Kotivinkki

Itse tehdyt vaahtokarkit

23 h 30 min
{
Aktiivinen
30 min
Passiivinen
23 h
Suloiset vaahtokarkit näyttävät erehdyttävästi marengeilta ja ovat yllättävän helppoja tehdä. Onnistuaksesi tarvitset sähkövatkaimen, elektronisen lämpömittarin, pursotinpussin ja kärsivällisyyttä odottaa herkun jäähtymistä.
3.7
3
Julkaistu: 22.10.2014


Ainekset (50 kpl)

  • 2 dlsokeria
  • 2 rklhunajaa
  • ½ dlvettä
  • 7liivatelehteä
  • ½ dltomusokeria
  • ½ dlmaissitärkkelysjauhoja
  • 100 gmunanvalkuaista (noin 3 kpl)
Tulosta

1. Mittaa sokeri, hunaja ja vesi kattilaan. Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen.

2. Sekoita tomusokeri ja maissitärkkelysjauhot keskenään ja siivilöi leivinpaperin päälle kerrokseksi.

3. Erottele kananmunista valkuaiset ja keltuaiset. Kumoa valkuaiset isoon kulhoon.

4. Kuumenna sokeriliemi kiehuvaksi. Upota liemeen lämpömittari (esim. elektroninen paistilämpömittari). Kun sokeriliemi on 100-asteista, ala vatkata valkuaisia sähkövatkaimella. Jatka vatkausta vielä, kun vaahto muuttuu kiinteäksi.

5. Puserra liivatteista vesi pois ja sulata ne mikroaaltouunissa miedolla lämmöllä. Varo, etteivät liivatteet pääse kiehumaan. Voit myös  iuottaa liivatteet nesteeksi pienessä kattilassa. Nosta tällöin puristetut liivatteet kattilaan ja lisää 2 tl vettä. Kuumenna, kunnes liivatteet sulavat, älä päästä kiehumaan.

6. Kun sokeriliemen mittari näyttää 127 astetta, kaada liemi ohuena nauhana valkuaisvaahdon joukkoon, samalla koko ajan vatkaten. Jatka vatkausta muutama minuutti ja lisää joukkoon liivateliemi. Vatkaa seosta vielä muutama minuutti.

7. Lusikoi massa tähtityllalla varustettuun pursotinpussiin. Pursota massasta pieniä marengin kokoisia vaahtokarkkeja leivinpaperille tomusokerimaissitärkkelysjauhon päälle. Anna jähmettyä ja kuivahtaa huoneenlämmössä vähintään muutama tunti tai mielellään seuraavaan päivään.

8. Levitä vaahtokarkkien pinnalle tomusokeri-maissitärkkelysjauhoseosta. Hiero jokainen vaahtokarkki jauhoseoksella kauttaaltaan, muuten ne tarttuvat kiinni toisiinsa ja muihin pintoihin. Anna levätä huoneenlämmössä vielä muutama tunti. Purkita karkit ilmatiiviisiin purkkeihin ja säilytä valolta suojattuna.

Vaahtokarkkivinkit

1. Vaaleanpunainen vaahtokarkki. Värjää massa punaisella elintarvikevärillä haluamaasi sävyyn.

2. Vaahtokarkkimassan käsitteleminen voi olla hankalaa, koska se tarttuu kiinni joka paikkaan. Jauhota pinta, niin vaahtokarkit ovat käsiteltäviä.

3.  Jos et halua vaahtokarkeista marengin näköisiä ”kukkia”, vaan perinteisiä lieriöitä, voit pursottaa massan 20 sentin pituisiksi pötköiksi  jauhoseoksen päälle. Kuivahtamisen ja jauhotuksen jälkeen pötköt on helppo leikata saksilla karkeiksi. Muista jauhottaa myös vaahtokarkkien päät.

Katso myös reseptit parhaat joulukarkitmarmeladi ja vaahtokarkkitikkarit

3 kommenttia