


Hernekeitto – klassikkoresepti, joka ihastuttaa vuodesta toiseen
8 h 15 min
{
Aktiivinen 15 min
Passiivinen 8 h 0 min
Hernekeitto on suomalaisten rakastama perinteinen arkiruoka, joka sopii loistavasti kylmien talvipäivien lämmikkeeksi. Hernekeiton valmistus on helppoa mutta vaatii hieman aikaa ja malttia.
Reseptin ainekset
8 annosta
Hernekeitto
500 g
kuivattuja herneitä
2 l
vettä
2 tl
suolaa
500 g
sianpotkaa (savustettuna)
500 g
sianlapaa
1
sipuli
1 rkl
meiramia
Hernekeitto – ohje:
- Pane herneet kattilaan ja kaada vesi päälle. Anna herneiden liota yön yli tai vähintään 6 tuntia.
- Nosta kattila levylle ja kuumenna. Lisää suola ja savupotka kattilaan. Keitä noin tunti.
- Kuutioi sianliha ja hienonna sipuli. Lisää ne kattilaan. Jatka keittämistä 1/2–1 tuntia, herneiden liotusajasta riippuen.
- Nosta sianpotka kattilasta. Poista nahka ja luu. Paloittele liha ja pane takaisin kattilaan. Mausta hernekeitto meiramilla. Lisää tarvittaessa vettä, jos hernekeitto on liian sakeaa. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa suolaa.
- Tarjoile hernekeitto oman maun mukaan sipulisilpun, sinapin tai muiden lisukkeiden kanssa.
Vinkit!
- Hernekeiton valmistus aloitetaan turvottamalla herneet. Herneitä liotetaan ensin kylmässä vedessä yön yli. Seuraavana päivänä niitä keitetään lihan kanssa, kunnes herneet hajoavat. Mitä pidempään hernekeittoa haudutetaan, sitä parempaa siitä tulee.
- Tee hernekeitto joulun jälkeen kinkun rippeistä eli upota kinkun luu keiton joukkoon kiehumaan ja kuutio loppu kinkku mukaan.
- Tarjoa hernekeiton jälkiruoaksi perinteiseen tapaan lettuja hillon ja kermavaahdon kanssa.
Hernekeiton historia
- Hernekeittoa on syöty jo antiikin Kreikassa ja Roomassa. Suomeen herneet saapuivat Lähi-idästä esihistoriallisella ajalla, mistä lähtien niitä on viljelty myös täällä. Läntisessä Suomessa hernekeitto on perinteisesti hyvin sakeaa ja viimeistelty savustetulla lihalla, kun taas itäisessä Suomessa hernekeitossa herneet ovat kokonaisena liemessä eikä liha yleensä ole savustettua.
- Hernekeittopäivä juontaa juurensa katolisesta perinteestä. Perjantai oli paastopäivä, ja siksi torstaisin haluttiin syödä vatsat täyteen. Laskiaisena hernekeittoa syötiin samasta syystä, sillä se aloittaa pääsiäistä edeltäneen pitkän paaston.
Kommentit
Ei kommentteja vielä
Katso myös nämä
Uusimmat