10 ideaa hyötytarhaan
Piha ja puutarha
10 ideaa hyötytarhaan
Fredriksdalin puutarhassa Helsingborgissa hyötytarha kukoistaa ja perinteet ovat kunniassaan. 1850-luvun mallin mukaan toteutettu keittiötarha on täynnä käyttökelpoisia ideoita.

1. Kukkiva köynnöskrassi saa yrttitarhan hehkumaan. Loppukesällä avokätisen kylväjän suurpiirteisyys palkitaan, kun täyteen loistoonsa ehtivä muhkea krassikasvusto maalaa puutarhan oranssinhehkuiseksi.

2. Kauniit pajukartiot koristavat puutarhaa ja tuovat istutuksiin korkeuden tuntua. Yksinkertaiset köynnöstuet on helppo askarrella kotipihallakin.

3. Klassinen muotopuutarha on hyvä lähtökohta pienenkin pihan yrttitarhalle. Fredriksdalin yrttitarhaan on ammennettu vaikutteita keskiajan symboliikasta ja renessanssin muotopuutarhasta. Keskiympyrästä säteittäin lähtevät käytävät on erotettu kasvipenkeistä matalilla puksipuuaidoilla. Hiekkakäytävät luovat ryhtiä yrttitarhaan ja selkeyttävät sitä.

4. Hedelmäpuut reunustavat keittiötarhaa vihreänä vyöhykkeenä. 1800-luvulla ajan tyyliin kuului, että keittiötarha oli hedelmäpuiden ympäröimä. Puut luovat suotuisan pienilmaston vihannesviljelyksille, sillä ne tasaavat tuulia ja lisäävät ilmankosteutta lehvästöllään.

5. Omenapuun oksatuki voi yksinkertaisimmillaan olla puuseiväs, jonka päähän on kiinnitetty ristikkäinen ripa. Sadon painosta taipuvat oksat kannattaa tukea ajoissa, jotta ne eivät repeydy taakkansa alla.

6. Mustajuurta on joskus kutsuttu köyhän miehen parsaksi. Keitettyjen juurten syöminen voin tai hyvän kastikkeen kanssa onkin makunautinto, joka vetää vertoja parsalle. Pitkät juuret nostetaan maasta talikolla vasta myöhään syksyllä. Osan mustajuurista voi jättää talvehtimaan kasvupaikalleen ja nostaa varhain keväällä.
7. Mangoldilajike ’Golden’ tuo kasvimaalle iloisen väripilkahduksen lämpimänkeltaisilla varsillaan. Fredriksdalissa vaalitaan vihanneslajien ja -lajikkeiden rikkautta ja monimuotoisuutta. Samaa periaatetta voi toteuttaa omalla palstallaan valitsemalla tuttujen lajikkeiden rinnalle erikoisia kasvu- ja värimuotoja.

8. Aita kehystää hyötytarhan kauniisti ja ohjaa kulkureittejä. Sen suojassa taimet lähtevät hyvin kasvuun. Harva aita suojaa tuulelta paremmin kuin tiivis lauta-aita.

9. Kasteluletkun voi pujotella siististi vitsaksista punotun aidan jatkeeksi. Letku pysyy puhtaana eikä kierry sotkuiseksi vyyhdiksi.

10. Punottu köynnössäleikkö korvaa kasvimaan suorakulmaisen nurkkauksen. Sen kupera muoto pyöristää reunuksen ystävällisen pehmeäksi.
Kommentoi »