Leikkaa pensaat harkiten
Piha ja puutarha
Leikkaa pensaat harkiten
Ilma on täynnä lupausta tulevasta kukoistuksesta. Puuvartisten kasvien leikkausaika on käsillä. Katsasta piha nyt ja karsi pöheiköt pensaiksi!
16.12.2013
 |
Viherpiha

Leikkausvälineet:

  • Oksasaksilla eli sekatööreillä leikataan ohuita, sentin paksuisia oksia yhdellä kädellä. Ohileikkaavassa mallissa saksen molemmat teräosat leikkaavat. Alasinmallissa toinen terä leikkaa ja pusertaa leikattavan oksan alasimena toimivaa toista terää vasten. Saksiin kannattaa ottaa tuntumaa ja vertailla käteen sopivuutta.
  • Raivaus- eli voimasakset ovat oksasaksien pitkävartinen versio. Ne on tarkoitettu paksumpien oksien leikkaamiseen, ja niitä käytetään kaksin käsin.
  • Oksasahoja on tarjolla monenlaisia. Ammattilaiset suosivat sahoja, jotka leikkaavat vain vetosuuntaan. Oksasaha soveltuu parhaiten paksujen oksien poistoon.

Istutusleikkauksesta aloitetaan

Ensimmäinen koristepensaille tehtävä leikkaus tehdään istutuksen yhteydessä. Jos taimi on istutettu syksyllä, se leikataan keväällä. Versoja lyhennetään noin puoleen haaroittumisen edistämiseksi.

Astiataimien typistys ei ole välttämätöntä. Astiataimella tarkoitetaan astiassa, yleensä muoviruukussa myytävää tainta, jonka juuristo on hyvin kehittynyt. Astiataimet ovat haaroittuneita, koska niitä leikataan taimistolla ennen kuin ne tulevat myyntiin.

Istuttamisen jälkeen pensaan annetaan rauhassa kasvaa ja kehittyä luonnolliseen muotoonsa. Pensaiden leikkaaminen aloitetaan vasta 4–5 vuoden kuluttua istutuksesta.

Näin onnistut pensaiden leikkauksessa

1. Syyshortensian voi antaa kasvaa vapaasti, ilman leikkauksia. Jos haluaa pensaaseen suuria kukintoja, sitä typistetään keväisin siten, että kuhunkin oksaan jää 2–3 silmuparia. Tämä syyshortensia on 35-vuotias.
2. Oikea leikkauskohta on aavistuksen silmun yläpuolella.
3. Pihajasmikkeen vanhat oksat ovat hilseileviä. Pensaasta on syytä poistaa vanhimpia oksia parin vuoden välein, jotta pensas säilyy elinvoimaisena. Oksa poistetaan mahdollisimman tyvestä eikä tappeja jätetä.
4. Keiju- ja ruusuangervot voidaan leikata tarvittaessa alas.
5. Japaninruusukvitteniä (Chaenomeles japonica) leikataan vähän. Keväällä kuivuneet, lumen painosta murtuneet ja maassa makaavat oksat leikataan pois. Pensaan ikääntyessä siitä poistetaan muutama vanha oksa parin vuoden välein.
6. Vanhoista syreenipensaista poistetaan kokonaisia oksia. On hyvä varoa juuristoalueella kasvavia uusia versoja, sillä pensas uudistuu niistä. Jos juuriversoja on paljon, niitä voi harventaa.
7. Pensashanhikki (Dasiphora fruticosa) tulee vanhemmiten tiheäksi. Varhaiskeväinen harvennus parantaa pensaan tyviosan valo-oloja. Oksat voidaan leikata tarvittaessa alas saakka, jolloin oksatynkää jätetään juureen 10–15 senttiä.
8. Lumipalloheisin oksia voi typistää, jos haluaa pensaan haarovan paremmin. Kukinta voi olla tulevana kesänä heikko, sillä pensas tekee kukan edellisen vuoden versoihin.

Lue lisää

Kommentoi »