Hirventurpasyltty eli -hyytelö

26 h
4
2

Hirventurpasyltty eli -hyytelö

GL
LA
MA
MU
2
4
Teksti Kati Pohja
Kuvat Timo Villanen
Tulosta
Mainos

Ainekset (12 annosta)

  • 2000 ghirvenlihaa (2 turpaa)
  • 2 rklsuolaa
  • 1 rklmustapippuria (kokonaisia)
  • 1 rklmaustepippuria (kokonaisia)
  • 4 kpllaakerinlehteä
  • 2 kplsipulia
  • 2 kplporkkanaa

Tee näin

26 h
{
AKTIIVINEN2 h
PASSIIVINEN24 h

Turpa on helpoin käsitellä, jos se on jäässä.

Ota turpa pakkasesta ja leikkaa se kohmeisena 2 sentin viipaleiksi. Vuole viipaleista tukevalla puukolla tai veitsellä kaikki karvainen nahka pois. Karvattomat nahan osat irtoavat keittämisen jälkeen.

Nosta turpaviipaleet isoon kattilaan ja kaada päälle kiehuvaa vettä sen verran, että palat peittyvät.

Kuumenna kiehuvaksi ja kuori kaikki muodostuva vaahto pois. Kun vaahtoa ei enää synny, lisää mausteet ja kuoritut, paloitellut kasvikset.

Anna kiehua hiljaa poreillen 4–6 tuntia. Jos omistat painekattilan, niin pari tuntia riittää.

Nosta turpapalat kattilasta ja anna jäähtyä hetki. Irrota lihat ja paloittele ne noin 1 sentin kuutioiksi. Siivilöi keitinliemi toiseen kattilaan. Kuumenna liemi kiehuvaksi ja lisää tarvittaessa suolaa ja pippuria.

Nosta paloitellut lihat noin litran vetoiseen uunivuokaan. Kaada päälle kuuma liemi ja anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi.

Peittele jäähtynyt vuoka foliolla. Anna hyytyä kylmässä seuraavaan päivään.

Kumoa hirventurpasyltty tarjoilulautaselle ja leikkaa viipaleiksi.

Tarjoa hirventurpahyytelöä joulupöydän alkupalapöydässä. Hirventurpasyltty sopii mainiosti myös muissa juhlatilanteissa tarjottavaksi.

*Hyytelön hyydyttää turvan nahassa ja sen alla oleva gelatiini, eli sama luonnon hyytelöimisaine, josta liivate tehdään.

Vinkki!

Hirventurpasyltty on perinneherkku, mutta uusi ja yllättävä makukokemus monelle kokeneellekin metsästäjälle. Valmistus ei ole vaikeaa, mutta turvan siivoamisessa on hiukan työtä ennen kuin lihaa pääsee keittämään. Lopputulos on kyllä vaivan arvoinen. Perinteisesti syltyn kanssa nautitaan pihlajanmarjasnapsia.
MITÄ PIDIT?
4
Katso myös nämä