


Dry Martini – ginistä ja vermutista sekoitettu klassikkodrinkki on tyylikkään yksinkertainen
Dry Martini on ginistä ja kuivasta vaaleasta vermutista sekoitettava juoma, joka koristellaan cocktailtikkuun pujotetuilla oliiveilla. Drinkki sopii mainiosti sellaisenaan nautittavaksi tai aperitiiviksi.
Dry Martini – ikoninen klassikkococktail
Perinteisesti Dry Martinin aineksina käytetään giniä ja kuivaa vermuttia. Jääkylmänä nautittavan drinkin ainekset sekoitetaan jäiden kanssa, mutta juoma tarjoillaan aina ilman jäitä. Lasina käytetään tunnusomaista, Y-muotoista jalallista martinilasia.
Juoma koristellaan klassisesti vihreällä oliivilla, joka antaa suolaisen vivahteen makuun. Koristeeksi sopii myös raikkautta lisäävä sitruunankuoren siivu. Sitruunaa voi myös puristaa juoman ylle, jolloin sen eteeriset öljyt antavat drinkkiin aromia.
Dry Martinin alkuperästä liikkuu useampia tarinoita, mutta drinkin nimen uskotaan viittaavan joko Martini & Rossi -vermuttiin tai Kaliforniassa sijaitsevaan Martinezin kaupunkiin. Cocktailin resepti on elänyt vuosien varrella ja nykyisin siitä on olemassa lukemattomia versioita. Alkuperäinen cocktail oli maultaan makeampi, sillä se valmistettiin makeasta vermutista. Ajan myötä tilalle tuli kuiva vermutti, jonka määrää myös vähennettiin suhteessa giniin.
Nykyversioista kuuluisin lienee James Bondin lempidrinkki, vodkamartini. Maultaan miedommassa juomassa vermutti korvataan vodkalla. Bond nauttii drinkkinsä tunnetusti ravistettuna, ”shaken, not stirred”, mikä tekee juomasta hieman sameamman.
Dry Martini – ohje:
- Jäähdytä cocktail-lasi.
- Sekoita gini ja vermutti erillisessä sekoituslasissa jäiden kanssa.
- Siivilöi juoma jäähdytettyyn cocktail-lasiin.
- Purista sitruunankuorenpalasta eteeristä öljyä juoman pinnalle.
- Laita Dry Martinin koristeeksi oliivi. Voit myös pujottaa oliiveja cocktailtikkuun, josta oliivit saa syötyä helposti.