Viherpiha

Salkoruusu talven yli

Hortonomi

15.10.2013

Kysymys:

Miten saan salkoruusun kestämään kevääseen? Kasvi on nyt noin 20-senttinen.  

Vastaus:

Tarhasalkoruusut, usein tukkiruusuiksi nimetyt upeat kukkakasvit, ovat yleensä kaksivuotisia. Ne kylvetään keväällä tai alkukesällä. Ensimmäisenä kesänään ne kasvattavat lehtiruusukkeen. Jos talvehtiminen onnistuu, ne kukkivat komeasti ja pitkään seuraavana kesänä. Jotta taimet säilyisivät talven yli, maan täytyy olla läpäisevä.

Useimmiten syy huonoon talvehtimiseen on liian märkänä pysyvä maaperä. Talvet ovat erilaisia, ja sekin vaikuttaa salkoruusujen talvehtimiseen. Olisi hyvä istuttaa taimet kohopenkkeihin. Maata ei tarvitse kohottaa paljon, pienikin viettävyys ohjaa kosteuden pois juuristoalueelta. Kevyt peittely kuusenhavuilla auttaa lunta keräytymään taimien suojaksi.

Tukkiruusun kasvattajilla on muitakin niksejä. He kiirehtivät leikkaamaan varret pois syyskesällä kukinnan alkaessa hiipua, jolloin taimen tyvelle saattaa muodostua uusia silmuja seuraavan kesän kukintaa varten. Näin kasveista voi saada iloa useammaksi vuodeksi. Tukkiruusuja kannattaakin kasvattaa eri puolilla kukkatarhaa tai kukkaryhmää, jolloin niistä aina jotkut talvehtivat.

Yksinkertaiskukkaiset lajikkeet ovat helpompia kasvattaa kuin kerrannaiskukkaiset lajikkeet. Eräs puutarhatuttavani kertoi, että yksinkertaiskukkaiset säilyvät hänellä hyvin talven yli, mutta kerrannaiskukkaiset vain harvoin.