10 kysymystä: astianpesukoneen valinta
Sisustus
10 kysymystä: astianpesukoneen valinta
Koko, pesuohjelmat ja sijoituspaikka. Astianpesukoneen valinnassa kannattaa huomioida monta ominaisuutta.
Julkaistu 12.4.2015
Avotakka

1. Minkä kokoinen astianpesukone vastaa tarpeitani?

Isolle kotitaloudelle soveltuu parhaiten 60 senttiä leveä malli, johon mahtuu yli 10 hengen astiasto. Pienelle kotitaloudelle parempi vaihtoehto on 45 senttiä leveä malli, johon mahtuu alle kymmenen hengen astiasto. Näin astianpesukoneen täyttymistä ei tarvitse odotella monta päivää.

2. Millainen kone sopii astioilleni?

Vertaile korien liikkuvuutta ja muunneltavuutta, sisätilan materiaalivalintoja ja viimeistelyjä sekä sitä, millaisia astioita koreihin mahtuu ja kuinka helppoa astioiden sijoittaminen on. Ota rohkeasti kauppaan mukaan omia aterimia, lautasia, laseja ja vaikka leikkuulautasi. Sovita niitä koreihin, sillä vain näin voit varmistaa, että kaikki astiasi löytävät paikkansa.

3. Onko energiatehokkain kone aina suositeltavin?

Energiatehokkuutta on varsin helppo vertailla laitteiden energialuokituksen avulla, ja mahdollisimman energiatehokas tiskikone todella on paras. Huomioi myös koneiden eri pesuohjelmien kestoajat ja kulutusarvot vaikka käyttöohjeesta katsomalla. Energiatehokkain ohjelma on aina eko-ohjelma, mutta sen kesto on melko pitkä. Varmista, onko koneessa muita energiaa säästäviä vaihtoehtoja. Tarkista myös, voiko astianpesukonetta liittää lämpimään tuloveteen. Jos kotisi vesi lämpiää esimerkiksi maalämmöllä, säästät astianpesukoneen lämminvesiliitännällä paitsi sähkössä myös ajassa. Ekologisuuteen sisältyy olennaisesti laitteen oletettu käyttöikä, jota kannattaa vertailla – ekologisin teko on valita mahdollisimman laadukas ja pitkäikäinen laite.

4. Pitääkö pesuohjelmat tarkistaa?

Kannattaa huolehtia, että hankittavassa laitteessa on omaan tarpeeseesi soveltuvat pesuohjelmat ja että niitä on riittävästi erilaisiin tilanteisiin. Huomioi ohjelma-ajat, eri ohjelmien käyttämä energian määrä ja se, että koneessa on riittävän tehokas ohjelma esimerkiksi vuokien puhdistamiseen lasagneaterian jälkeen. Astianpesukoneiden päätehtävä on pestä astiat puhtaiksi, ja se onnistuu parhaiten valitsemalla oikea pesuohjelma kulloinkin pestävälle astiastolle.

5. Mitä, jos en jaksa lukea käyttöohjeita?

Kokeile koneen valintavaiheessa, onnistuisiko ohjelmien ja lisätoimintojen käyttö ilman käyttöohjetta. Jos valintojen tekemiseen tarvitaan jatkuvasti käyttöohjeen apua, lisäominaisuuksia ei välttämättä tule hyödynnettyä tehokkaasti.

6. Miten valitsen oikean pesuaineen?

Huolehdi ennen muuta pesuaineen oikeasta annostelusta, jotta puhdistustulos olisi paras mahdollinen. Esimerkiksi kaikki pesutabletit eivät välttämättä sovellu astianpesukoneiden pikaohjelmille. Jos käytät monivaihepesutabletteja, tarkista, että koneessa on niiden käyttöä tukeva lisätoiminto tai automaattitunnistus. Siten saat täyden hyödyn eli puhtaat ja kuivat astiat.

7. Onko huuhtelukirkaste tarpeen?

Huuhtelukirkaste suojaa astioita ja parantaa kuivaustulosta. Lisäksi kannattaa käyttää vettä pehmentävää suolaa. Se estää myös kalkkitahrojen syntymistä.

8. Mihin suodattimet vaikuttavat?

Hyvän pesutuloksen saavuttamisen edellytyksenä on suodattimien puhtaus. Jos niiden puhdistus on hankalaa, pesutulos jää vaillinaiseksi. Tutustu myös huolellisesti koneen sisätilan rakenteisiin. Mitä suoralinjaisemmin vesi pääsee siellä virtaamaan, sitä paremmin lika poistuu koneesta ja astioistasi. Sillä on iso merkitys hygieenisyyden kannalta.

9. Mitä astianpesukoneen sijoituksessa pitää huomioida?

Astianpesukoneet luokitellaan työtason alle sijoitettaviin, integroitaviin ja täysintegroitaviin malleihin. Sijoitusvaihtoehdoista kannattaa valita itselle mieluisin ja tilaan parhaiten soveltuva. Esimerkiksi uusiin avokeittiöihin on omiaan täysin sulautuva malli. Silloin keittiön ja muun tilan yhdenmukainen design korostuu.

10. Entä, jos kone täytyy korjata?

Astianpesukone on hankintahinnaltaan suhteellisen arvokas, joten on viisasta valita laite, jolle on saatavilla mahdollisimman kattava ja osaava huoltoverkosto. Kannattaa selvittää myös varaosien saatavuus.

Asiantuntija: tuotepäällikkö Tero Hannula, Miele

Lue lisää:

Kommentoi »