Meidän Mökki

Astianpesukone kylmässä

Julkaistu: 5.10.2005

Kysymys:

Olen pitkään etsinyt vastausta tyypilliseen nykyajan mökkiongelmaan: Jos ei pidä kesämökissään peruslämpöä talven aikana, astianpesukone on pakko raahata joka syksy kaupunkiin. Meiltä hajosi jo yksi kone, kun koneeseen jäänyt vesi jäätyi ja hajotti muovisia vehkeitä koneen sisältä. Olen ajatellut ratkaista ongelman niin, että pistäisin koneen syksyllä imaisemaan pakkasnestettä sisäänsä jostakin astiasta. Keväällä sellaisen poistaminen olisi kai helppoa. Idealleni on naureskeltu, mutta kukaan ei ole kertonut muutakaan kikkaa.

 

Näytä vastaus

Vastaus:

Ensin huonot uutiset: astianpesukoneiden valmistajat ja maahantuojat lähtevät siitä, että tiskikonetta ei saa jättää pakkaseen. Tästä kerrotaan yleensä laitteen käyttöohjeessa. Jos toimii vastoin ohjeiden neuvoja, koneen vauriot joutuu maksamaan yleensä omasta pussistaan.

Edes 5-10 asteen peruslämpö mökissä ei välttämättä riitä, jos kone on ulkoseinää vasten. Paukkupakkasilla lämpötila koneen sisällä saattaa vajota tällöin yllättäen pakkasen puolella.

Mutta entäs ne hyvät uutiset?

Suosituksista huolimatta ainakin monet vanhat koneet pystyy laittamaan talviteloilleen.

Veden perustyhjennys on neuvottu usein astianpesukoneen käyttöohjeessakin. Yleensä se tapahtuu niin, että tulo- ja poistoletkut irrotetaan, minkä jälkeen konetta käytetään jonkin aikaa tyhjillään. Eniten päänvaivaa aiheuttaa tuloletkussa oleva magneettiventtiili. Monia mökkikoneita tyhjentänyt Kari Paananen Karstulan Kodinkonehuollosta tietää kuitenkin jipon, jolla saa poistettua vedet myös sen takaa.

- Kun tyhjillään käyvä kone hurisee siihen malliin, että se yrittää ottaa vettä, puhalletaan voimakkaasti tuloletkuun. Kohta kuuluvasta purskeesta ja lorinasta tietää, että letku tyhjenee.

Puhaltaminen vaatii vahvat keuhkot, mutta onnistunee useimmilta. Paineilmaa käytettäessä täytyy olla erittäin varovainen, ettei puhalla niin voimakkaasti, että kone vaurioituu.

Joidenkin kotikikkojen mukaan astianpesukonetta pitäisi lisäksi pyöritellä ylösalaisin, jotta saa poistettua viimeisetkin vesipisarat koneen sisältä. Paanasen mielestä tämä ei ole järkevää, sillä kosteutta voi päästä tällöin vedelle arkoihin paikkoihin.

- Sen sijaan kannattaa ostaa apteekista iso, esimerkiksi 100 ml:n, ruisku ja liittää siihen pätkä sopivan ohutta kumiletkua. Näin syntyy väline, jolla saa imettyä pohjakaivot näppärästi tyhjiksi.

Suurimman – melkeinpä ratkaisemattoman  – ongelman edessä ollaan silloin, jos astianpesukone on varustettu säiliöllä, jonka voi täyttää tarvittaessa vedenpehmennyssuolalla. Säiliö kestää paremmin pakkasta, kun täyttää sen syksyllä suolalla, mutta pakkasvaurioiden riski on silti edelleen suuri.

- Särkyneet suolasäiliöt ovat tuttuja kodinkonehuollossa. Pakkasnesteellä en kehottaisi ongelmaa silti ratkaisemaan, sillä se saattaa tuhota kalvoja sekä muovi- ja kumitiivisteitä, Paananen miettii.

Pakkasnesteen käyttö ei saa kannatusta myöskään koneiden maahantuojilta. Myös Työtehoseuran tutkija Tarja Marjomaa on samoilla linjoilla, vaikka sanoo kuulleensa ajatuksesta aiemminkin.

Miksi useimmat uudet koneet sitten varustetaan suolasäiliöllä, joka on Suomessa yleensä tarpeeton?

- Vielä viime vuosikymmenellä monet tiskikonemerkit valmistettiin Ruotsissa, mutta nykyisin koneet tuodaan Keski-Euroopasta, jossa vesi on kovaa ja joudutaan käyttämään vedenpehmennyssuolaa. Tuotannon siirtyminen etelämmäksi näkyy myös siinä, että käyttöohjeissakaan ei aina huomioida pakkasmaan oloja, Marjomaa toteaa.

Pohjoinen markkina-alue on kodinkonevalmistajille niin pieni, että pakkasen kestävistä tiskikoneista taitaa olla turha haaveilla.

Jos aikoo uhmata valmistajien suosituksia ja jättää astianpesukoneen kylmään mökkiin, on siis parasta hankkia kone, jota ei ole varustettu suolasäiliöllä, tyhjentää vedet viimeistä pisaraa myöten, ja jättää luukku tyhjennysoperaatioiden jälkeen raolleen.

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.