkauskapasiteetti voi olla esimerkiksi 3–24 milliä, mutta jos leikkaa pääasiassa 24 milliä paksuja oksia, on hyvä valita jykevämmät raivaussakset tai saha. Näin työ on käsille kevyempää eikä ole vaaraa siitä, että leikkuuvälineen terät vääntyvät. Ohileikkaavassa saksimallissa saksen molemmat teräosat leikkaavat. Alasinmallisissa saksissa toinen terä leikkaa ja pusertaa leikattavan oksan alasimena toimivaa toista terää vasten.
Teleskooppivartisilla saksilla ulottuvuus laajenee. Niillä voi leikata maasta käsin korkealla olevia oksia.
4. Mihin kannattaa kiinnittää huomiota saksia ostaessa?
Jäykät varret ovat ominaisuus, josta kannattaa maksaa. Ota sakset kaupassa käteen ja purista yhteen. Varret eivät saa joustaa yhtään. Oksasaksien alakahvassa oleva muovi saattaa tehdä rakkoja käsiin.
Myös keveys on tärkeää, sillä saksien käyttöön liittyy kannattelua. Jos leikkaajalla on erittäin pienet kädet, voi etsiä pienikätisille tarkoitettuja malleja. Niitäkin on tarjolla.
5. Miten puutarhasaksien käytettävyyttä on testattu?
Saksien suunnittelijat ovat myös niiden käyttäjiä ja tuotekehitysvaiheessa leikataan tuhansia oksia. Näin testataan koko ajan käytännössä, mikä toimii ja missä on parannettavaa. Esimerkiksi Fiskars tekee yhteistyötä eurooppalaisten viiniviljelmien kanssa.
6. Miksi saksien terissä ja kahvoissa käytetään muovia?
Muovilla on huono maine, mutta muoveja on hyvin erilaisia. Nykyaikaisia teknisiä muoveja käytetään esimerkiksi avaruusaluksissa ja formula-autoissa.
Muovin käytöllä pyritään keveyteen. Varsissa usein käytetty komposiittimuovi on pitkäikäinen ja kestävä materiaali. Muovin muokkaamiseen ei mene niin paljon energiaa kuin esimerkiksi alumiinin työstämiseen.
Suuri osa leikkauskitkasta syntyy oksan vaikutuksesta teriin. Valmistajat haluavat minimoida saksien puristuksesta syntyvän rasituksen. Muovipinnoite leikkaavassa terässä pienentää kitkaa huomattavasti.
7. Miten puutarhasaksia huolletaan?
Terveydenhoito on helpompaa kuin sairaanhoito. Siksi saksia kannattaa huoltaa säännöllisesti. Käytön jälkeen terät puhdistetaan lämpimällä vedellä ja kuivataan. Terät ja nivelet öljytään kevyesti. Jos saksissa on mahlaa tai likaa, terät voi puhdistaa astianpesuaineella.
Teroituksessa saksen leikkaavan terän leikkuusärmä väritetään mustalla tussilla ja sitten hiotaan värjätty alue pois tasaisesti timanttiviilalla. Puutarhasakset säilytetään mieluiten sisätiloissa sateelta suojassa.
8. Mihin harrastaja tarvitsee puutarhasahaa?
Puutarhasaha on hyvä paksujen oksien poistamiseen. Siinä terä on kaikki kaikessa. Esimerkiksi Fiskarsin sahassa terä koostuu kolmesta hiontakulmasta, jotka leikkaavat japanilaisten sahojen tyyliin vain vetäessä. Hionnan ansiosta terä ei tylsy kovin helposti.
9. Miten valitsen lapion tai talikon?
Pistolapio on hyvä yleislapio, mutta kannattaa tietenkin miettiä käyttöä. Pistolapion terä kapenee alaspäin, joten se soveltuu erityisen hyvin maan kaivamiseen. Puutarhalapion tasainen terä sopii maan siirtämiseen ja pengerten rakentamiseen.
Lapio- ja talikkotöissä suurin rasitus kohdistuu selkään ja käsivarsiin. Siksi on otettava huomioon varren pituus. Teleskooppivarren pituutta voi säätää henkilön pituuden ja työn vaatimusten mukaan.
On muistettava, että lapio tai talikko ei ole rautakanki. Kuitenkin terän on oltava kestävää materiaalia, että se sietää myös kovan maan kääntämisen.
10. Millainen on hyvä kirves?
Jäykkä varsi on tärkeä. Kitkaa pienentävä pinnoite tekee terästä tehokkaan. Järeä kirves sopii isojen pöllien pienentelyyn. Kevyellä kirveellä jaksaa pilkkoa polttopuita pitkään.
Asiantuntija: tutkimus- ja tuotekehitysjohtaja, diplomi-insinööri Markus Paloheimo, Fiskars