Maku

Hämäläinen munajuusto

24 h 30 min
4.4
8

Hämäläinen munajuusto

GL
8
4.4
Hämäläinen munajuusto on pitopöydän suussasulavin herkku! Kullanruskeaksi paistettu juusto on vaivan arvoinen.
Teksti Susanna Katajisto
Kuvat Satu Nyström
Tulosta
Mainos

Ainekset (15 annosta)

  • 30 dltäysmaitoa
  • 10 dlkirnupiimää (Jalasjärven osuusmeijeri)
  • 4 kplmunaa
  • 1 tlsuolaa

Voiteluun

  • 1 kplmunaa

Tee näin

24 h 30 min
{
AKTIIVINEN30 min
PASSIIVINEN24 h

Valitse munajuuston valmistamiseen mieluiten kirnu- tai talouspiimää. Funktionaaliset, vatsaystävälliset maitohappobakteereita sisältävät piimät eivät sovi kotijuustojen valmistamiseen. Rasvaton piimäkin käy. Ota piimä huoneenlämpöön jo edellisenä päivänä, jolloin se juoksettaa maidon paremmin. 

Kuumenna maito kiehuvaksi.

Vatkaa kolme huoneenlämpöistä munaa piimän joukkoon.

Sekoita piimä-munaseos varovasti kuumaan maitoon ja kuumenna uudelleen kiehumispisteeseen.

Jätä kattila levylle ja katkaise virta.

Anna juustomassan erottua kannen alla rauhassa noin 30 minuuttia, älä sekoita.

Kerää juustomassa reikäkauhalla valumaan ensin siivilään. Siivilöi myös hera, että saat kaiken juustomassan talteen.

Kaada juusto kulhoon ja vatkaa joukkoon suola, yksi muna ja mausta halutessasi puristetuilla valkosipulinkynsillä.

Nosta reiällinen puumuotti tai lävikkö vadille. Vuoraa muotti sideharsokankaalla.

Lusikoi juustomassa muottiin.

Nosta päälle kevyt paino ja anna valua kylmässä seuraavaan päivään.

Kumoa hämäläinen munajuusto paistonkestävälle vadille.

Voitele juusto munalla ja paista 225 asteisessa uunissa noin 15 minuuttia, kunnes hämäläisen munajuuston pinta on kullanruskea.

Vinkki!

Käytä hera esimerkiksi sämpylätaikinan nesteenä.

MITÄ PIDIT?
4.4
Katso myös nämä