Viherpiha

Sekaisin ruusuista

ViherPiha

Kysymys:

Istutin monta vuotta sitten pihalleni muutaman erilaisen ruusupensaan. Ne ovat vähitellen levinneet niin, että niitä on nelisenkymmentä. Joinakin kesinä osa pensaista kukkii todella hienosti. Tavoitteeni on, että ne kukkisivat joka kesä runsaasti. Mitä tarkoittaa ryhmäruusu?

Näytä vastaus

Vastaus:

Kysymyksestänne ei yksiselitteisesti ilmene, mitä ruusuja teillä on. Asutte Rovaniemellä, joten teillä tuskin on arkoja ryhmäruusuja, jotka ovat polyantha-, floribunda- ja teehybridilajikkeita. Puhutte pensasruusuista, mutta toisaalta kaikki ruusut ovat kasvitieteellisesti pensaita. Ryhmäruusut leikataan keväisin. Etelä-Suomessakin luonto ”leikkaa” ne maata myöten, sillä ryhmäruusut ovat meillä valitettavasti talvenarkoja. Näiden ruusujen leikkaamisesta monet ovat käsittäneet asian niin, että kaikkia ruusuja pitäisi leikata. Olen nähnyt kymmenien vuosien ikäisiä pensasruusuja, joita ei ole koskaan leikattu.

Isokasvuisia ruusuja, joita kutsutaan pensasruusuiksi, ovat muun muassa juhannus-, hansa-, valamon-, suvi- ja tornionlaaksonruusu. Niitä ei tarvitse leikata, ellei siihen tule erityistä syytä. Kuivat oksat on syytä poistaa keväisin tai heti kun niitä huomaa. Niitä saattaa tulla kestäviinkin pensaisiin – oksathan eivät elä ikuisesti.

Kannattaa myös leikata sellaiset oksat, joiden kukinta on ehtynyt vanhuuttaan. Ne huomaa parhaiten kukinnan jälkeen. Julkisilla viheralueilla pensasruusuja leikataan usein. Se saattaa perustua siihen, että esimerkiksi liikennealueille on istutettu erehdyksessä liian korkeiksi kasvavia kasveja. Kurtturuusu sietää hyvin leikkausta ja kukkii hieman jo seuraavana kesänä, mutta se on poikkeus. Kun pensasruusun leikkaa maata myöten, kuluu yleensä useita vuosia, ennen kuin pensas saa entisen loistonsa. Joten välttäkää pensasruusujen leikkausta, ellei siihen ole painavaa syytä!

Viljelyssä on myös niin kutsuttuja puistoruusuja, jotka ovat pensasruusujen ja ryhmäruusujen risteytyksiä. Esimerkiksi punakukkaista ’Robusta’- lajiketta leikataan keväisin kuten ryhmäruusuja. Jotkut lyhentävät ryhmäruusujakin syksyllä, jotta niiden talvisuojaus olisi helpompaa. Varsinainen leikkaus tehdään keväällä.

Julkaistu: 29.11.1999

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.