Viherpiha

Salkoruusuissa ruoste

Agronomi, kasvinsuojelun asiantuntija

Julkaistu: 15.2.2015

Kysymys:

Selviävätkö salkoruusut? Tavalliset kaksivuotiset salkoruusuni sairastuivat salkoruusunruosteeseen, ja lopulta ne piti hävittää. Samassa kukkapenkissä varttuu myös kaksi monivuotista salkoruusua (Alcea ficifolia), jotka pitkään säilyivät terveinä. Niidenkin lehtiin on ilmestynyt ruosteläikkiä.  

Näytä vastaus

Vastaus:

Salkoruusunruoste (Puccinia malvacearum) on harmillinen kasvitauti. Se muodostaa lehden alapinnalle aluksi keltaisia, myöhemmin ruskeita ruosteläikkiä ja voi lakastuttaa koko kasvin. Myös lehtien yläpinnalla tauti näkyy keltaisina laikkuina. Tautia voi esiintyä myös muilla malvakasvien heimoon kuuluvilla kasveilla.

Ruosteen talvi-itiöt talvehtivat salkoruusun ensimmäisen vuoden lehtiruusukkeessa, josta tauti leviää keväällä muihin kasvulehtiin. Poista ja hävitä saastuneet kasvinosat. Jos epäilet, että ensimmäisen vuoden lehtiruusuke on saastunut, nypi ensimmäiset kasvulehdet pois jo ennakolta, jolloin taudin leviäminen muihin kasvulehtiin katkeaa.

Tarvittaessa voit myös käyttää kemiallista torjuntaa. Puutarhamyymälöistä saa spray-valmisteena tebukunatsoli-valmistetta, jota ruiskutetaan lehtien pinnalle.

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.