Maku

Hernekeitto – klassikkoresepti, joka ihastuttaa vuodesta toiseen

8 h 15 min
{
Aktiivinen15 min
Passiivinen8 h
Hernekeitto on suomalaisten rakastama perinteinen arkiruoka, joka sopii loistavasti kylmien talvipäivien lämmikkeeksi. Hernekeiton valmistus on helppoa mutta vaatii hieman aikaa ja malttia.
GL
LA
MA
MU
3.3
2
Kuvat Johanna Myllymäki


Ainekset (8 annosta)

Hernekeitto

  • 500 gkuivattuja herneitä
  • 20 dlvettä
  • 2 tlsuolaa
  • 500 gsianpotkaa (savustettuna)
  • 500 gsianlapaa
  • 1 kplsipulia
  • 1 rklmeiramia
Tulosta

Hernekeitto valmistuu näin:

  1. Pane herneet kattilaan ja kaada vesi päälle. Anna herneiden liota yön yli tai vähintään 6 tuntia.
  2. Nosta kattila levylle ja kuumenna. Lisää suola ja savupotka kattilaan. Keitä noin tunti.
  3. Kuutioi sianliha ja hienonna sipuli. Lisää ne kattilaan. Jatka keittämistä 1/2–1 tuntia, herneiden liotusajasta riippuen.
  4. Nosta sianpotka kattilasta. Poista nahka ja luu. Paloittele liha ja pane takaisin kattilaan. Mausta hernekeitto meiramilla. Lisää tarvittaessa vettä, jos hernekeitto on liian sakeaa. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa suolaa.
  5. Tarjoile oman maun mukaan sipulisilpun, sinapin tai muiden lisäkkeiden kanssa.

Vinkki!

  • Tee hernekeitto joulun jälkeen kinkun rippeistä eli upota kinkun luu keiton joukkoon kiehumaan ja kuutio loppu kinkku mukaan.
  • Tarjoa jälkiruoaksi perinteiseen tapaan lettuja hillon ja kermavaahdon kanssa.
MITÄ PIDIT?
3.3