Viherpiha

Tomaateissa matoja

Pertti Rajala

Agronomi, kasvinsuojelun asiantuntija

Kysymys:

Millä torjun tomaattien madot? Vihreät madot kaivertavat tomaattien sisään koloja. Kaikki vähänkin punertavat tomaatit on reijitetty. Tomaatit kasvavat kasvatuspusseissa. Niiden pinnalla on kuin pientä hiirenpipanaa.

Näytä vastaus

Vastaus:

Madot saattavat olla vihannesyökkösen (Lacanobia oleracea) toukkia. Se on aika yleinen kasvihuonetuholainen tomaatilla.

Aikuinen yökkösperhonen on ruskea ja aika tavanomaisen näköinen yöperhonen. Vihannesyökkösen toukat ovat vihreitä tai joskus punertavan ruskeita. Ne syövät lehtiä ja hedelmiin koloja. Hiirenpipana on yökköstoukkien ulostetta.

Yökkösten biologinen torjunta on mahdollista. Aitomunakiilukainen on loispistiäinen, jonka toukat loisivat vihannesyökkösen munissa. Kiilukaisia saa myös harrastepakkauksissa. Ne on levitettävä tomaattihuoneeseen heti, kun aikuisia yökkösiä havaitaan.

Yökkösten esiintymistä voi tarkkailla esimerkiksi liimapyydyksin tai niille tarkoitetuilla feromonihajuansoilla, joita on saatavissa alan erikoismyymälöistä.

Julkaistu: 2.6.2015

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.